Міський бюджет Львова збіднів через коронавірус на 400 млн грн

15:06 17 грудня 2020 р.

Фото до новини

Тому програми з культури, спорту, освіти у Львові майже не були фінансовані.

Про бюджетну бідність за 9 місяців сьогодні розповів Олег Іщук, директор департаменту фінансової політики ЛМР, інформує DailyLviv.

«Бюджет сформований за двома показниками. Перше — нормативи, які доведені Міністерством фінансів, а це базові оклади по першій тарифній сітці, мінімальна заробітна плата, що підвищується, скільки йде підвищення на енергоносії і скільки буде на інші видатки інфляції. Ці категорії в обов’язковому порядку будуть закладені в бюджеті. Ми кожного року бюджет затверджуємо у першій половині листопада. Ми готові були і в цьому році, але що сталось із виборами — ви бачите.

По-друге, як тільки депутати прийняли присягу, я всіх керівників фракцій попросив: хто має пропозиції до формування бюджету — давайте зберемось і обговоримо. Це зробили усі фракції. Проте без рішення виконкому я не міг виходити з конкретними цифрами. Коли було рішення виконкому про усі показники, ми одразу на другий день розіслали дуже конкретну розшифровку видатків, які прийняв виконком, депутатам.

Я просив керівників фракцій: вже є цифри, я вам їх скинув на електронну пошту усім, ви маєте можливість ознайомитись. Якщо будуть питання, давайте зберемось та обговоримо. Всі фракції це зробили, та абсолютно усі питання, які задавались чи були незрозумілими, були роз’яснені. На сьогоднішній день не зібралась лише єдина фракція — «Європейська солідарність». Я говорив з керівником фракції та пояснив, що можна звертатись до мене у випадку виникнення питань.

Мови немає про те, що ми не можемо зібрати галузеві комісії, бо їх немає практично. Але по фракціях усі, хто мав бажання розібратись, вичерпні відповіді отримали.

Із сьогоднішньої прес-конференції я чув, що виникли питання по програмах. Хочу заявити, що у зв’язку з тим, що за перші 9 місяців у нас недонадходження через коронавірус становить 400 млн грн, жодні програми, крім програми по соціальному захисту та охороні здоров’я, не фінансувались, бо це незахищені статті. Ми не могли їх фінансувати, оскільки нам треба забезпечити заробітну плату, оплату енергоносіїв, медикаментів та харчування. Таким чином, фінансового ресурсу для всіх інших програм у нас не було. Тому програми по культурі, спорту, освіті - практично не фінансувались, або фінансувались лише у перші 2 місяці, поки не було COVID-19.

Всі мають показники по бюджету на руках, тому не бачу проблеми по кожному питанню проговорити. Якщо когось щось не влаштовує, а це 5−7% і не більше, немає проблем: на сесії можна проголосувати про те, щоб відкласти програми та прийняти їх у січні.

Ми бюджет по закону повинні прийняти до 25 грудня — це крайній термін. Там дуже важливе питання — це перехід на обслуговування у банках. Є два чи три міста в Україні, які обслуговують бюджет розвитку в банках. Це означає, що 5 хвилин — і платіж вже у розпорядників, а друге, нараховуються доходи від середньоденних залишків, натомість в казначействі ці залишки не нараховуються. Це найголовніші показники.

Ми зробили не політичний бюджет, а чисто економічний. Якщо там є складова по програмах, яку рахують як політичну, нема проблем — розглядайте їх і вилучайте, приймайте нові програми. В нас кожного року на кожній сесії є зміни до бюджету. Зміни до бюджету проходять так само, як і прийняття бюджету: це комісії, бюджетна комісія, виконком і аж тоді - розгляд сесію. Без погодження з комісією фінансів жодне питання не виноситься по зміні до бюджету.

Вже більше тижня всі розрахунки до бюджету є на електронних скриньках у депутатів. Це наше ноу-хау: ми зробили не бюджет по додатках, як ми сьогодні їм скинемо, а зробили еконкретну розшифровку, ми їм виклали все відкрито — повністю все. І, чесно говорячи, я не бачу проблем, щоб щось змінилося. Це, швидше, політичні ігри.

Сьогодні виконком прийняв остаточне рішення щодо бюджету наступного року, вніс деякі корективи, і це рішення зі всіма додатками буде на електронних скриньках депутатів — або сьогодні, або завтра зранку, бо це великий обсяг роботи. Є час попрацювати, що не зрозуміло — я всіх депутатів прошу: двері фінансового управління завжди відкриті, кожну цифру ми обговоримо. Багато депутатів цим вже скористалися. А отак приходити і огульно говорити, що не дали ніяких цифр — нечесно", — пояснив Олег Іщук, директор департаменту фінансової політики ЛМР.

Депутати Львівської міськради обговорять бюджет Львівської ОТГ без мера

У Львові відремонтують ще й дорогу на Рясне

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів