Майже 3 млрд. грн військового збору поклали на плечі бюджетників і «білих» працівників, – експерт

18:26 4 вересня 2014 р.

Фото до новини


Фото: styknews.info

Військовий збір покладений на плечі найманих працівників, які отримують офіційну зарплату. Натомість олігархи і працедавці не несуть нового податкового навантаження.


Відео: Львівський прес-клуб

Про це в ефірі громадського мовлення Львівського прес-клубу (Прес-клуб-ГІТ) сказала Мар’яна Кавин, директор компанії «Західна консалтингова група».

Експерт нагадала, що 3 вересня минув місяць від запровадження в Україні нового податку – військового збору. Основна база оподаткування – зарплата і всі виплати, які прирівняні до зарплати: лікарняні, відпускні, компенсаційні, а також виграші в лотерею та від азартних ігор. Ставка  оподаткування -1,5%. За мінімальної зарплати, яка нині становить 1 218 грн, військовий збір складає 18 грн 27 коп. Якщо ж зарплата - 5 тисяч грн, то військовий збір складає 75 грн. Цей податок діє до 31 грудня 2014 року, і Мінфін запланував отримати від його запровадження 2,9 млрд грн.

«Від запровадження військового збору підприємство не збідніє, бо він отримується з нарахованої зарплати працівника. Отже? на цю суму робітник отримує менше, а видатки роботодавця залишаються сталими. Хоча це невелика сума, які міг би заплатити роботодавець. Але вона цілком лежить на плечах громадян, які працюють в бюджетній сфері? на великих підприємствах, тобто - у «світлому» секторі», - пояснила Мар’яна Кавин.

На думку експерта, варто було би запровадити прогресивну шкалу оподаткування для тих, хто заробляє більше і може платити цей податок. 

Крім того, постають проблеми з адмініструванням військового збору, наголосила експерт.

«За місяць, що минув від часу запровадження в Україні військового збору, у фахівців, які працюють у сфері оподаткування, дня не минає дня без запитань. Тому що в Податковому кодексі про цей збір написали абзац. Але на кожну стрічку є потреба у роз’ясненнях податкових органів. Прописано, що базою оподаткування є виплати за цивільно-правовими договорами. Не прописано чітко – за якими саме? І одразу постає питання, що всі платежі, які йдуть на сплату приватним підприємцям, вони також є базою оподаткування. Натомість податківці це спростовують», - наголосила директор.

«Відкритим є питання про оподаткування декретних - база це чи ні? Немає форми звітності, за якою би роботодавці звітували за нарахування військового збору», - зазначила Мар’яна Кавин.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів