Мешканці Львівщини заплатять пів мільярда Львівобленерго на ремонт мереж (відео)

15:10 11 травня 2021 р.

Фото до новини

Ремонтувати обленерго Ахметова, Суркісів, Медведчука, Коломойського та російських олігархів будуть за гроші українців. З легкої руки Шмигаля та інших лобістів олігархів.

З 1 січня цього року український бізнес та держсектор (а відповідно – і пересічні українці, які користуються їхніми товарами і послугами) почали сплачувати так званий RAB-тариф – кошти, які щорічно будуть доплачувати власникам обленерго на модернізацію мереж. Але вираховували тариф зі штучно і дуже суттєво роздутої вартості обленерго. Про це йдеться в розслідуванні Анни Калюжної для Bihus.Info, пише Dailylviv.

Журналісти з’ясували, що суми оціночної вартості обленерго, власниками більшості з яких є структури олігархів Ріната Ахметова, братів Ігоря та Григорія Суркісів, Ігоря Коломойського, Костянтина Григоришина та компанія з російським корінням VS Energy, рахувалися у Фонді державного майна на основі методології 2016 року. Вона була змінена у комісії з енергетики НКРЕКП того ж року тодішнім головою Дмитром Вовком, відомим за впровадження формули Роттердам+, яка теж призвела до здорожчання електроенергії, і була вигідна власникам теплоелектростанцій, зокрема структурам Ріната Ахметова.

У новій методології ціни на окреме обладнання обленерго вказані вищими за ринкові. Так, наприклад, вартість трансформаторів – однієї з основних складових – завищена щонайменше в 1,5 разу. Це вдалося порахувати завдяки порівнянню цін, вказаних у методології і вартості, за яку трансформатори продавав “Запорізький трансформаторний завод”.

Те, що вартість обленерго від якої і вираховували RAB-тариф, вищі від ринкових підтвердили і профільні експерти.

“Грубо кажучи, ці розцінки роздуті на 30-40%. Відповідно, на цю вартість активів за ланцюговим принципом і нараховується все інше”, – розповідає

керівник компанії у сфері проектування і будівництва в енергетиці Віктор Куртєв.

На основі цих викривлених даних аудиторські компанії порахували для Фонду державного майна вартість обленерго. Національна комісія з енергетики НКРЕКП порахувала на основі цих даних суму, яку щорічно українці інвестуватимуть у ремонт електромереж. Ця сума склала 3% від вартості компаній.

Тож, ось дані:

1. Рінат Ахметов

Всього 5 обленерго олігарха – Київенерго, Київобленерго, Дніпрообленерго, Донецькобленерго, Одесаобленерго сукупно оцінено Фондом держмайна практично в 3 млрд доларів. Він буде щорічно отримувати від українців близько 2,5 млрд грн на ремонт їх електромереж. 

2. Ігор і Григорій Суркіси

Ігорю і Григорію Суркісам спільно з Віктором Медведчуком приписують контроль над Прикарпаттяобленерго та Львівобленерго. Прикарпаттяобленерго нині оцінили приблизно в 390 млн доларів, а Львівобленерго – в понад 600 млн доларів. За них бізнесмени отримуватимуть щорічно додатково близько 850 млн гривень на ремонт мереж. 

3. Костянтин Григоришин

Чернігівобленерго, Сумиобленерго, Вінницяобленерго і Луганськобленерго сукупно оцінили в понад 1 мільярд доларів. Ці компанії контролює російський олігарх українського походження Костянтин Григоришин (Вінницяобленерго ділить із оточенням Петра Порошенка).  На Чернігівобленерго, Сумиобленерго, і Вінницяобленерго сукупно нараховано близько 1 млрд гривень RAB-тарифу на рік. На Луганське – тариф не нараховано.

4. VS Energy

Ще 5 українських обленерго належить групі компаній VS Energy. Контроль над компаніями приписують російським олігархам Євгену Гінеру, Михайлу Воєводіну і  Олександру Бабакову, ексдепутату “Єдиної Росії”, який голосував за анексію Криму. Їхні обленерго Фонд держмайна під тариф сукупно оцінив в понад 1,5 млрд доларів, а це близько 1,4 млрд грн на рік на ремонт електромереж від українців.

5. Інші

Фірмі, яку пов’язують з депутатом “ОПЗЖ” Юрієм Бойком, належить “Волиньобленерго”. Її оцінили в близько 250 млн доларів, і вона отримуватиме від споживачів додатково по 216 млн грн на рік.

А Закарпаттяобленерго, яке контролює структура народної депутатки від “ОПЗЖ” Юлія Льовочкіна, оцінили в близько 330 млн доларів, і туди додатково щорічно надходитиме 320 млн гривень доплат на ремонт.

Так званий RAB-тариф НКРЕКП встановила у серпні 2020 року. А у грудні вони нарахували цей тариф конкретним 25 енергокомпаніям, більшість з яких – приватні. Його вираховують беручи повну вартість обленерго, і вираховуючи від неї 3%. Далі ці 3% включають у тариф для непобутових споживачів, тобто бізнесу і держсектору. Загалом з 1 січня 2021 платіжка для цієї категорії споживачів виросла десь на 10%.

Найактивніше встановлення RAB-регулювання лобіювали люди з оточення олігарха Ріната Ахметова. Про необхідність його встановлення неодноразово заявляли, як менеджмент його компаній, так і депутати з його пулу. Також про те, що перехід на RAB-тариф необхідний, неодноразово заявляв і прем’єр-міністр Денис Шмигаль, якого також пов’язують з олігархом. 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів