Газовики на Львівщині не мають грошей на ремонт мереж

15:48 27 вересня 2019 р.

Фото до новини

За транспортування одного кубометра газу користувач платить 80 копійок. Цієї суми недостатньо, аби покрити витрати. Цьогоріч збитки «Львівгазу» сягають 980 мільйонів гривень. Торік ця сума була вдвічі меншою – 440 мільйонів гривень.


Відео: Львівський пресклуб

Про це 26 вересня на пресконференції у Львівському пресклубі на тему: «Головні ризики стабільного проходження опалювального сезону 2019-2020 років у Львівській області» розповіли представники АТ «Львівгаз».

За їхніми словами, від 2016 року Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) не переглядає тариф на розподіл газу. Через це вже четвертий рік поспіль для АТ «Львівгаз» діє економічно необґрунтований тариф, а збитки компанії сягнули колосальних розмірів, близько 1,3 мільярдів гривень.

- Тариф, який погодив регулятор, дозволяє замінити менше, ніж 1% газопроводів на рік. Це – орієнтовно 50 кілометрів, а потрібно – понад п’ять тисяч», - зазначив голова правління АТ «Львівгаз» Юрій Войсович.

Основна проблема нового опалювального періоду, стверджують газовики, - зношені  газорозподільні мережі і зростаюча загроза їх аварійності. На початку опалювального сезону 2019-2020рр у Львівській області 1 127 газорегуляторних пунктів перебуватиме в аварійному стані, довжина повністю зношених газопроводів сягне 5235,862 км. З кожним роком кількість непридатних мереж та газового обладнання лише зростає.

Представники компанії попередили про можливі проблеми з постачанням газу у Львівській області – як безпосередньо кожному споживачеві, так і теплопостачальним організаціям. 

Керівники АТ «Львівгаз» також поскаржилися на дефіцит кадрів, який спричинила критично низька заробітна плата. Від початку року з компанії звільнились 258 працівників, а це – 8% персоналу.  У 2018 році – 427 фахівців. Найбільш потрібні професії: слюсарі з експлуатації та ремонту підземних газопроводів, з ремонту обладнання, водії та контролери.

- Ми бачимо лише один вихід – усунути дискримінаційні тарифи, які вже втричі нижчі від необхідного рівня», -  закликав Юрій Войсович.

«Львівгаз» вимагає таких кроків з боку НКРЕКП:

-довести розмір тарифу до економічно обґрунтованого рівня;

-компенсувати операторам ГРМ завдані збитки;

-затвердити нову модель тарифу на розподіл, яка передбачає розмірну оплату послуг операторів ГРМ упродовж усього року.

Павліна Гадач

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів