Гірники вимагають у Львові зарплати й звільнення міністра

12:10 2 листопада 2018 р.

Фото до новини


Фото: tvoemisto.tv

Понад 200 гірників з усіх шахт держпідприємства «Львіввугілля» протестують у п’ятницю, 2 листопада, під стінами Львівської ОДА з вимогою виплатити їм заборгованість по зарплаті, а також звільнити міністра енергетики та вугільної промисловості Ігоря Насалика.

Про це повідомило «Радіо Свобода". Як стверджують протестувальники,  держава заборгувала шахтам 250 мільйонів гривень за видобуте вугілля.

Працівник шахти «Степова» ДП «Львівугілля» Петро запевнив: «За вересень мені виплатили 30% від зарплати. Не відвантажують вугілля на (теплоелектроцентралі. – Ред.) «Добротвір» і «Бурштин». Ми видобуваємо вугілля, воно є, а не відвантажують. Маємо власні гроші, а на модернізацію шахт їх не видають. Тут гірники зі всіх шахт».

Натомість шахтар Сергій Белінський розповів: «Шахта «Степова» виконала вчора річний план, а ми не можемо отримати зароблені гроші. Міністр Насалик постійно нас обманює. Ми вийшли вже на беззбитковий рівень, не просимо у держави дати гроші, а їх заробляємо. Ми заробили 280 мільйонів гривень, це фонд двох місяців, що йде на зарплати».

Гірники стверджують, що впродовжроку замість виплати зарплати двічі на місяць їм на картку гроші перераховують 14-15 разів по 6-10% від суми. Голова Львівської облдержадміністрації Олег Синютка повідомив гірникам: «Минулого тижня я зустрічався з керівниками профспілок шахтарів, і ми обговорювали проблему з зарплатою. Я після цього інформував прем’єр міністра, сьогодні знову проінформую, також повідомлю і міністрові економіки, щоб вирішити проблему. Сьогодні я цілком на боці шахтарів, які мають вчасно отримувати зарплату за видобуте вугілля. Ті, які відповідають за розрахунки, мають почути, що вони заборгували шахтарям гроші».

Акція гірників – попереджувальна. Якщо у найближчий час шахтарям не виплатять зарплату за вересень, то вони вдадуться до більш радикального протесту.

Через невиплату зарплати гірники страйкують не лише на Львівщині. У Луганській області підземний страйк на шахті імені Капустіна державного підприємства «Лисичанськвугілля» триває з 19 жовтня.

Гірники вимагають погасити заборгованість із зарплати та звільнити керівництво «Лисичанськвугілля». Загальний борг вугільного об’єднання перед гірниками становить 102 мільйони гривень.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів