Формулу Штайнмаєра «викинули», щоб прикрити земельне питання, – ексгенпрокурор у Львові

15:49 3 жовтня 2019 р.

Фото до новини

Формула Штайнмаєра має відволікти українців від земельного питання. Таку думку висловив Віктор Шишкін, державний радник юстиції, колишній суддя Конституційного Суду України, перший Генеральний прокурор України під час пресконференції у Львівському пресклубі на тему «Ринок землі: міфи та реальність».


Відео: Львівський пресклуб

– На земельне питання я дивлюся через призму Конституції. Якщо політики так не роблять, то вони є ворогами українського народу. Усі маніпулятори уникають згадки про статті 13 та 14 Конституції України: «Земля, її надра, атмосферне повітря, водні та інші природні ресурси, які знаходяться в межах території України, природні ресурси її континентального шельфу, виключної (морської) економічної зони є об'єктами права власності Українського народу» (ст. 13). Саме народ є носієм суверенітету і єдиним джерелом влади в Україні, – наголошує Шишкін.

За словами державного радника юстиції, до розроблення комплексного законодавства мораторій знімати не можна. Спочатку треба вивчити до глибини це питання, знати різницю між термінами «землеволодіння» і «землекористування» тощо. Наприклад, в Англії земля належить лише короні, а громадяни мають право на землеволодіння і землекористування.

– У нас відсутня повна інформація про земельні правовідносини, які існують в інших державах. Політики або не знають і не розуміють, або приховують і маніпулюють. Ніхто не згадує Ізраїль, де земля належить державі. Палестинці продали землю Ізраїлю. Який результат вони мають зараз?

Цим прикладом кандидат юридичних наук Шишкін пояснює, що земля має державотворчу функцію і є територіальною базою України. У статті 14 Конституції зазначено, що земля є основним національним багатством, що перебуває під особливою охороною держави. Також він згадав і статтю 41, у якій написано про землю: «Використання власності не може завдавати шкоди правам, свободам та гідності громадян, інтересам суспільства, погіршувати екологічну ситуацію і природні якості землі».

– Земля має ознаку абсолютної нерухомості. Уся інша «нерухомість» рухома. Завод можна створити, а нову землю зробити неможливо. Навіть не всі товари реально продавати необмежено. Наприклад, є картини, які мають статус національного багатства. Спробуйте їх продати. Не треба понижувати статус землі до автомобіля чи пральної машини, – зазначає Шишкін.

З ним погодився і Сергій Медвідь, кандидат сільськогосподарських наук, академік інженерної академії України, який продовжує:

– До 1990-х років ми вважалися житницею Європи. Земля – це живий організм, а не товар. Киньте 10 насінин у квартиру і в землю. Подивіться на результат. Було би дивно, якби хтось їхав у тролейбусі, відірвав сидіння і вийшов би. Треба думати завчасно, що ми залишимо для тих, хто народиться в Україні.

Академік Медвідь пояснює, як ми дійшли до такої ситуації. За його словами, колгоспи штучно доводили до зубожіння і в 1993-1994 роках сільськогосподарські підприємства були на межі бунту. Тоді їм запропонували програму Вашингтонського консенсусу, де на першому місці стояла приватизація. Наслідком стало розпаювання землі.

– Ми мусимо зупинити це розбійне ставлення до ринку землі. Я хочу, щоб мої внуки жили не лише в Україні, але й на українській землі. Не треба їхати з автоматами до Києва, але можна прийти на мирний протест, – закликає Віктор Шишкін.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів