Ексголова ЛОДА і ще троє осіб вийшли у фінал конкурсу на керівника Бюро економічної безпеки

15:37 10 серпня 2021 р.

Фото до новини

Діяльність новостворюваного Бюро економічної безпеки - головної економічної спецслужби України - починається зі скандалів і навіть бійок. На посаду директора БЕБ претендують кілька достойників, за спиною яких - потужні групи впливу.

Про це інформує Депо.ua, пише Dailylviv.com.

Комісія з відбору директора нової української фінансової спецслужби,- Бюро економічної безпеки, звузила коло претендентів. Наразі від первиних 57 кандидатів в актуальному списку кандидатів залишилися лише 12. При відборі традиційно не обійшлося без скандалів і навіть рукоприкладства.

Depo.ua розповідає, як триває конкурс і хто потрапив у фінал.
Навіщо потрібен БЕБ і як визначать директора

Бюро економічної безпеки було створено в Україні в якості нового правоохоронного органу, що об'єднує повноваження з боротьби з економічними злочинами. Нині ці компетенції розпорошені по кількох структурах: відповідні підрозділи є і в МВС, і в СБУ. Але основна сфера призначення перейде до бюро від фіскальної служби, яка контролює сплату податків.

Окрім податкових справ, детективи БЕБ розкриватимуть та розслідуватимуть справи щодо нечесної конкуренції, шахрайства, монопольних прибутків, кіберзлочинності, подвійної бухгалтерії, дотримання споживчих норм і стандартів. Тобто увага БЕБ охоплюватиме фактично всі сфери господарювання та власності.

Закон про БЕБ був ухвалений у січні нинішнього року. А сама структура має почати працювати вже у вересні. До того часу має бути відібраний на конкурсі і затверджений урядом директор Бюро та почне формуватись структура організації.

Призначення директора має відбутись рішенням уряду. Проте у відборі достойної кандидатури беруть участь представники і Верховної Ради, і Кабінету міністрів, і Ради нацбезпеки і оборони. Кожна з цих інституцій визначила і направила по три своїх представника до конкурсної комісії. Головує в комісії Тимофій Милованов, колишній міністр економіки в уряді Олексія Гончарука.
Чи зупинить Данилюк конкурс з відбору директора БЕБ

Власне, з Миловановим пов'язаний гучний скандал, який розгорівся навколо обрання директора. Виявилося, що у друге коло кандидатів не потрапив колишній голова РНБО Олександр Данилюк. Його було відсіяно за відсутність підтвердженої вищої економічної або юридичної освіти: хоч він і має диплом престижного американського університету Індіани, аби цей документ міг бути прийнятий в Україні, його потрібно було подати на перевірку і отримати підтвердження у Міністерстві освіти.

Милованов, відмовляючи Данилюку у праві брати участь в конкурсі, послався на лист Міносвіти про те, що без належного визнання диплому в Україні, відсутнє підтвердження, що освіту справді було здобуто і диплом є автентичним. Ексміністр пояснив у своєму Facebook, що "закон не визнає автоматично іноземні дипломи". Тож Данилюку, перед тим, як подаватись на конкурс, слід було подати свій індіанський диплом у МОН для нострифікації. "Тому по суті комісія розуміє, що освіта є, але за законом визнати цього не може. Тому що є ксерокс диплома і немає підтвердження що цей ксерокс справжній", - відрубав Милованов.

Данилюк, природньо, обурився. І заявив, що з цим дипломом його брали на роботу на Уолл-стріт та у міжнародні інвестиційні компанії. І йому тим більше образливо, говорить екссекретар Ради нацбезпеки, що БЕБ є його дітищем, ідею якого він викохував ще з часів головування у міністерстві економіки за президентства Петра Порошенка.

Подальший розвиток подій потішив багатьох любителів скандалів. У п'ятницю, 30 липня, наступного дня, після отримання відмови від комісії, Данилюк святкував свій день народження. І одним з гостей був той самий Милованов. Іменинник буцімто попросив Милованова піти з його свята та доповісти Єрмаку, що його вигнали з дня народження.

Між Данилюком і Миловановим почалася суперечка, хто працював у часи Януковича, а хто був з перших днів на Майдані. Продовжилася вона рукоприкладством: Данилюк вдарив Милованова в обличчя. Після цього Милованов таки пішов.

В наступні дні з'ясувалося, що Олександр Данилюк позивається до суду з вимогою відновити його право на участь у конкурсі і до того моменту зупинити його проведення. Заяву про забезпечення позову розглядатиме Окружний адміністративний суд міста Києва. Адвокати Данилюка досить казуістично пояснюють, що комісія не мала права йому відмовити: мовляв, комісія не допустила Олександра Данилюка до подальшої участі у конкурсі у зв’язку із тим, що він не надав підтвердження наявності у нього спеціальної освіти (згідно протоколу №3 від 29.07.2021 року). Але в переліку документів, які має подати кандидат, немає такої вимоги. Вимога щодо наявності спеціальної освіти є тільки до особи, яка вже призначається на посаду директора БЕБ, а не до кандидата (відповідно до ст. 16 закону "Про БЕБ").

Суд і справді може зупинити проведення конкурсу. Проте це може лише відтермінувати, але не скасувати його проведення.
Хто вийшов у фінал конкурсу:

З більш ніж п'яти десятків претендентів комісія допустила до конкурсу дванадцятьох. У списку залишилися досить впізнавані особи. В тому числі й ті, кого вважають фаворитами перегонів.
Вадим Мельник

Особливої уваги заслуговує Вадим Мельник, нинішній керівник Державної фіскальної служби. Оскільки ДФС з запуском Бюро економічної безпеки припиняє існування, для Мельника посада у БЕБ є критично важливою аби зберегтися у владі. Нині його прихильники розгорнули досить широку інформаційну кампанію, спрямовану на утвердження податківця у статусі директора БЕБ.

Вадим Мельник

Втім, серед його конкурентів також є кілька знакових персон, чиї шанси на перемогу не виглядають примарними. Адже за ними також - великі групи підримки на різних щаблях влади.
Юлія Яцик

З найбільш вагомих можна відзначити нардепку від "Слуги народу" Юлію Яцик. За певними даними вона є креатурою керівника ОП Андрія Єрмака. Яцик - мажоритарниця з Запорізької області

Юлія Яцик

Депутатка очолює підкомітет з питань кримінального процесуального законодавства та оперативно-розшукової діяльності Комітету Верховної Ради України з питань правоохоронної діяльності.

Раджамі Джан

Певної уваги заслуговує також співробітник НАБУ Раджамі Джан. Він очолює в Бюро так звану фінансову розвідку. І за його перемогу активно ратують представники кола так званих "соросят" - групи впливу в українському політикумі, яка орієнтується на західний вектор міжнародної підтримки.

Василь Горбаль

Заслуговує на увагу і особа Василя Горбаля. Це відомий політик, який за різних часів був нардепом, членом ради Нацбанку, а за каденції Віктора Януковича очолював Львівську обласну держадміністрацію.

Горбаль за нової влади вже намагався вбудуватись у систему і кандидував на посаду очільника Держаудитслужби. Після тієї безуспішної спроби він нині намагається вибороти посаду у БЕБ.

Втім, не виключено, що серед 12-ти претендентів є й темна конячка, яка зможе обійти всіх інших у фінішному забігу.

Усі учасники конкурсу на посаду Директора бюро економічної безпеки:

1. Горбенко Ганна Михайлівна, начальник відділу детективів у НАБУ.

2. Маштабей Сергій Валентинович. Людина з таким прізвищем працювала у державній Агенції з розшуку та менеджменту активів (АРМА), а нині, відповідно до декларації, є службовцем міністерства інфраструктури.

3. Мельник Вадим Іванович, діючий голова Державної фіскальної служби.

4. Горбаль Василь Михайлович, ексрегіонал, екснардеп, ексголова Львівської ОДА та екскерівник "Укргазбанку".

5. Джан Раджамі Мохаммадович, керівник управління аналітики та обробки інформації НАБУ.

6. Карєєв Олександр Михайлович, працівник НАБУ.

7. Ковчі Аттіла Ласлович, прокурор з Офісу Генерального прокурора України.

8. Олійник Сергій Васильович. Це прізвище, відповідно до реєстру декларацій, носить колишній працівник Територіального управління Державного бюро розслідувань

 9. Осипчук Роман Сергійович, керівник управління внутрішнього контролю НАБУ.

10. Солодченко Сергій Вікторович, колишній заступник голови ДФС.

11. Туровський Олексій Анатолійович, колишній заступник начальника відділу внутрішього аудиту Державної служба України з надзвичайних ситуацій, а нині - сільський голова у Горщиках на Житомищині.

12.  Яцик Юлія Григорівна, голова підкомітету з питань кримінального процесуального законодавства та оперативно-розшукової діяльності Комітету Верховної Ради України з питань правоохоронної діяльності.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів