Енергетики назвали вулиці і села на Львівщині, де будуть «інтелектуальні» лічильники

13:04 2 жовтня 2017 р.

Фото до новини

У Львівській області розпочали встановлювати лічильники електроенергії, які самі передають показники спожитої енергії до обленерго.


Відео: Львівський прес-клуб

Про це сьогодні, 2 жовтня, під час прес-конференції на тему: «Енергетики впроваджують «розумні» електромережі на Львівщині», яка відбулася у Львівському прес-клубі, повідомив директор з маркетингу ПрАТ «Львівобленерго» Андрій Скрипник.

За його словами, до кінця цього року буде встановлено 10,5 тисяч  таких «розумних» лічильників.
- Насправді, він не розумний сам по собі. Але в ньому є програма, яка дозволяє знімати показники автоматично, не залучаючи при цьому контролера, - він зауважив, що тепер контролер приходитиме в хату, де стоїть «розумний» лічильник раз на півроку, а не щомісяця.

Начальник виробничо-маркетингової служби ПрАТ «Львівобленерго» Юрій Кошла каже, що однофазний «розумний» лічильник коштує 1540 гривень, а трифазний – 3600 гривень. Але споживач, якому встановлюватимуть лічильник, не платитиме ні за прилад обліку, ні за його монтаж.

- Усе навантаження бере на себе підприємство, - каже він. Всього на «розумні» лічильники і обладнання для передання даних цього року передбачено 26,3 млн. гривень в Інвестиційній програмі ПрАТ «Львівобленерго», яку затвердила НКРЕ.

Юрій Кошла стверджує, що для підприємства ці лічильники вигідні тим, що на певний момент, наприклад, на 1 число кожного місяця, вони автоматично передадуть інформацію.

- Ми фізично не можемо зібрати показники лічильників саме 1числа, за один день. Через це виникають затримки з тим, щоби виставити рахунки вчасно, споживачі скаржаться, - говорить він.

Уже встановлено майже три тисячі «розумних» лічильників. Проте вони ще не під’єднані до загальної системи.

Директор з маркетингу ПрАТ «Львівобленерго» Андрій Скрипник повідомив, що крім передавання показників, лічильники ще й надаватимуть важливу інформацію для енергетиків: чи не зникала електроенергія в цьому помешканні або ж в цьому кварталі, чи не було перенавантажень або інші технічні параметри.

- Ці лічильники можна запрограмувати, щоби вони передавали показники і щодня, та, навіть, щогодини. Виробник запрограмує так, як нам треба, - Андрій Скрипник наголосив, що виробник – український, і такі лічильники виробляють підприємства у Києві та Одесі.
Начальник служби приладів обліку ПрАТ «Львівобленерго» Роман Шпак пояснив, що НКРЕ визначила чотири критерії, де, передусім, повинні бути встановлені «розумні» лічильники. Це - енерговузли, де є найбільші втрати електроенергії; енерговузли, куди найважче потрапити контролерам; енерговузли, де найбільше  витрачають енергії та енерговузли з низькою якістю напруги.

- Роботи зі встановлення цих лічильників мають бути завершені до 2030 року, - окреслив останні терміни він.
Також Роман Шпак показав як виглядає «розумний» лічильник.

- У ньому є складні процесори як в комп’ютері, модем, який приєднується до наших систем, і контактор, який може відімкнути електроенергію. Якщо напруга скочить. Це дуже складний пристрій. Дані передають по силових мережах. До вашої квартири підходять наші мережі, по яких вам подають напругу. І цими самими мережами лічильник буде передавати інформацію до нас. Ніяких додаткових мереж не будуть прокладати, - спеціаліст переконує, що інтернетом споживача лічильник користуватися не буде.

Енергетики зізналися, що не всі споживачі погоджуються на заміну лічильників.

- Усі лічильники належать «Львівобленерго». І ми маємо право їх перевіряти, ремонтувати чи замінювати, - Андрій Скрипник уже зауважив, що не допустити спеціалістів до лічильника намагаються ті споживачі, які намагаються красти електроенергію.  

Водночас за кордоном усі споживачі користуються саме такими лічильниками.

Розумні лічильники змонтують:
у Львові на улиці Самійла Величка (Залізничний район);
у Рудно на вулицях Володимира Великого, Грушевського, Галицькій, Мазепи, Шевченка, Шептицьких;
у Брюховичах на вулицях Незалежності України, Львівській, Ряснянській, Івасюка та прилеглих;
у Золочівському районі в селах Вижняни, Заставне, Розворяни
у Золочеві на вулицях Бродівській, Ярослава Мудрого, Шевченка та прилеглих;
у Миколаївському районі в селах Надітичі, Рудники, Пісочна, Черниця;
у Стрийському районі в селах Добрівляни та Заплатин;
У Бориславі на вулицях Тустановицька, Хмельницького, Трускавецька, Модрицького, Гірна та прилеглих;
У Дрогобичі на вулицях Івасюка, Зварицька, Завіжна, Коцюбинського, Самбірській, Івана Франка та прилеглих;
у Жовківському районі в селах Липники, Луцики, Старому Селі;
у Яворівському районі в селі Бірки;
У Пустомитівському районі в селах Сокільники, Солонка, Давидів, Гончари
у Сокальському районі в селі Добрячин;

З докладним списком міст та вулиць можна буде ознайомитися на веб-сайті ПрАТ «Львівобленерго» www.loe.lviv.ua


Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів