Мер Львова радить мешканцям збиратися у відповідь на відімкнення газу

12:24 13 серпня 2021 р.

Фото до новини

Сьогодні, 13 серпня, на засіданні виконавчого комітету обговорили ситуацію із відімкненням багатоквартирних будинків міста від газопостачання.

Станом на ранок без газу залишається 26 будинків, 15 з яких більше доби, а 4 не мають газу ще з 9 серпня. З огляду на підозри на відключення цілих будинків через заборгованість кількох мешканців, міський голова Львова дав доручення керівникам районів виїздити на місце, збирати мешканців і представників ПАТ «Львівгаз» для з’ясування причин відсутності газу. Відключення через заборгованість є неприпустимим і суперечить чинному законодавству.

Про це інформує пресслужба ЛМР, пише DailyLviv.com

«На сьогодні в кращий бік змінений алгоритм співпраці з ПАТ «Львівгазом». Протягом дня відбувається постійний обмін інформацією про проблеми з газопостачанням у львівських будинках. Досі була проблема, через те, що служби «Львівгазу», виїжджаючи на об’єкти і проводячи відключення, нікого не попереджали і не пояснювали причин відключення. Зараз «Львівгаз» системно інформує Гарячу лінію міста про відключення, хоча має ще інформувати про це управителів будинку. Однак, якщо цього нема, то інформують нас, а ми передаємо це мешканцям.

Так, за цей тиждень було 60 звернень. Зараз залишається не вирішеними питання по 26 адресах, з яких 15 без газопостачання більше доби. Також є 4 проблемні адреси, де ще з 9 серпня відсутній газ. За інформацією «Львівгазу», там проводять газозварювальні роботи, і лише після їх завершення відновлять подачу газу», - доповіла Валентина Бартошик, директорка департаменту адміністративних послуг ЛМР.

За словами Ірини Маруняк, заступниці міського голови Львова з питань житлово-комунального господарства, за цей тиждень працівники ПАТ «Львівгаз» почали оперативніше реагують на звернення, однак є підозри на відключення будинків не з технічних причин, а через заборгованість.
«Є підозри на відключення від газу цілого будинку через неплатежі. А це неприпустимо. Такі питання треба вирішувати в рамках чинного законодавства – за 10 днів до відключення вручити мешканцю попередження і відключати квартиру, а не цілий будинок, та звертатися до суду. Про це говорить постанова НК РЕКП від 2015 р.

Коли є витік газу у будинку, то згідно з правилами системи газопостачання, від газу можна відключати ,якщо витік газу більше 1%.

Отож, є нормативна база, яка регулює ці взаємовідносини, і її треба дотримуватися.

Якщо ж відключення дійсно через технічні причини, то прохання до «Львівгазу» оперативніше проводити роботи. Адже довгі відключення можуть бути через це, що немає необхідного матеріалу для робіт, обладнання, не багато бригад задіяно в роботі. Тому цей напрямок треба підсилити», - розповіла Ірина Маруняк.

Зі свого боку, присутній онлайн на засіданні виконавчого комітету технічний директор ПАТ «Львівгаз» Павло Сербан, запевнив, що відключення будинків від газопостачання відбувається через технічні порушення і аварійні ситуації, а через заборгованість.

Відтак, мер Львова Андрій Садовий дав доручення, в разі надходження інформації на Гарячу лінію про відсутність газопостачання з ознаками на відключення через несплату боргів, керівнику району виїздити на місце, збирати мешканців і керівництво «Львівгазу» із залученням засобів масової інформації, і спільно з’ясовувати причину відключення.

«Ми повинні припинити практику відключення будинків через борги. Це недопустимі речі, це неповага до людини і її гідності. Прошу ПАТ «Львівгаз» проаналізувати озвучену інформацію, і на наступну п’ятницю ми знову розглянемо це питання чи змінилася ситуація. Ми будемо суворі навіть до одного випадку, бо це життя наших людей», - наголосив мер Львова Андрій Садовий.

Відтак, на наступному засіданні виконавчого комітету першим питанням знову розглянуть ситуацію з відключення будинків від газу.


Львівська міська рада: https://city-adm.lviv.ua/news/city/housing-and-utilities/287318-u-razi-pidozr-na-vidkliuchennia-budynku-vid-hazu-cherez-borhy-prychyny-ziasovuvatymut-na-mistsi-iz-zaluchenniam-zmi-doruchennia-miskoho-holovy-lvova

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів