Чисті тарілки: розпочався конкурс на шкільне загальнонаціональне велике об’єднавче меню. Переможці поїдуть в Німеччину

11:54 17 червня 2021 р.

Фото до новини

16 червня у Львові Національна асоціація громадського харчування оголосила конкурс на шкільне загальнонаціональне велике об’єднавче меню.


Відео: Львівський пресклуб

Про це співзасновник, голова правління організації Орест Степаняк повідомив на пресконференції у Львівському пресклубі, пише Dailylviv.

- Головна проблема - діти в школі не їдять. Винні в цьому ми - дорослі, оскільки не забезпечуємо їм можливість здорового і якісного харчування,- зазначив голова правління Національної асоціації громадського харчування.

За його словами, діти відмовляються їсти в школі, тому що страви мають неестетичний вигляд, вони - не смачні. І з цього користають основні конкуренти шкільної їдальні -  супермаркети і МАФи, які пропонують дітям снеки та газовані напої.

- Якщо ми хочемо виростити здорову і розумну націю, то перш, ніж навчати в школі першим буквам і цифрам, потрібно дітей навчити культурі споживання води і їжі,- наголосив батько двох синів Орест Степаняк.

Він розповів, що за цей за рік представники Національної асоціації громадського харчування об'їздили майже всі регіони України, опрацювали дуже багато шкіл і дійшли висновку, що для вирішенні проблеми шкільного харчування потрібно створити загальнонаціональне велике об’єднавче меню. Воно має бути таким, щоб його могли реалізувати у всіх школах України.

- В Україні - понад 15 тисяч шкіл і стільки ж дошкільних навчальних закладів. Будь яку ініціативу треба мати можливість реалізувати на місцях. Наше завдання - навчити всіх кухарів з ним (меню) працювати,- сказав голова правління Національної асоціації громадського харчування.

Над меню, за словами Ореста Степаняка, мають працювати шеф-кухарі з усіх регіонів України. А щоб відібрати найліпші їхні пропозиції, асоціація оголошує конкурс.

Конкурс матиме три етапи і сьогодні, 17 червня, розпочинається перший - реєстрація учасників.

- До початку навчального року ми мусимо зробити це меню, і щоб воно пройшло всі затвердження на найвищих державних рівнях. Відкриваємо реєстрацію шеф-кухарів на участь у конкурсі з усіх куточків України. Шеф-кухарі заповнюють онлайн форму реєстрації та підписують договір про співпрацю з асоціацією. Реєстраційний етап триватиме тиждень. Завершиться 24 червня,- повідомила заступниця виконавчого директора Національної асоціації громадського харчування Тетяна Скоропляс.

Другий етап, за її словами, розпочнеться одразу наступного дня - 25-го червня. Усім зареєстрованим учасникам індивідуально надішлють завдання.

- Кожен з шеф-кухарів має розробити п'ятиразові денні раціони. Щонайменше - три, але кількість цих раціонів не обмежена. Щоб був великий асортимент страв для вибору. І що більше денних раціонів зможе розробити шеф-кухар, то більше шансів матиме на перемогу,- пояснила заступниця виконавчого директора.

Аби не було повторюваності, асоціація розробила спеціальний документ, до якого матимуть доступ всі учасники конкурсу. Туди будуть вносити страви, які вже запропоновані шеф-кухарями.

- Будуть також методичні рекомендації і шаблони технологічних карт за старою і сучасною технологіями приготування їжі,- наголосила Тетяна Скоропляс.

На третьому етапі, як пояснила заступниця виконавчого директора, розпочнеться опрацювання або валідація пропозицій. Експерти асоціації допоможуть учасникам довести раціони до нових норм, які цього року затвердив Кабінет міністрів і закріпив своєю постановою за номером 305. Наприклад, якщо раніше основним критерієм був час приготування їжі, то тепер - температура в тілі продукту.

За підсумками фінального етапу конкурсу відберуть 28 раціонів, які увійдуть до збірника, що його запропонують школам для користування.

- Кожен раціон усіх шефів буде зашифрований. Буде таємне голосування батьків, дітей і свої оцінки також поставить експертна комісія асоціації. Відберуть 28 раціонів, які увійдуть до збірника, що його запропонуємо школам для користування,- підсумувала Тетяна Скоропляс.

Шеф-кухарі, найбільша кількість раціонів яких увійде до збірника, як повідомила заступниця виконавчого директора, поїдуть на навчання і підвищення кваліфікації до Німеччини. Закінчити і фіналізувати конкурс організатори планують до кінця липня.

Дотепер, за словами виконавчого директора Національної асоціації громадського харчування Іоана Янчишина, усі фахівці у школах - кухарі, технологи послуговувалися збіркою рецептур радянського взірця.

- Вони застаріли не лише морально. Вони не відповідають нормам сьогодення, зважаючи на здоров’я і індивідуальні потреби дітей. Ми хочемо створити ефективний, дієвий і корисний інструмент - збірку, щоб раціон для дитини різного віку був збалансованим і корисним. Щоб був смачним, - зазначив Іоан Янчишин.

Але при цьому кожна школа, наголосив Орест Степаняк, матиме право вибору. Як і шкільне меню, запропоноване відомим шеф-кухарем Євгеном Клоптенком. Воно - рекомендаційного характеру. Вибирати страви мають самі споживачі - діти і батьки. В Україні це право, за замовчуванням, делеговано міністерству, управлінням, відділам освіти. Натомість адміністративні структури повинні виконувати лише регулюючу функцію.

- 1-4 класи харчуються за кошти громади і батьків. Замовником є громада чи відділ освіти. Школа, батьки і діти - статисти. З 4-го класу - харчування за власний кошт. Тож, батьки мають замовляти і впливати на формування меню,- наголосив співзасновник, голова правління організації Орест Степаняк

Для цього асоціація почали розробляти також ммобільний додаток, який зможе об’єднати постачальників продукту, школу, дітей.

- Через додаток можна буде отримати швидкий фідбек від дітей. Страви зможуть замовляти наперед, а постачальники - закуповувати продукти,- пояснила Тетяна Скоропляс.

В Україні, за словами Ореста Степаняка, найбільше грошей в Європі витрачають на харчування. Питання в тому - споживають школярі ці страви чи викидають у смітник.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів