Дві тисячі Борщів для сміливих приготувала і відправила на фронт волонтерка зі Сколе (відео)

13:44 10 квітня 2023 р.

Фото до новини


Фото: Dailylviv.com

Дві тисячі сухих борщів для фронту приготувала волонтерка зі Сколе Оксана Мацьків з помічницями.

Про це вона розповіла 10 квітня під час престуру “Як жінки-ВПО на Львівщині долають виклики, спричинені війною. Доступ до гуманітарної, психосоціальної, інформаційної, правової, економічної та іншої підтримки”, пише Dailylviv.com.

“Є волонтерська картка, на яку благодійники переказують кошти: хто 5-20 гривень, хто 1-2 тисячі грн. Відтак їдемо на ринок “Шувар”, бо там дешевше, закуповуємо овочі. М’ясо купуємо в Сколе”, - каже Оксана Мацьків.

Спонсорів Оксана Мацьків знає, хіба що, за прізвищами. Наприклад, регулярно переказує чималі суми пані Паленичка зі Стрия, син якої Владислав, уродженець Тухлі, загинув у бою під Херсоном. 

Оксана також згадала тих, хто допоміг технікою, бо висушені овочі і м’ясо треба було подрібнювати на порошок, аби з нього можна було швидко на передовій приготувати гарячий борщ.

Професійний блендер, в який закладають буряк, моркву, петрушку, кріп, цибулю, капусту, картоплю, м’ясо, каже пані Оксана, надала сироварня “Три брати”.

За її словами, з однієї закладки виходить 50 сухих борщів. Для сушіння використовують професійну сушарку. Підібрати якісну було непросто. Одна - перепалювали овочі, інша - не мала потрібної потужності.

“У нас є розрахована калькуляція на сухі борщі. З однієї закладки виготовляємо 50 борщів. Попередньо шинкуємо, сушимо, ріжемо, важимо по 12 грамів, вакуумуємо, наклеюємо етикетки і відправляємо нашим захисникам. Порцію заливають окропом, вона настоюється 15 хвилин і виходить 1,5 літра борщу”, - перелічує етапи технологічного ланцюга волонтерка.

На виготовлення 50 борщів Оксана витрачає 3-4 дні.

“Роблю це сама. Колись була помічниця Галя, але вона виїхала в Італію. Якщо є гаряче замовлення і треба виконати його швидше, то прошу про допомогу дівчат, які виготовляють енергетичні батончики”, - розповідає Оксана Мацьків.

https://youtu.be/HCdrTEMk9qY

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів