ЛОВА назвала драйверів посіву. Це не механізатори

18:22 28 березня 2024 р.

Фото до новини

Сприятливі погодні поточного тижня на Львівщині активізували посів ранніх ярих зернових культур.

Про це повідомила пресслужба ЛОВА, пише DailyLviv.com. Господарства усіх категорій станом на сьогодні посіяли понад 3,9 тис. га ранніх зернових ярих культур (8,8% до прогнозованої площі). Драйверами посіву є ярі пшениця і ячмінь, їх частка складає 84% до всієї посіяної площі. Окрім того, аграрії приступили до посіву вівса. 

За оперативною інформацією департаменту прогнозована площа ранніх зернових і зернобобових культур у господарствах усіх категорій у сезоні 2024 складає 44,1 тис. га, в тому числі в комерційному секторі - 14,5 тис. га.  

Станом на 28 березня у комерційному секторі посів ранніх ярих культур розпочали у всіх районах області. Всього посіяли 2,4 тис. га (17% прогнозованої площі), зокрема: пшениці ярої - 1,7 тис.га, ячменю ярого - 0,6 тис.га, вівса - 0,1 тис.га. З посіяної площі 90% припадає на Львівський та Червоноградський райони, аграрії яких посіяли відповідно 1,2 та 1 тис.га. 

«Сезон посіву ранніх ярих зернових культур на Львівщині розпочався більше трьох тижнів тому і площі засівались фрагментно, де дозволяли ґрунтові умови. За темпами посіву навіть при несприятливих погодних умовах впродовж 2 тижнів ми випереджаємо минулорічні показники більш як на 50%, дотримуючись календарних термінів посіву», - прокоментувала директорка департаменту агропромислового розвитку Тетяна Гетьман.

Нагадаємо, що ранні ярі зернові ‒ холодостійкі культури, і слід враховувати терміни їх посіву і проростання насіння. 

За спостереженнями Західного міжрегіонального наукового центру Інституту сільського господарства Карпатського регіону НААН сівбу ранніх зернових сільськогосподарських культур проводять при температурі ґрунту на глибині загортання насіння не менше 2°С, хоча в таких умовах проростання буде повільним.

За температури ґрунту на глибині загортання насіння 5°С перші сходження з'являються через 20 діб, 8°С - через 13 діб; 10°С - через  9 діб; 15°С - через 7 діб. Оптимальною є температура 15‒17 °С.  Окрім того, на активне проростання насіння відбувається за наявності достатньої вологи у ґрунті. Тому аграріям рекомендовано провести посів ярини в найкоротші строки сівби, оскільки запізнення строків сівби на 1 день призводить до недобору 0,5-1,0 ц/га зерна, а при посушливій весні ці показники зростають в 2-3 рази.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів