Перевантажений транспорт фіксуватимуть і штрафуватимуть автоматично

19:38 28 червня 2021 р.

Фото до новини

Президент України Володимир Зеленський підписав ухвалений Верховною Радою закон про автоматичну фіксацію порушень габаритно-вагового контролю.

Президент України Володимир Зеленський підписав Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань здійснення габаритно-вагового контролю» № 1534-ІХ, який Верховна Рада ухвалила третього червня 2021 року. Про це повідомило офіційне інтернет-представництво Президента України, пише Dailylviv.

Документ покликаний законодавчо закріпити можливість автоматичної фіксації порушень габаритно-вагових параметрів.

Також закон розширює повноваження Укртрансбезпеки в частині здійснення габаритно-вагового контролю, зокрема надає їй право стягувати в судовому порядку плату за проїзд вантажівок, які порушують габаритно-вагові норми.

Крім того, документ встановлює відповідальність вантажовідправника як першої ланки у вантажних перевезеннях і значно посилює відповідальність автоперевізників за недотримання габаритно-вагових норм. 

Раніше голова держави наголошував, що перевантажений автотранспорт, особливо в період збору врожаю, руйнує дорожню інфраструктуру, і йдеться не лише про старі дорогі – розбивають навіть новозбудовані траси.

Тому він наголосив на важливості ухвалення документа, який захистить дороги від руйнування надміру навантаженими автомобілями та підвищить рівень безпеки дорожнього руху.

Згідно з документом порядок проведення рейдових перевірок (перевірок на дорозі) і порядок габаритно-вагового контролю визначає Кабмін.

"Укртрансбезпека" для виконання покладених на неї завдань і функцій має право отримувати інформацію з державних електронних інформаційних ресурсів, у тому числі з реєстру товарно-транспортних накладних.

Користувачів (власників) транспортних засобів за перевищення встановлених законодавством габаритно-вагових норм залежно від відсотка перевантаження каратимуть такими штрафами:

до 2% включно - у розмірі 1700 гривень;

від 2% до 5% - у розмірі 5100 гривень;

від 5% до 10% - у розмірі 8500 гривень;

від 10% до 20% - у розмірі 17 тисяч гривень;

від 20% до 30% - у розмірі 34 тисяч гривень;

понад 30% - у розмірі 51 тисячі гривень.

На Львівщині на двох дорогах зважують транспортні засоби в русі (відео)

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів