На Львівщині заохочують мешканців встановлювати сонячні та малі вітрові електростанції

15:23 2 жовтня 2020 р.

Фото до новини

За бюджетні кошти відшкодовують відсоткові ставки за кредитами, отриманими на заходи з енергозбереження.

Цього тижня в рамках Програми енергозбереження для населення Львівщини з обласного бюджету профінансовано мешканцям області понад 193 тисячі гривень на відшкодування відсоткової ставки за кредитами, отриманими на заходи з енергозбереження. Також 44 тисячі гривень отримали мешканці області як  відшкодування частини тіла кредиту на встановлення сонячної електростанції приватного домогосподарства.  

Про це інформують у департаменті паливно-енергетичного комплексу та енергозбереження Львівської ОДА, повідомляє DailyLviv.

Загалом ж цьогоріч мешканцям області в межах програми уже видано понад 900 кредитів на загальну суму 50 млн грн, з обласного бюджету відшкодовано 6 млн 828 тис гривень.

«Суть Програми полягає в тому, що жителі області отримують кредити на впровадження енергозберігаючих заходів з відшкодуванням 5%-15% річних відсоткової ставки з обласного бюджету. У 2020 році в обласному бюджеті на реалізацію цієї Програми передбачено 11 млн  грн», - розповіли у департаменті.

Також в області діє 15 районних та міських програм з обсягом фінансування більше ніж 3,3 млн грн.

Зокрема, для мешканців області, які встановлюють обладнання з використанням відновлювальної енергетики, в межах програми передбачено механізми відшкодування частини тіла кредиту і частини власних коштів в розмірі 10%:

- на встановлення сонячних та малих вітрових електростанцій за кредитні кошти (але не більше 100 тис грн  та відповідно не більше 120 тис грн на одну особу);

- вартості сонячних електричних станцій приватних домогосподарств, придбаних і встановлених фізичними особами за власні кошти, але не більше 25 тис.грн. на особу;

- вартості малих вітрових електричних станцій приватних домогосподарств, придбаних і встановлених фізичними особами за власні кошти, але не більше 50 тис грн на особу;

 - вартості теплових насосів  грунтового типу, придбаних і встановлених фізичними особами за власні кошти, але не більше 50 тис грн на особу;

 - вартості теплових насосів повітряного типу, придбаних і встановлених фізичними особами за власні кошти, але не більше 25 тис грн на особу;

- геліоколекторів, придбаних і встановлених фізичними особами за власні кошти, але не більше 15 тис грн на особу.

«Закликаємо мешканців активно користуватись пільговими кредитами, встановлювати енергоефективне обладнання і відновлювальні джерела енергії та ощадно  використовувати енергоресурси в своїх домівках»,-  зазначив директор департаменту Богдан Кейван.

За останні кілька років стрімко зріс попит українців на сонячні панелі. Якщо на кінець 2014 р. було лише 20 родин із власними СЕС, то на кінець II кварталу 2020 р. – понад 25 тисяч сімей.

Також у рамках програми «теплих кредитів» діє державна підтримка для домогосподарств, які встановлюють геліоколектори, теплові насоси, твердопаливні котли, яку Уряд продовжив на 2021 рік.

На Львівщині назвали 10-ку боржників із зарплати.

Борги Львова розписані на 20 років: їх віддаватимуть навіть ті львів'яни, які не народилися.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів