НБУ заявив, що з 2021 року МФО повинні розкривати повну ставку про невеликі кредити

15:39 15 грудня 2020 р.

Фото до новини

Регулятор зобов'яже фінансові компанії розкривати вартість послуг як у рекламних оголошеннях, так і на сайті.

Національний банк України опублікував на своїй офіційній сторінці Facebook повідомлення, в якому йшлося про необхідність посилити контроль над мікрофінансовими організаціями, що видають невеликі кредити. За словами регулятора, закон почне діяти з 2021 року.

Що зміниться

МФО в 2021 році будуть зобов'язані розкривати повну відсоткову ставку за мікрокредитами. Зараз компанії можуть рекламувати позики зі ставкою 0.01% та зірочкою. Під виноскою зазвичай публікуються повні умови позики, наприклад, що практично нульова відсоткова ставка діє тільки при оформленні кредиту на 5 днів у рамках акції. Якщо позичальник захоче взяти позику на 14 днів, ставка з 6 дня складе 2% в день.

Тепер регулятор хоче, щоб МФО розкривали повну вартість кредиту відразу. Повинні бути включені всі витрати споживача.

«Клієнти просто втечуть з фінансового ринку, якщо вони не будуть розуміти, скільки їм коштуватиме послуга», - пояснюють в прес-службі.

Як повідомляє сервіс Crezu, в основному позичальники беруть швидку позику на термін, що не перевищує 30 днів. Тому регулятор зобов'яже фінансові компанії розкривати вартість послуг як у рекламних оголошеннях, так і на сайті. На цьому етапі обговорюється методика, яка найкращим чином відобразить вартість таких кредитів.

За словами регулятора, рішення ґрунтується виключно на досвіді минулих років. Нульові ставки не повинні плутати позичальників. При цьому реальні відсоткові ставки, пропоновані МФО, повинні бути фінансово посильні позичальникам.

7 жовтня 2020 року Президент підписав закон, за яким фінансові організації повинні розкрити всі витрати на кредит, якщо він оформляється терміном менше 1 місяця та на суму, що не перевищує мінімальну заробітну плату. Сьогодні ця сума становить 5 тисяч гривень.

Як все починалося

Спочатку регулятор зобов'язав фінансові установи надавати ясну та чітку інформацію про послуги. Закон набрав чинності з 1 вересня 2020 року. Уже два місяці банки працюють в новому режимі, надаючи повні відомості про послуги на сайтах та в рекламі.

У прес-службі зазначили, що в НБУ залишилися задоволені результатами двох місяців. «Перший досвід показав, що провідні банки України є союзниками НБУ у справі захисту прав споживачів. Компанії усвідомлюють, що такий крок є інвестицією в майбутнє, він сприятиме збільшенню клієнтської бази», - розповів регулятор.

Зараз відомство тримає під контролем виконання всіх вимог, що стосуються розкриття інформації про кредити в рекламі та на сайтах. Відомство вважає, що необхідний інформаційний баланс у наданні послуг банками та небанківськими установами.

Понад 33 тисячі українців уже подали заяви на отримання матеріальної допомоги ФОПам у Дії

Уряд дав лише тиждень на здобуття одноразової матеріальної допомоги (інструкція)

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

 

новобудови Львів