Підприємства ЄБА прагнуть закінчення надзвичайної ситуації в Україні

15:20 14 квітня 2020 р.

Фото до новини

Майже 90% зі 122 підприємств-членів Європейської Бізнес Асоціації втратили половину і більше доходів.

Згідно з результатами експрес-опитування, проведеного Європейською Бізнес Асоціацією, 50% респондентів підтримують послаблення обмежувальних заходів в Україні. При цьому 23% вважають, що варто все ж залишити чинні обмеження у повному обсязі.

Для розуміння динаміки настроїв бізнесу Асоціація проводить періодичні опитування серед членських компаній щодо їх реакції на поточну ситуацію в країні та дії влади. Загалом, 50% опитаних вважають запроваджені заходи обґрунтованими, зважаючи на ситуацію, ще 36% вважають їх жорсткими, 7% - м’якими та ще 7% вважають, що їх можна було б посилити.

Як повідомляють компанії-члени Асоціації, 83% підприємств на сьогодні працюють дистанційно. Аби втриматися на плаву у цей непростий період, 20% були змушені скоротити заробітну плату, 15% - відправили працівників у оплачувану відпустку, а 4% скоротили штат працівників. Водночас кожна четверта компанія шукає нові можливості для розвитку у цій ситуації, а ще 8% не відчули впливу.

У рамках опитування респондентів запитували, чи готові вони особисто відновлювати роботу вже зараз. 59% готовідо цього з урахуванням всіх правил індивідуального захисту. А 41% все ж хотіли би працювати дистанційно, навіть якщо це передбачатиме зниження доходу.

Бізнес вважає доречним компенсацію частини заробітної плати працівникам підприємств, які були вимушені піти на карантин; відновлення регулярного руху громадського транспорту; скасування оподаткування депозитів як для фізичних, так і для юридичних осіб; відміну стану надзвичайної ситуації.

Станом на 7 квітня більшість компаній, а саме 70% опитаних, зазнали до 50% втрат від доходів, ще 18% повідомлять про 50-75% втрат від доходів. Про збільшення доходів повідомляють 10%, ще 2% розглядають варіант закриття.

Опитування проводилось у період з 31 березня до 7 квітня 2020 року. У ньому взяли участь 122 учасники – представники членських компаній Європейської Бізнес Асоціації. 

З наступного тижня Польща буде «розморожувати економіку».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

 

новобудови Львів