«Начальники львівських ЖЕКів відбирають зарплати у прибиральниць, – активісти»

18:05 21 жовтня 2013 р.

Фото до новини


Фото: fraza.ua

Громадська організація «Вартові закону» закликає жителів найбільшого міста Західної України перевіряти свої квитанції.

«Gazeta.ua» розповідає сьогодні, 21 жовтня, в публікації «Начальники львівських ЖЕКів відбирають зарплати у прибиральниць – активісти» про такі претензії до комунальників:

«Активісти громадської організації «Вартові закону» закликають львів'ян перевіряти свої квитанції. Кажуть, комунальники дописують суми оплат за послуги, завищують тарифи.

Олексій Вєренцов вісім років тому заснував «Вартові закону». Займається побутовими проблемами людей, непорозуміннями з комунальними службами.

«Обдурюють людей з прибиранням будинку та будинкових територій. Оплата за таку послугу є у квитанціях. Економіст розраховує, що прибиральник буде з 9 ранку до 6 вечора у домі наводити порядок. Насправді ж прибирається раз у місяць. Інколи навіть раз в три місяці перед великими святами, – обурюється Верєнцов. – Порахували, в скільки обходиться робота прибиральниці. Якщо зробити графік прибирання багатоповерхівок раз у тиждень, то вона має отримувати 8 тисяч гривень. Насправді їй платять тисячу двісті – півтори тисячі. Решту начальники ЖЕКів кладуть у кишеню. Буває, що у декількох прибиральниць керівництво забирає частину зарплати. Наче за те, що користуються службовим житлом. Таке новітнє рабство».

Активісти кажуть, що мешканці платять за обстеження димовентканалів – вентиляцію будинків, де стоять пічки. Працівник ЖЕКу наче їх обстежує, щоби ніхто не задушився. При тому ця послуга також закладена у тариф по газопостачанню.

«Людина двічі платить. Насправді ж димоходів ніхто не перевіряє. У жодному ЖЕКу нема два сажотруса, які би цим займалися. То робота підвищеної небезпеки – один не може вилазити на дах. По інструкції сажотрус має обстежити 5 тисяч квадратних метрів покрівель. На папері обстежує від 17 до 40 тисяч, – веде далі. – У більшості домів мешканці за власні кошти роблять ремонт. Працівники ЖЕКу отримують за це премії. Директор комунального підприємства працівникам ставить задачу: шукати будинки, де люди роблять ремонт. На той дім складають кошторис, вписують будматеріали. Потім благополучно збувають їх «наліво».

Всіх агітують за утеплення будинку – енергозберігаючі вікна, двері, фасад. Після того не зменшують тариф на теплопостачання, хоча тепла споживається менше.

У законі України про теплопостачання чітко написано, що тариф складається з трьох складових: собівартість на виробництво, транспортування та постачання. Зараз роблять такі інструкції, що мешканець з економічною освіти не може їх осягнути. Почався сезон – всім зі запізненням включили опалення. Рахують по зимовому тарифу. Потепліло, опалення включають з шостої вечора до восьмої ранку. А тарифи нараховують, наче опалюють цілодобово».

Тариф розраховують, коли у під'їзді будинку стоять батареї. Комунальники їх зрізають, зменшується кількість газу для обігріву будинку, а люди платять. Сума виходить вища на 50 відсотків».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів