На Львівщині розробляють 36 родовищ нафти і газу

18:38 22 серпня 2017 р.

Фото до новини

11 районів Львівщини мають поклади газу. Тож лише цьогоріч на Львівщині видобули на 65 мільйонів кубометрів газу більше, аніж торік. Це означає, що цим газом зможуть обігріти домівки 25 тисяч жителів Львівщини.


Відео: Львівський прес-клуб

Про це сьогодні, 22 серпня, під час прес-конференції на тему: «Ініціатива прозорості видобувних галузей у Львівській області. Як розподіл доходів від видобутку нафти і газу сприятиме розвитку місцевих громад», яка відбулася у Львівському прес-клубі, повідомив директор департаменту ПЕК та енергозбереження Львівської ОДА Михайло Мельник. 

За його словами, на Львівщини є всього лише 8 відсотків газу та 15 відсотків нафти від усіх покладів в Україні. 

- Зараз у нас розробляють 36 родовищ, десять вже підготовлені до промислової розробки, дев’ять розвідують та ще вісім планують до розвідки, - каже він. 

Михайло Мельник  нагадав, що з 1 січня 2018 року 5 відсотків з надходжень від рентних платежів будуть залишатися на місцях. 

- Два відсотки в обласному бюджеті, два – в районних бюджетах, і один – в місцевих. Це є той фінансовий ресурс, який допоможе громадам на місцях планувати, куди найкраще вкладати кошти. Ми очікуємо, що в 2018 році ці платежі складуть близько 60 млн гривень, - говорить директор департаменту ПЕК та енергозбереження Львівської ОДА

Також, за його словами, в області будують нову газову мережу, яка сполучить Україну і Польщу. 

- Це – газопровід Дроздовичі-Більче-Волиця, завдовжки 99,3 км, який дозволить отримувати газ з Європи та максимально використовувати наші підземні сховища газу, - обіцяє він. 

Регіональний представник «Асоціації «ЕнергоТранспарентність» Владислав Дейнеко зауважив, що з 2011 року зберігається падіння частки видобувної галузі у структурі ВВП країни. 

- На 2015 рік частка видобувної галузі становила лише 4,8 відсотки. Водночас, за даними видобувних компаній, вони сплатили до бюджету країни 94,8 млрд гривень. Хоча податкова стверджує, що вони отримали 92,5 млрд гривень, - Владислав Дейнеко зауважив, що прокуратурі варто би було поцікавитися, куди поділися ще понад два мільярди гривень з бюджету країни. 

Найбільше, тобто маже 70 відсотків податків, сплачують нафтогазові компанії, майже десять – вуглевидобувні компанії, та близько 15-ти– ті, що добувають руди. 

Що стосується Львівщини, то за запасами газу вона перебуває на третьому місці, після Полтавської та Харківської областей. 

- У середньому на Львівщині видобувають близько 650 млн кубів газу на рік та 140 тисяч тонн нафти на рік. Щодо податків, які сплачують видобувні компанії до держбюджету, то на Львівщині це – близько 2,3 млрд гривень. Але з 1 січня майже півтора мільярда гривень залишатиметься у місцевих бюджетах. Але якщо в районі створено об’єднану територіальну громаду, то вона отримуватиме не два, а три відсотки з податку, -  підрахував Владислав Дейнеко. 

Довідка про «Ініціативу прозорості у видобувних галузях»

Другий український звіт з ІПВГ був представлений громадськості у лютому 2017 року в Києві. Завдяки Звіту ІПВГ тепер кожен має можливість довідатися про основні родовища вуглеводнів України, власників ліцензій, обсяги видобутку, платежі компаній до бюджетів всіх рівнів. 

Звіт ІПВГ формувався незалежним адміністратором (Компанія «Ernst & Yang») на основі перевірених даних, наданих паралельно видобувними компаніями та державними установами. Починаючи з 2016 року звіт охоплює нафто-газову, вугільну та металургійну галузі, видобуток марганцевих та титанових руд.

«Ініціатива Прозорості у видобувних Галузях» є міжнародним антикорупційним стандартом забезпечення прозорості у видобувних галузях, який запроваджує 51 країна, зокрема Канада, Норвегія, Німеччина та Казахстан. Україна приєдналась до ІПВГ у 2013 р.

Наміри України в боротьбі зі зловживаннями у видобувній галузі через імплементацію стандарту ІПВГ отримали широку підтримку стратегічних партнерів України, стали позитивним сигналом для інвесторів та світової спільноти. Імплементація ІПВГ наразі закріплена в Коаліційній угоді, планах дій з реалізації Партнерства ”Відкритий уряд”, домовленостях щодо отримання макрофінансової допомоги від МВФ, ЄС і Світового банку.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів