«Dragon Capital» придбала ТРЦ у Львові

20:00 7 березня 2018 р.

Фото до новини


Фото: retailers.ua

Компанія «Dragon Capital Investments Limited», яка входить у групу компаній «Dragon Capital», завершила угоду з придбання торгово-розважального центру «Victoria Gardens» у Львові» у двох турецьких приватних інвесторів.

Про це йдеться у прес-релізі компанії «Dragon Capital Investments Limited». За словами генерального директора «Dragon Capital» Томаша Фіала, ТРЦ «Victoria Gardens» став першим придбанням компанії за межами Київської області.

Нагадаємо минулорічну історію з рейдерськими захопленнями «Victoria Gardens» у викладі Zaxid.net.

23 червня близько 14:00 колишній керівник ТРЦ Victoria Gardens Оджаклі Айтач у супроводі двох десятків чоловіків спортивної зовнішньості спробував увійти в адміністративну частину Victoria Gardens. Він заявив, що став новим директором і показав виписку з ЄДР, в якій справді вказувалося, що ТзОВ «Фенікс-Капітал» (а значить і Victoria Gardens) тепер належить не «Глобкон Лімітед» (власниками якої є двоє громадян Туреччини), а українцю Петру Бігуну. Тобто виходило, що Петро Бігун є новим власником ТРЦ Victoria Gardens, і він же призначив новим директором ТРЦ Оджаклі Айтача.

За кілька годин до цих подій до ЄДР справді внесли зміни, забравши із засновників «Фенікс-Капітал» компанію «Глобкон Лімітед» і вписавши туди Петра Бігуна із Оджаклі Айтачем. Підставою для таких змін стали кілька документів – протокол зборів «Фенікс-Капітал», на яких затвердили продаж компанії Петру Бігуну за 100 тис. грн, та дві довіреності від кінцевих власників Victoria Gardens, на підставі яких Юрій Губін і продав компанію, а з нею і сам ТРЦ.

Які ж проблеми?

Продавати найбільший на Західній Україні торгово-розважальний центр за 100 тис. грн було б дуже дивним, але суть навіть не у цьому. Проблема в тому, що Юрій Губін невідомо звідки взявся – він не має ніякого стосунку до «Глобкон Лімітед».

Виявилося, що Юрій Губін користувався підробленими довіреностями від імені реальних власників Victoria Gardens, а самих зборів «Фенікс-Капітал» насправді не проводили. Відтак договір продажу ТРЦ і всі зміни в ЄДР були зроблені на основі фальшивих документів.

У судових ухвалах по справі рейдерського захоплення ТРЦ вказано, що на підробку довіреностей вказує хоча б те, що їх дві, а не одна. Юрій Губін користувався двома документами, один з яких був нібито завірений підписом Юміта Сюлеймана Хазінедароглу, а інший – підписом Бурака Башлилара. Однак статутом «Глобкон Лімітед» передбачено, що будь-який документ компанії має бути одночасно завірений підписами обох власників.

Через це Господарський суд Львівської області 27 липня скасував рішення про продаж ТРЦ Петру Бігуну, задовольнивши таким чином позов реальних власників Victoria Gardens (це рішення ще не набуло чинності, оскільки Петро Бігун подав апеляцію).

Хто взагалі ці Юрій Губін та Петро Бігун?

До червня 2017 року ні Юрій Губін, ні Петро Бігун не мали жодного стосунку до ТРЦ Victoria Gardens.

Відомо, що 41-річний Юрій Губін має 15 років стажу роботи в правоохоронних органах і 4 роки стажу в аграрній сфері. Принаймні так він сам стведжує у своєму резюме, яке кілька тижнів назад з'явилося на порталі з пошуку роботи Work.ua.

Юрій Губін у 1998 році закінчив Харківський національний університет внутрішніх справ (спеціальність «юрист-правознавець»). Після навчання він чотири роки працював у податковій міліції, потім шість років у СБУ, а тоді на рік знову повернувся до податкової міліції (до листопада 2011 року). Після цього він працював у кількох компаніях, які займалися вирощуванням та транспортуванням с/г культур (зокрема у 2016-2017 роках був директором ТОВ «Ворд Лімес» та ТОВ «Континент ПВ»).

Про кар'єру 32-річного Петра Бігуна відомо менше. За даними «Наших грошей», він працював слідчим в особливо важливих справах управління прокуратури Києва. У жовтні 2015 року його засудили на рік умовно за створення кількох завідомо неправдивих клопотань про доступ до автомобілів, які нібито були речовими доказами у кримінальній справі (сама справа стосувалася незаконного переміщення авто через кордон).

Цікаво також, що цього року Петро Бігун, за інформацією «Наших грошей», отримав у подарунок квартиру у Києві і взяв у борг 1,85 млн грн від генерал-майора СБУ часів Януковича Дмитра Білоуса. І цей борг він має повернути до листопада 2018 року.

Зараз, за даними бізнес-пошукової системи YouControl, Петро Бігун є керівником і власником ТзОВ «Сарго Вінч» (основний вид діяльності – діяльність у сфері права) та володіє 70% ТзОВ «Таргет Менеджмент», яка надає консультації компаніям щодо управління. Цікаво, що іншими 30% ТзОВ «Таргет Менеджмент» володіє Оджаклі Айтач.

А Оджаклі Айтач щось має до Victoria Gardens?

Оджаклі Айтач півроку був директором «Фенікс-Капітал», а відтак і самого ТРЦ. Власники Victoria Gardens звільнили його з цієї посади у грудні 2016 року.

Щоправда, більш важливим є те, що саме Оджаклі Айтач є власником компанії, яка будувала торгово-розважальний комплекс. Це важливо, оскільки на початку серпня 2017 року ГПУ почала розслідування за фактом ухилення від сплати податків компанії, яка належить одному з двох власників Victoria Gardens – Юміту Сюлейману Хазінедароглу. Постраждалим у цій справі проходить саме Оджаклі Айтач, майном якого, за версією слідчих ГПУ, заволоділи власники Victoria Gardens. І під майном тут мають на увазі щонайменше половину ТРЦ.

А це що за історія?

По ній поки також маємо не багато інформації. Наразі є кілька ухвал Печерського райсуду Києва, в яких викладені деякі результати розслідування ГПУ.

Згідно з ними, у 2013 році нинішні власники Victoria Gardens Юміт Сюлейман Хазінедароглу та Бурак Башлилар уклали із Оджаклі Айтачем угоду, за якою передбачалося, що Оджаклі Айтач інвестує в будівництво, а йому згодом передадуть 50% статутного капіталу компанії, яка буде володіти ТРЦ. Щоправда, як вказано в поясненнях слідчих ГПУ, Оджаклі Айтач мав бути прихованим бенефіціарним власником, а формально ці 50% мали належати Бураку Башлилару.

Загалом, за версією слідчих ГПУ, Оджаклі Айтач вклав у будівництво Victoria Gardens 26 млн доларів. Тож позбавивши його посади керівника «Фенікс-Капітал», у нього забрали й права на сам ТРЦ. Розслідування цієї історії триває, однак Печерський райсуд Києва півтора тижні назад наклав арешт на ТРЦ Victoria Gardens, заборонивши вчиняти будь-які дії, пов'язані із державною реєстрацією комплексу.

Щоправда незрозуміло, чому розслідування цих подій почалося майже за рік після звільнення Оджаклі Айтача.

То Victoria Gardens працює чи ні?

Попри дві спроби захоплення самий торговий центр продовжує працювати. У прес-службі ТРЦ заявили, що «Глобкон Лімітед» залишається єдиним власником прав компанії «Фенікс-Капітал» (зокрема й Victoria Gardens), відтак єдиними повноважними особами підприємства є призначений власниками «Глобкон Лімітед» директор Євгеній Король та його перший заступник Ергюль Кадем.

Поміж тим у самому ТРЦ збільшили кількість охоронців, оскільки очікують, що днями може відбутися ще одна спроба захоплення.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів