Польща змінила умови надання допомоги новим українським біженцям

16:18 1 липня 2024 р.

Фото до новини

Домогосподарства, які приймають українців, більше не зможуть отримувати фінансову допомогу. А українцям не платитимуть по 300 злотих.

Про це повідомило Польське радіо, пише DailyLviv.com. Відповідні зміни президент Анджей Дуда підписав у червні.

Біженці надалі зможуть розраховувати на підтримку щодо розміщення, але вона кількома аспектами буде відрізнятися від тієї, що пропонувалася досі. Це пов’язано з необхідністю адаптації законодавства до викликів, з якими суспільство стикається зараз, оскільки вони відрізняються від тих, що були у 2022 та 2023 роках.

Заступник міністра внутрішніх справ та адміністрації Польщі Мацєй Дущик зазначив, що домогосподарства, які приймають українців, більше не зможуть отримувати фінансову допомогу.

«Вже не буде можливості отримувати 40 зл за кожний день, за кожну особу, що перебувала у приватних помешканнях. На жаль, тут ми вже мали справу з дуже великими зловживаннями, тому ми вирішили цю систему остаточно призупинити. Але, звісно, кожна особа, яка перебуває у дуже складній гуманітарній ситуації, матиме змогу і надалі отримувати підтримку, але вже у місцях спільного проживання», - сказав посадовець.

Заступник міністра зазначив, що виплата допомоги в розмірі 300 злотих для нових біженців призупинена: «Нових біженців — небагато, тому ця система на нашу думку, а також на думку багатьох спостерігачів, здається не виправдана. Але, не дай Боже, коли б в Україні трапилося щось погане, то всі ці інструменти ми дуже швидко зможемо знову повернути на основі міністерських розпоряджень».

Закон продовжує тимчасовий захист для українців до 30 вересня 2025 року та дає можливість змінити статус з тимчасового захисту на тимчасове проживання на три роки.

Поправка також передбачає сплату 800+ для українських дітей, що навчаються у польських школах, але ця зміна набуде чинності у 2025 році.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

 

новобудови Львів