Державіаслужба схвалює розлад руху літаків?

16:47 23 вересня 2013 р.

Фото до новини

Державна авіаслужба України не реагує на порушення правил перевезення пасажирів і багажу у ДП аеропорт "Львів": на сайті аеропорту уже кілька місяців немає бодай тижневого розкладу авіарейсів.

Державіаслужба на запит Львівського прес-клубу повідомила, що вона - цитуємо - "не є розпорядником інформації щодо статусу і засновників Національної цілодобової авіадовідки України та щодо інших запитань стосовно роботи зазначеної довідки". Отож державний орган, який керує всією авіаслужбою держави і утримується на кошти платників податків, отак просто вмиває руки від відповідальності за національну авіадовідку. Два варіанти пояснення такої позиції: або цей орган віддалено схожий на державний і погано керує, або авіадовідка не національна - третього не дано. 

"Національна цілодобова авіадовідка не входить до сфери управління Державіаслужби. Будь-які договірні відносини або домовленості між Державіаслужбою та Національною авіадовідкою України відсутні," - йдеться у відповіді, від якої у авіапасажира повинно перехопити подих зі страху. Розділили сфери впливу: тобі - в небі, мені - на землі. Згадується анекдот про продавця насіння перед входом до банку: "Банк не торгує насінням, а я не позичаю гроші". 

І, нарешті, золоті слова: "Правила повітряних перевезень пасажирів і багажу, затверджені наказом Міністерства інфраструктури України від 30.11.2012 №735, не містять положень стосовно умов надання довідок щодо виконання рейсів. Розділом XIV правил передбачено, що регулярні рейси виконуються відповідно до розкладу руху повітряних суден, який складено авіаційним перевізником, опубліковано в автоматизованій системі бронювання/глобальній розподільній системі та розміщено на сайті авіаційного перевізника. За бажанням авіаційний перевізник може видавати рекламний розклад для інформування населення. Суб'єкти наземного обслуговування та\або експлуатанти аеропортів мають право видавати об'єднаний розклад всіх авіакомпаній, що здійснюють рейси з\до аеропорту". 

На сайті ДП "Міжнародний аеропорт "Львів" (http://lwo.aero/uk/schedule) досі немає розкладу рейсів літаків (повітряних суден). А чи Державна авіаслужба України ще має якийсь стосунок до порушень Правил повітряних перевезень пасажирів і багажу державним аеропортом? Чи він також уже не входить до сфери управління Державіаслужби? 

В Україні настільки звикли безкарно заробляти на монополіях, що приватні структури готові монополізувати все, що можна довкола, а державні - заплющити на це очі, редагуючи як треба правила і норми. Тож, вочевидь, рік тому й вигадали у Києві нову редакцію Правил перевезення..., щоб зробити авіадовідку переважно платною, про що докладно писав DailyLviv. А ось викреслити обов'язок оприлюднювати розклад рейсів літаків на сайті або посоромилися, або забули. 

Що ж до широких повноважень Державіаслужби, то вони є на її офіційному сайті, і там є що авіапасажиру почитати і за що порадіти: і про внесення пропозицій щодо формування державної політики у сфері цивільної авіації та використання повітряного простору; і про реалізацію державної політики у сфері цивільної авіації та використання повітряного простору; і про здійснення державного контролю та нагляду за безпекою цивільної авіації; про організацію розроблення нормативно-правової бази для регулювання діяльності у галузі цивільної авіації; сертифікацію та реєстрацію об'єктів і суб'єктів цивільної авіації та ліцензування авіаційних перевезень; регулювання використання повітряного простору та організацію повітряного руху; організацію авіаційних перевезень; сприяння провадженню зовнішньоекономічної і міжнародно-правової діяльності цивільної авіації. 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів