Модульний будинок – технологія майбутнього, і як вона завойовує будівельний ринок

21:19 5 жовтня 2021 р.

Фото до новини

Ще недавно найбільш жаданими були будинки з червоної цегли, а каркасна технологія асоціювалася з простим і неякісним житлом. Ситуація на ринку дуже змінилася.

«Каркасники» були гідно оцінені, тому стали набирати популярність. За цим з'явилася варіативність рішень, серед яких особливе місце зайняли модульні будинки. Вибравши для себе таке житло, ви навіть не зіткнетеся з будівництвом, адже на ділянку приїде вже повністю готовий будинок.

image1

Особливості модульних будинків

Основна особливість модульних будинків — готовність на 75-95%. На ділянку привозять будову, повністю або майже повністю готову до заселення. Будинок складається з окремих готових модулів з уже виконаним зовнішнім та внутрішнім оздобленням. У ньому є вікна, встановлені дверні блоки, можуть бути відразу додані інженерні комунікації.

Модульний будинок можна назвати не тільки збірним, але і розбірним. За кілька днів його легко перевести в будь-яке інше місце. Причому це можна зробити через будь-який час експлуатації. Виходить, що власник будинку абсолютно не прив'язаний до конкретного місця проживання.

Головна проблема модульних будинків — якість виконання. Велика частина негативу пов'язана з недобросовісними виробниками, які економлять на матеріалах, порушують технологію, затягують терміни. У надійних компаній не виникає з цим складнощів. Тому виробника необхідно вибирати з позиції розумного співвідношення ціни і якості. Важливо вивчати, які матеріали використовуються для будівництва. Наприклад, компанія Bauen Haus https://bauenhaus.ua/modulnie_doma/ застосовує СІП-панелі, які складаються:

  • з вологостійких ОСП-4 марки Egger (Румунія);
  • утеплювача пінополістиролу Neopor (Німеччина);
  • поліуретанового клею Kleiberit (Німеччина).

При складанні використовуються спеціальні віконні системи з німецького профілю VEKA і двокамерні склопакети з аргоном, які не вимагають додаткового захисту від холоду. Щоб захистити будинок від попадання вологи, зовні вікна доповнюють гідроізоляційною стрічкою. Усередині прокладається паропропускна стрічка, яка забезпечує природний повітрообмін і допомагає створити сприятливий мікроклімат.

image2

Архітектура та планування

Один з найпоширеніших стилів для модульних будинків – це барнхаус. У ньому поєднуються риси мінімалізму, лофт і еко-тека. Це так звані комірні будинки, що мають просте планування у формі прямокутника або квадрата, панорамне скління і монолітне покриття покрівлі та стін без виділення кордонів. Внутрішній простір таких будівель вільний, світлий і відкритий. Це досягається коштом мінімуму перегородок і панорамного скління, яке впускає всередину багато світла.

Модульні будинки можуть бути:

  • З двосхилим дахом. Скати виконують як в одному рівні, так і в різних.
  • З односхилим. Дах виконується під ухилом або плоскою. Якщо використовується складовою модуль, то теж може бути кілька рівнів.

Якщо подивитися приклади проєктів, то легко можна зрозуміти, що уявлення про модульний будинок як про будівельну "побутівку" — це не більше, ніж стереотип. Так, такі будинки будуються швидко, і саме тому коштують дорожче інших видів. Але в модульній технології є дивовижний архітектурний потенціал, який дозволяє створювати не просто затишні, але і дійсно стильні будинки.

image3

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

 

новобудови Львів