НБУ оновив операційний дизайн монетарної політики

15:05 11 січня 2019 р.

Фото до новини


Фото: finpost.com.ua

Відсьогодні, з 11 січня, Національний банк України проводитиме монетарну політику за новим операційним дизайном, який дасть йому змогу гнучкіше реагувати на зміни стану ліквідності банківської системи України.

Про це повідомили в п’ятницю, 11 січня, в прес-службі НБУ, де також розповіли: «В минулому році в банківській системі відбулося скорочення профіциту ліквідності внаслідок збільшення потреб населення та бізнесу в готівці через зростання обсягів економіки і операцій між Урядом і Національним банком. Ця тенденція може продовжуватися і у 2019 році, в результаті чого банківська система може перейти до стану дефіциту ліквідності».

«Під час такого переходу стан ліквідності банківської системи може бути нестійким: змінюватися від профіциту і дефіциту та навпаки. Крім того, ліквідність може бути сегментованою, тобто нерівномірно розподілятися між банками. Це зумовлює необхідність зміни операційного дизайну в напрямку більшої гнучкості», – поінформували також у НБУ.

«Основними операціями нового дизайну стали як тендери з розміщення депозитних сертифікатів строком на 14 днів, так і рефінансування на цей же строк. Ставка за двотижневими депозитними сертифікатами і ставка за двотижневими кредитами рефінансування встановлюється на рівні облікової ставки Національного банку», – розповіли також у НБУ.

«Тендери з надання рефінансування та розміщення депозитних сертифікатів не обмежуються в обсягах. Це посилить роль облікової ставки в якості орієнтиру вартості міжбанківських кредитних ресурсів», – повідомили також у НБУ.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів