На Львівщині 34 російські компанії мають філії або дочірні підприємства

15:24 30 липня 2020 р.

Фото до новини

А обсяг російських активів з 2010 до 2018 рік збільшився в 0,17 разу.

Українські компанії частіше засновують в Росії юрособи з гуртової торгівлі та громадські організації, а російські компанії в Україні ховають своє походження. До таких висновків у своєму дослідженні прийшли аналітики YouControl, системи для перевірки контрагентів, у якій у вільному доступі з'явилася інформація про компанії з РФ. 

Незважаючи на напружені українсько-російські стосунки, в Росії все ще є філії українських компаній. Так, згідно з даними російського реєстру ЕГРЮЛ, 85 компаній, що займаються гуртовою торгівлею, та 84 некомерційні організації все ще мають відкриті філії в російських містах. Також свої підрозділи мають компанії, задіяні у операціях з нерухомістю, будівництві та тимчасовому розміщенні харчування.  

Економістка Центру економічної стратегії Дарія Михайлишина говорить, що інколи у українських компаній немає іншого вибору, окрім як продовжувати постачати свої товари в Росії, особливо в таких галузях як металургія, де ланцюги виробництва були зав’язані на Росію ще з часів Радянського Союзу, і ця залежність зберігається і досі.

Найбільше компаній, що засновують компанії в Росії, з Києва, таких згідно з даними ‒ 210. Порівняно багато компаній із Південно-Східної України є засновниками юросіб в Росії: 70 компаній з Криму, 56 ‒ в Донецькій області; 55 ‒ в Харківській; 48 ‒ з Дніпропетровської та 30 із Запорізької області. При цьому на Західній Україні майже відсутні компанії, що є засновниками юросіб в РФ. Так, в Івано-Франківській, Волинській, Тернопільській та Закарпатській областях лише по одній такій компанії, в Хмельницькій ‒ 2, в Чернівецькій ‒ 3, в Рівненській ‒ 4, а в Львівській ‒ 5.

Згідно з даними російського реєстру ЕГРЮЛ, філій російських компаній в Україні значно менше, лише 104. Однак, філії ‒ не єдиний тип зв’язку, який може існувати між компанією в Україні та Росією. Так, за даними Єдиного державного реєстру (ЄДР), в червні 2020 в Україні працювало 12 970 компаній, які мали російських засновників та/або бенефіціарів. При цьому, із реєстру видно, що компаніями володіли різні особи і вони не були сконцентровані в одних руках. 

За даними ЦЕС, останні 10 років російська присутність в Західній Україні впала (окрім Закарпатської області), а зросла найбільше в Закарпатській, Сумській, Черкаській, Кіровоградській та Чернігівській областях. Але це не обов’язково свідчить про систематичне збільшення російської присутності: наприклад, в Закарпатській та Черкаській областях ключовим чинником було придбання російською компанією місцевого обленерго.

Економістка Центру економічної стратегії Дарія Михайлишина говорить, що деякі російські компанії приховують справжнього бенефіціара та не вказують те в реєстрі, хоча це й суперечить закону. Ці компанії хочуть “сховатися” від українських санкцій та продовжувати працювати в Україні.

Хоча російська присутність в Україні дещо скоротилась за останні 10 років, багато російських компаній продовжують функціонувати в Україні. При цьому, російські компанії розташовані переважно в Києві, а також на Східній Україні. Українські компанії також продовжують вести бізнес в Росії будучи як членами російських некомерційних організацій, так і засновниками комерційних організацій в Росії. Як і з присутністю російських компаній в Україні, тут також найбільш пов’язаними з Росією є компанії із Східної України.

“Наскільки етичним є співпраця з країною-агресором кожна українська компанія вирішує самостійно. Звісно, така діяльність наражає на репутаційні ризики. Щодо юридичних ризиків, то вони можуть виникати у випадку, коли юрособи або пов'язані з ними фізособи, котрі представляють їх інтереси, знаходяться під українськими або міжнародними санкціями”, — зауважує Данило Глоба, заступник директора YouControl з юридичних питань.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів