Електроенергії не буде 4-6 годин на добу за найгіршого сценарію

19:06 20 квітня 2024 р.

Фото до новини

Найбільш критичний час - у пікові години споживання.

Про це заявив для Forbes директор Центру досліджень енергетики Олександр Харченко, пише DailyLviv.com.

Ситуація непроста, але керована. Україна втратила до 7 ГВт генерації та є пошкоджені підстанції й мережі.

"Щоб Україна пройшла зиму без відключень, або з мінімальними обмеженнями, мають бути виконанні такі умови: 

- тепла зима; 

- відновлено максимум пошкодженої потужності;

- максимальне навантаження атомних електростанцій;

- наявність в ЄС надлишку енергії для її максимального імпорту у 2 ГВт. 

Тому я в цьому питанні не є оптимістом", - говорить Олександр Харченко.

Читайте такожУ липні-серпні в Україні можуть розпочатися погодинні графіки вимкнення електроенергії

Україна навряд чи пройде піки споживання в липні-серпні та взимку без обмежень, на думку експерта. Таке було б помірковано оптимістичним сценарієм. За найгіршого сценарію доступ до електрики буде відсутній впродовж 4-6 годин на добу. Але апокаліпсису не буде, запевнив Харченко.

Не завадить мати газовий, бензиновий чи дизельний генератор для приватного будинку та EcoFlow чи аналог для жителів багатоквартирного будинку. Найбільш критичний час — у пікові години споживання. 

Також він підкреслив, що в Україні — до 9 млн домогосподарств. Якщо кожне з них зменшить споживання на 2 кВт, це вже може допомогти уникнути дефіциту. 2 кВт – це вимкнений бойлер чи праска. 

"Удари РФ по місцевих ТЕЦ продовжуватимуться, - прогнозує Олександр Харченко. - Це практично неминучий сценарій. Але відновлювати опалювальні котли набагато простіше, швидше і дешевше, ніж відновлювати генератори і турбіни для виробництва електрики.

В цілому щодо тепла ситуація в Україні набагато краща, ніж щодо виробництва електрики. Виробництво тепла більш децентралізоване і наближене до споживача. Наприклад, у Києві, крім великих ТЕЦ, є понад 200 малих і середніх котельних. Тому обережно припускаю, що з теплом взимку проблем не буде". 

Читайте такожСтрімко зростає споживання електроенергії. Хто допоможе

"Через військові ризики ми не можемо відновлювати централізовану енергосистему, якою її будували в Радянському Союзі, - вважає Олександр Харченко. - Зараз нам треба будувати децентралізовану генерацію максимально наближуючи її до споживача. Це мають бути невеликі електростанції. В Харкові, Одесі, зараз будувати електростанцію потужністю понад 7 МВт немає сенсу. Це доволі великі обʼєкти, які неможливо фізично захистити, вони будуть знищені.

Тому в таких прифронтових регіонах треба будувати газопоршневу генерацію потужністю 1,5-2 МВт, яка одночасно може виробляти тепло і електрику. Такі електростанції мають порівняно невеликі габарити – розміром як морський контейнер. Тому їх можна розпорошити по місту і приховати від ворога".

Читайте такожАварійні вимкнення електроенергії на Львівщині. У ЛОВА прокоментували ситуацію

За повідомленням НАК "Укренерго", на енергооб’єктах Харківщини триває ліквідація наслідків ракетних ударів росіян. Темпи відновлення гальмують нові загрози – щодня в регіоні оголошується 7-10 повітряних тривог. Під час кожної наші колеги вимушені залишати територію об’єкта і від’їжджати подалі – підстанції «Укренерго» залишаються на початку переліку основних цілей росіян.

Коли починаєш щось робити й тривога, то поки вийшов-зайшов, і все треба починати наново», - з сумом розповідає директор регіонального центру обслуговування мережі Східного теруправління Андрій Широков.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів