Міський голова Львова і його адміністрація зловживають лізингом - без тендерних процедур, - депутат

19:40 17 червня 2020 р.


Відео: Львівський пресклуб

Мерія у такий спосіб бере майже все у своїх постачальників-"кредиторів: від автомобілів - до меблів, заявив депутат ЛМР Валерій Веремчук.

На думку Валерія Веремчука, члена постійної комісії з питань фінансів та планування бюджету, голови фракції «Громадський рух «Народний контроль» у Львівській міській раді, міська виконавча влада звикла жити у кредит, але віддавати борги доведеться мешканцям Львова упродовж тривалого часу.

- Сьогоднішні борги міста вже розписані до 2041 року, - сказав він. - Це 5 млрд 150 млн грн лише по кредитах комунальних підприємств.  Крім того, ще 2 млрд 739 млн по облігаціях, на які вже Львівська міська рада дала згоду. Це вже майже 8 млрд грн! А ще зараз є лізинги. Автобуси, всі пам’ятаємо, коштували 600 млн плюс 200 млн лізингових платежів. Крім того, в лізинг береться все: від меблів, автомобілів адміністрації міського голови, навіть роялі - в лізинг… Я вже не знаю, що ми тільки не купували в лізинг! А це той самий кредит, тільки в «товарному» вигляді й без тендерних процедур – тобто абсолютні прямі угоди на сотні мільйонів з постачальником, який сподобається. 

Акцентуючи на запитанні, де взяти кошти для зарплат працівникам комунальних підприємств, Веремчук наголосив, що гроші насправді є. 

- На жаль, останніми роками ці кошти на зарплати йдуть з так званих статутних капіталів, - пояснив він на пресконференції “Оплата праці працівників львівських комунальних підприємств в умовах пандемії”, яка відбулася у Пресклубі 17 червня. – Просто кажучи, замість будувати садочки, нові школи, закуповувати медичне обладнання без лізингу, без кредиту — ці кошти йдуть з так званого бюджету розвитку, звідки перенаправляються в статутний капітал та з них частково виплачуються заробітні плати. 

Валерій Веремчук повідомив, що на цей рік виконавчий комітет Львівської міськради (адже саме він пропонує депутатам затверджувати бюджет міста) заклав такі суми підприємствам: КП “Львівелектротранс“ - 114,5 млн грн, КП “АТП-1” 146 млн грн, КП “Львівтеплоенерго” - 189 млн, 952 тис. грн, КП “Залізничнетеплоенерго” - 18,5 млн грн, КП “Львівводоканал” - 273 млн 149 тис. грн і так далі. 

- Ці кошти станом на сьогодні жодне підприємство не вибрало в повному обсязі, - наголосив Валерій Веремчук. - Так, сьогодні ми живемо в непростих умовах. Так, є багато втрат. Але разом з тим є економія. Ми бачимо 50-60 млн економії на ТПВ за результатами, станом на 16 червня. Це - офіційна інформація від управління фінансів. Ми проаналізували дуже щільно ці видатки. Чому вони мають там лежати й чекати поки їх якийсь чиновник «освоїть»?  Ви знаєте, що з цими «освоєннями» потім маємо кримінальні справи, впровадження, вилучення, а хтось кудись утікає… десь втікає. Так заберімо це, щоб не було спокуси в нікого нічого «освоювати» і віддамо ці кошти  на зарплати! 

Депутат також назвав конкретні речі, на яких ми насправді заощадили за період карантину. 

- Економія на пільгових перевезеннях склала 41 мільйон - це ми можемо скерувати туди, де нам бракує, а саме - на зарплати працівників комунальних підприємств, - сказав Валерій Веремчук. - Економія в освіті - 133 млн грн за цей час. Ще є економія ( на чому можна зекономити – ЩЛ): відрядження, масові заходи, улюблені промоції - це все мільйони. Ми говоримо: не сотні тисяч, ми говоримо про десятки мільйонів гривень! На жаль, в порядок денний цього питання Андрій Іванович не включив. Він, напевно, не хоче, щоб працівники отримували зарплатню. Головне їх залякати - “які негідники депутати”. 

Веремчук висловив думку, що у важкий час міська влада мала би почати економію зі себе, однак такого бажання немає. 

- Але не хочуть відмовитись ні від «золотих» душів в Ратуші, майже за мільйон грн, ні від закордонних відряджень та іншого. На жаль, минулого засідання депутатська більшість не підтримала нашу пропозицію і нашу ухвалу обмежити премії заступникам й радникам міського голови, щоб ці кошти пішли на зарплати працівникам комунальних підприємств. Повірте, ми маємо дуже багато резервів в бюджеті. І якщо міський голова захоче, то він внесе це питання в порядок денний. Якщо ні, тоді ми будемо змушені самі ці кошти забирати й віддавати людям, там де їх бракує, - заявив депутат ЛМР Валерій Веремчук.  

Довідково

19 червня на пленарному засіданні ЛМР розглянуть питання про про кредит ЄБРР у 20 млн євро позики (це майже 700 млн грн) – ці кошти мерія  хоче спрямувати на зарплати працівників АТП-1, “Львівелектротрансу”, “Львівводоканалу” та “Львівтеплоенерго”. 

Як запевняють у мерії, коли у Львові планували бюджет, потрібно було 472 млн грн. Одна, зараз профінансовано лише 240 млн грн, оскільки пандемія коронавірусу вдарила по економіці підприємств, які недоотримали очікуваних прибутків. Утім, більшість депутатів з таким станом речей не погоджуються. Вони вважають, що місто має гроші на виплату працівникам комунальних підприємств, і брати кредит - недоречно. 

"Щоденний Львів" повідомляв, що керівники комунальних підприємств Львова отримують по 120-150 тис грн за місяць, інші працівники - 7 тис грн.

Неможливо проконтролювати, куди міська влада Львова витрачає гроші.

Чорноброві паски спекли на Великдень у Львові. Пекарки зламали традицію

Як у модульному містечку у Львові святкували Великдень (фото)

Благодатний вогонь в Україну привіз московський патріархат з рук олігарха-колаборанта Новінського

Ідеологія «русского міра» - єресь з церковного погляду

У Пасхальну ніч країна-терорист напустила на Україну хмару дронів

Патріарх Варфоломій за реформування Пасхалії у православному світі

Президент привітав Блаженнішого Святослава з днем народження

Військовозобов'язаний, резервіст, призовник матимуть новий єдиний документ

Українські підприємці сплатили у Польщі понад 5 мільярдів злотих податків

Білоруський сміттєвоз у Львові замінили на італійський

Закордонні підрозділи ДП «Документ» відновили видачу документів

Обмежити відвідування масових заходів. СБУ зробила п'ять застережень на Великдень

17 церков московського патріархату дотепер працює на Львівщині. Де найбільше

Уночі військові рф запустили чотири ЗРК С-300 і тринадцять ударних БпЛА

Кінець четвертої повітряної тривоги на Львівщині у Страсну п'ятницю

Учетверте сирени сповістили про повітряну тривогу на Львівщині у Страсну п'ятницю

Фінішувала третя повітряна тривога на Львівщині у Страсну п'ятницю

Третя повітряна тривога на Львівщині у Страсну п'ятницю

Кабінет Міністрів оновив виплати військовослужбовцям

Просили 255 тисяч - продали за 15 млн. У Львові відбувся аукціон

На вулицях Миколайчука і Стрийській у Львові демонтують МАФи

Друга ракетна небезпека на Львівщині тривала пів години

Хто з чиновників отримає бронювання від мобілізації. Роз'яснення Міноборони

Нацбанк заборонив ломбардам приймати в заставу дрони та тепловізори

Друга повітряна тривога на Львівщині у Страсну п'ятницю

Закінчилася перша повітряна тривога у Страсну п'ятницю на Львівщині

Надзвичайна пожежна небезпека на Львівщині

Повітряна тривога на Львівщині у Страсну п'ятницю

Була в суцільних ямах. У Львові відремонтували шматок дороги

У Львові відбудеться фестиваль «Флюгери Львова». Програма

Пожежа у Берліні (відео)

Кубіва та Шлапака мвс рф оголосило в розшук

За ухилення від військової служби судитимуть трьох депутатів

Уперше на Сихові відбудеться фермерський ярмарок

Чехія не толеруватиме ухилянтів з України

Львів'янку зі скрипкою «Antonius Stradivarius» зупинили у Краківці

З якими хворобами мобілізовуватимуть. Перелік від Міноборони

У Львові іноземець погрожував бармену ножем, викрав виторг і втік

Британія та Україна розпочали переговори про 100-річне партнерство

Апітерапія. Лікування бджоловжалюванням у Львові