Опалення приватного будинку: де встановити циркуляційний насос?

21:38 21 листопада 2022 р.

Фото до новини

Існує декілька варіантів встановлення, серед яких варто обрати найбільш зручний.

Циркуляційний насос — надійний спосіб зменшити витрати на опалення будинку взимку. Пристрій забезпечує примусовий рух води по трубах, більш рівномірно розподіляючи тепло по кімнатах. Оскільки рідина не застоюється на окремих ділянках контуру, відсутній ризик закипання радіаторів. В будинку швидко встановлюється комфортна температура, що дозволяє спалювати до 30% менше газу.

rFqv2-DxgBLHlFla6VJy6wwV4a8mhWsoyykj9wsKtWDHyJU-tM8QiPy1UVnkwB1d3OeMOTA6pVJMbEREPryyfcautWcPdb3jT8nUfMnUnT0SWq-1bym7agTker48Cydsdy11HFtBov6UdNFNDXeUUN2wU1QB5PJP4RMFMpeDpeGXGcbCNQNFumM

Насос можна монтувати в самопливну систему або передбачити виключно примусовий рух теплоносія. В останньому випадку не доведеться дбати про правильні ухили, а сховати труби буде легко, проте є ризик виникнення ситуації «немає світла — немає тепла». У будь-якому разі, важливо правильно вибрати місце, куди буде встановлено насос циркуляційний.

Правильне розташування циркуляційного насосу

В інтернет-магазині skvagina.com.ua представлено цілий ряд моделей насосів для систем опалення. Проте модель чи тип розведення труб не впливає на вибір місця монтажу. Існує декілька варіантів встановлення, серед яких варто обрати найбільш зручний.

  1. На подачі. Пристрій встановлюють на трубі, що виходить з котла у напрямку радіаторів. Обирають місце після групи безпеки й крана, що перекриває магістраль між мережею і теплогенератором.
  2. На зворотній трубі. Насос може розміщуватися прямо перед котлом але після грязьовика, що фільтрує теплоносій. Такий підхід дозволяє запобігти потраплянню забруднень в чутливий механізм пристроя.

Особливості встановлення в самопливній системі

Якщо ви хочете користуватися перевагами системи опалення з примусовою циркуляцією теплоносія, але не бажаєте повністю залежати від наявності електрики, зверніть увагу на комбінований проект. Це може бути самопливна система, підсилена насосом. У цьому випадку помпу рекомендується встановлювати на байпасі зворотної подачі, куди також поміщають шарові крани й фільтр. У цьому випадку перейти на самоплив під час відключення електроенергії буде легко. Просто відкрийте кран на основній лінії і перекрийте байпас.

Особливості встановлення з твердопаливним котлом

Насос здатний суттєво оптимізувати опалення дровами або вугіллям. Для цього його монтують обов’язково на зворотній трубі. У разі виникнення аварійної ситуації, таке розташування помпи збільшує час закипання теплоносія з 4 до 20–25 хвилин. Для додаткового захисту теплогенератора від конденсату рекомендується обладнувати малий контур з перемичкою байпасного типу, триходовим клапаном, фільтром і обов’язково шаровим краном (монтується перед насосом).

Важливі нюанси

  • Важливо, аби помпа знаходилася у відкритому доступі, не була загороджена іншим обладнанням чи меблями.
  • Суворо дотримуйтеся вимог виробника щодо розміщення насоса у просторі: він не повинен бути перевернутим або розташованим під кутом.
  • Перед і після помпи обов’язково встановлюють шарові крани. Це дозволяє знімати насос для заміни чи обслуговування, не зливаючи всю систему.

Сподіваємося, наші поради допоможуть вам обрати оптимальний варіант підключення циркуляційного насосу!

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

 

новобудови Львів