Депутатська комісія ЛМР за ніч має визначити банк, в якому Львів триматиме бюджетні гроші

20:53 24 грудня 2020 р.

Фото до новини

Найпростіше для депутатів - підтримати лінію міського голови Андрія Садового, який довіряє скарбницю міста своєму однопартійцеві.

Сьогодні на засіданні сесії Львівської міської ради було прийнято ухвалу «Про обслуговування коштів бюджету Львівської міської територіальної громади у частині бюджету розвитку та власних надходжень бюджетних установ в установах банків державного сектору у 2021 році». 

Про це пресслужба ЛМР повідомила DailyLviv.

Ухвалу прийняли з правками, запропонованими комісією фінансів та планування бюджету, — саме профільна депутатська комісія буде визначати банк і контролювати виконання рішення.

Перед голосуванням Олег Іщук, директор департаменту фінансової політики ЛМР, роз’яснив депутатам, чому надзвичайно важливо прийняти цю ухвалу, і зробити це необхідно до 25 грудня.

«До 1991 року всі місцеві органи, тобто їхні бюджети, обслуговувалися у державних банках. Тоді держава повинна була передбачити певний захист на випадок, якщо до влади у деяких містечках прийдуть авантюристи. У той час цим захистом був фінансовий орган, керівника якого затверджувало Міністерство фінансів. І цей орган був незалежний від міського голови. Далі був прийнятий Бюджетний кодекс, і місцеві фінансові органи були підпорядковані державі як відділи міської ради. Таким чином, для того, щоб знову був якийсь захист, створили казначейство. Коли приймали Бюджетний кодекс, я теж брав у цьому участь, ми зробили градацію — ті кошти, які стосуються делегованих державою повноважень, будуть обслуговуватися казначейством, а ті кошти, які стосуються місцевих повноважень, то ними будуть займатися місцеві ради. Усе було погоджено, та на ранок, коли мали офіційно прийняти таке рішення, виявилося, що держава прийняла, що всі кошти обслуговуються лише у державному казначействі.

У чому тут проблема? Все ніби добре, крім одного — гроші місцевої громади опинилися «в кишені» держави. Тобто, на одному рахунку є і державний бюджет, і обласний, і місцевий. І коли виникали якісь негаразди в державі, то держава забирала всі гроші на свої потреби, а нас залишала з нулем. До прикладу, ми бачимо по виписці, що у нас на рахунку є певна сума грошей, даємо доручення на фінансування наших потреб, а казначейство 5−20 днів не проплачує, бо грошей фізично нема. І жодної відповідальності за ці затримки не було передбачено в законі.

Тоді у Львові проводили Форуми місцевого самоврядування. На цих Форумах піднімали питання — чого наші гроші є у казначействі? Ми зі Львова зверталися через Асоціацію міст України до Верховної Ради, щоб зробити альтернативу — хто кращі умови запропонує, там і будуть кошти — або на казначейському рахунку, або в банку. На це не погодилися, але знайшли компромісний варіант — якщо місцева рада до 25 грудня ухвалює рішення, що гроші бюджету розвитку хоче обслуговуватися у банках, то може це зробити. Тоді ми, перші в Україні, скористалися цією можливістю, і вже 4 роки так робимо. До нас приїжджають із багатьох міст України переймати досвід у цьому.

Що це за кошти на рахунку в банках? Це середньоденні залишки. І нам банк платить відсотки. Це також означає, що за потреби через 5−7 хв кошти у розпорядника, і він розраховується із замовником. Тому ми хочемо, щоб далі ця практика залишалася, і ми, як місто, нічого не втрачали", — пояснив Олег Іщук.

За його словами, кожного року банк на обслуговування коштів бюджету розвитку визначала депутатська комісія з питань фінансів та планування бюджету, і лише після цього погоджував виконавчий комітет.

Відповідно до прийнятої ухвали, лише комісія фінансів та планування бюджету буде визначити установу банку державного сектору для обслуговування коштів бюджету Львівської міської територіальної громади у частині бюджету розвитку та власних надходжень бюджетних установ, а також контролювати виконання рішення.

Нагадаємо склад комісії фінансів та планування бюджету ЛМР: голова комісії - Шелестак Наталія, заступник голови - Троць Віталій, секретар - Гринів Юрій, члени комісії - Довжик Вікторія, Василишин Олег, Кошулинський Руслан,  Посипанко Ольга, Гой Володимир, Федишин Роман, Шевченко Тетяна.

Список державних банків: Ощадбанк, ПриватБанк, Укргазбанк, Укрексімбанк, Український банк реконструкції та розвитку. 

Раніше ЛМР тримала кошти в Укргазбанку, і нібито міський голова Львова Андрій Садовий (лідер місцевої "Самопомочі") й надалі хотів би користуватися послугами цієї банківської установи. Директором Львівської обласної дирекції «Укргазбанку» є Олег Василишин, обраний до Львівської міської ради від об'єднання "Самопоміч".

П'ять років тому УКРГАЗБАНК було обрано з-поміж трьох державних банків для обслуговування коштів міського бюджету м. Львова в частині бюджету розвитку та власних надходжень бюджетних установ у 2016 році.

Відповідне рішення ухвалив виконавчий комітет Львівської міської ради 29 грудня 2015 року.

Директор департаменту фінансової політики Львівської міської ради Олег Іщук підкреслив, що рада обирала з-поміж трьох державних банків, і постійна комісія фінансів та планування бюджету рекомендувала обрати саме УКРГАЗБАНК, який запропонував найвигідніші умови. Крім того він зазначив, що всі найбільші львівські комунальні підприємства також обслуговуються в УКРГАЗБАНКУ.

«Нам дуже приємно, що Львівська міська рада обрала для обслуговування саме УКРГАЗБАНК – це означає, що наша робота високо оцінюється не лише клієнтами – фізичними особами, а й державними структурами. Нам довіряють, а це саме те, задля чого ми щоденно працюємо», - зазначив директор Львівської обласної дирекції УКРГАЗБАНКУ Олег Василишин (на світлині крайній зліва).

Перевізники на 20% підняли тарифи на приміських маршрутах Львівщини: списують на карантин

Податкова служба на Львівщині вже не буде юридичною особою

Різдвяний фермерський ярмарок у Львові скасували

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів