На Львівщині не розголошують підприємства, які мають пільги в оподаткуванні

12:34 26 вересня 2013 р.

Фото до новини

Оприлюднення переліку підприємств-пільговиків може завдати такої шкоди, що переважає суспільний інтерес в її отриманні?

На початку вересня прес-служба Львівської облдержадміністрації повідомила про засідання комісії з питань діяльності підприємств та організацій громадських організацій інвалідів на отримання державної допомоги. Ця комісія, яку очолює перший заступник голови ЛОДА Богдан Матолич, створена на виконання розпорядження голови ЛОДА Віктора Шемчука від 23 серпня 2013 року. 

На вересневий розгляд комісії було надано шість заяв підприємств і організацій громадських організацій інвалідів. Члени комісії прийняли рішення надати пільги в оподаткуванні пятьом підприємствам терміном на один рік і одному підприємству - на пів року.

У повідомленні прес-служби не були названі ці підприємства. Львівський прес-клуб подав інформаційний запит до ЛОДА з проханням оприлюднити перелік підприємств-пільговиків. Цей запит ЛОДА переслала в ГУ Міндоходів у Львівській області, а звідти надійшла розлога, але не конструктивна відповідь про те, що назви підприємств-пільговиків належать до інформації з обмеженим доступом відповідно до вимог статті  17 Податкового кодексу. У платника податків треба взяти письмовий дозвіл на поширення такої інформації.

Цю відповідь готували три працівники ГУ Міндоходів у Львівській області. Ліпше би вони зробили три телефонні дзвінки і запитали спочатку ці підприємства: хочуть чи ні вони поширювати таку інформацію про себе. Адже, за логікою Податкового кодексу, ніхто інший, окрім ГУ Міндоходів у Львівській області, не може запитати невідомі їм підприємства-платники податків.  

Вочевидь, у цій ситуації реально діє - тільки в реверсному варіанті - інша теза із Закону "Про доступ до публічної інформації": "шкода від оприлюднення такої інформації переважає суспільний інтерес в її отриманні".  

Бо громада можне зойкнути від подиву? Бо комусь у супільстві вигідно, щоб підприємства-пільговики були для громади підприємствами-підпільниками?

Якщо ці запитання риторичні, то Україні немає що робити на шляху до Європи - треба човгати на схід.Якщо ці запитання нериторичні, то Львівщині слід показати приклад публічної діяльності. Почати, зокрема, із запрошення журналістів на засідання комісій обласної державної адміністрації. Тоді громада знатиме напевне бодай про тих, хто просить про пільги в оподаткуванні. Якщо переважна більшість з цих підприємств заслуговує на пільги, то про треба говорити публічно. 

Простіше кажучи, народ повинен знати і тих, хто годує його, і тих, хто об'їдає його.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів