Мільйони в кредит: як українцю взяти велику позику з помірними відсотками

16:21 26 травня 2023 р.

Фото до новини

Позичити мільйон або навіть кілька мільйонів у родичів теж не у всіх є можливість, та й задля збереження здорових стосунків цей спосіб занадто небезпечний.

Капітальний ремонт, старт бізнесу, купівля авто – такі справи вимагають чималих грошей, які має далеко не кожна українська сім’я. Позичити мільйон або навіть кілька мільйонів в родичів теж не у всіх є можливість, та й задля збереження здорових стосунків цей спосіб занадто небезпечний. Багато банків та навіть мікрофінансових компаній пропонують швидкі позики на досить великі суми, але відсоткова ставка за такими кредитами зрідка буває нижчою за 100% річних. Та й строки повернення грошей за такими позиками не надто великі – виконати графік платежів за таких умов майже нереально. То що робити?

Заставні кредити повертаються

Вихід треба шукати у заставних кредитах. Тобто таких банківських позиках, які вимагають від позичальника надання застави, що гарантуватиме повернення кредиту. Одним з найбільш розповсюджених таких продуктів є кредит під заставу нерухомості. Фактично, йдеться про іпотечне кредитування. Але якщо у класичному варіанті заставою по іпотеці виступає житло, яке купує позичальник, то у випадку кредиту під заставою нерухомості – вже наявна в позичальника квартира, комерційна нерухомість, будинок чи земельна ділянка.

Кредит під заставу нерухомості має кілька дуже значних переваг над звичайним споживчим кредитуванням. Перш за все це стосується суми кредиту. За загальним правилом банки пропонують у кредит до 50% вартості предмета застави. Якщо квартира коштує 5 мільйонів гривень, банк запропонує під її заставу до 2,5 млн грн кредиту.

По друге, такі позики видаються на значно більші строки – до 10 років. Нарешті, ставка за кредитом під заставу нерухомості завжди буде найменшою з можливих, оскільки банки оцінюють ризики за такими кредитами як вкрай низькі.

Це означає, що такі кредити чудово підходять, скажімо, як джерело стартового капіталу для початку бізнесу. Їх можна використовувати й у бізнес-цілях, коли ФОП потребує додаткових грошей для розширення.

Які недоліки

Може виникнути цілком логічне питання: якщо це так вигідно, чому кредит під заставою нерухомості не рекламують в електричках та тролейбусах?

Відповідей на це питання кілька. По-перше, це не надто зручне. Документарне оформлення кредиту під заставу нерухомості потребує часу та терпіння. А також потребує залучення сторонніх спеціалістів. Оформленню позики передує незалежна оцінка вартості предмету застави. У випадку квартири це можна зробити більш-менш швидко, якщо ж йдеться про будинок чи земельну ділянку далеко від великого міста, часу піде значно більше. Крім того, укладання угоди потребує залучення послуг нотаріуса. Зрештою від подачі заявки на кредит до отримання грошей може пройти більше тижня.

По-друге, через необхідність залучення сторонніх спеціалістів та обов’язкове страхування предмету застави, при оформленні позики виникають неминучі витрати. Загалом, вони не надто великі. Але якщо розмір позики відносно скромний, ці витрати можуть дуже суттєво вплинути на загальну вартість кредиту, збільшуючи ефективну відсоткову ставку.

Саме тому використовувати їх для вирішення простих життєвих ситуацій – не найкраща ідея. А от коли йдеться про потребу залучення великих сум коштів на довгі терміни – кредит під заставу нерухомості найкраще рішення.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

 

новобудови Львів