Дубневичі, Янковський, Торський, Зіновій Козицький - кому на Львівщині дають землю для відновлювальної енергетики і видобування надр

15:17 24 травня 2024 р.

Фото до новини

За 6 років Львівська обласна державна адміністрація віддала в оренду для зеленої енергетики понад 60 земельних ділянок загальною площею майже 290 гектарів.

Про це, пише Dailylviv.com, повідомив NGL.media уклали рейтинг компаній, які впродовж останніх років отримали найбільше землі під об’єкти відновлюваної енергетики і видобування надр на Львівщині. Частина з них виявилися пов’язаними з відомими політиками.

Щоб зробити це дослідження, NGL.media звернулися до Львівської обласної військової адміністрації (ЛОВА) з проханням надати інформацію про усі розпорядження за 2018-2024 роки про передання в оренду ділянок під будівництво та обслуговування вітрових на сонячних електростанцій, а також оренду ділянок, пов’язаних з надрокористуванням.

У відповідь були отримали копії документів за 2018-2021 роки, а також запевнення ЛОДА, що з кінця травня 2021 року відповідних розпоряджень більше не видавали.

Але це виявилося неправдою. 31 травня минулого року ЛОВА передала ТОВ «Бурова компанія «Горизонти» в оренду на 20 років майже 5 гектарів біля траси Київ-Чоп у Стрийському районі. ЛОВА вирішила чомусь приховати це, хоча рішення було опубліковане на офіційному сайті і про це навіть писали в новинах. Ймовірно, через те, що власником «Горизонтів» є Зіновій Козицький – батько голови ЛОВА Максима Козицького.

Лідери за площею орендованих ділянок під земельну енергетику на Львівщині (інфографіка)

Після того як NGL.media виявили таку вибірковість у наданні інформації, було порівняно копії наданих ЛОВА документів з опублікованими на її офіційному сайті. Це допомогло знайти ще три розпорядження про передачу ділянок під електростанції та надрокористування різним державним і приватним компаніям, які в ЛОВА з невідомих причин не надали у відповіді на запит.

Цими компаніями виявилось держпідприємство «Шахта «Зарічна», ТОВ «Трускавецькі лікувальні води» і ТзОВ «Вінд Павер Джі Ес Ай».

Компанія «Трускавецькі лікувальні води» до 2020 року належала людям з оточення ексрегіонала Юрія Бойка. Зараз її бенефіціарами вказані колишній заступник головного військового прокурора Анатолія Матіоса Володимир Жербицький та мешканка Київщини Світлана Корнійко.

У 2015 році саме Жербицький розслідував справу про оборудки олігарха Сергія Курченка зі скрапленим газом, одним зі співучасників яких називали Юрія Бойка. Проте офіційно доказів причетності Бойка прокуратура тоді так і не знайшла, Жербицький невдовзі пішов на пенсію, а ще через кілька років років раптово став власником частки «Трускавецьких лікувальних вод». Після цього Офіс генпрокурора навіть відкрив провадження проти свого колишнього колеги, запідозривши, що зміна власників компанії могла бути своєрідним хабарем.

ТзОВ «Вінд Павер Джі Ес Ай», що інвестує у будівництво вітроелектростанцій, належить львівському бізнесменові Івану Торському. У 2011-2012 роках він входив до рейтингу найбагатших українців, його статки на той момент оцінювали у понад 300 млн доларів. У 2006 та 2007 роках Торський двічі намагався стати депутатом Верховної Ради, але обидва рази безуспішно.

Найбільші орендарі

Найбільше земельних ділянок – загалом понад 115 га – у 2018-2021 рр. орендували під будівництво сонячних електростанцій компанії з групи братів Дубневичів. Богдан Дубневич наразі очолює Солонківську громаду біля Львова, а його молодший брат Ярослав Дубневич оголошений у міжнародний розшук за підозрою в розкраданні державних коштів.

На другому місці за площею орендованої землі є ТОВ «Смеречанська ВЕС» та «Карпатська ВЕС». Їхніми бенефіціарами через кіпрську Plotsun Holdings Limited є директор Ігор Рончевич і громадянин Швейцарії Антон Даніель Вісс.

За даними OpenCorporates, ім’я Антона Вісса фігурує у понад сотні офшорних компаній на Кіпрі та Панамі. Ймовірно, він лише номінальний власник. Реальним же інвестором будівництва Карпатської та Смеречанської ВЕС називають українського підприємця Ігоря Янковського, сина колишнього нардепа-регіонала Миколи Янковського.

Третє місце рейтингу посіло ТОВ «Скай Енерджі Юкрейн», яке у 2018 році отримала в оренду ділянку площею 26,4 га. Проте минулого року суд розірвав цей договір і повернув землю Новояворівській міськраді, оскільки компанія не платила оренду, а будівництво електростанції так і не розпочала.

За даними YouControl, компанія «Скай Енерджі Юкрейн» входить у групу львівських бізнесменів Ореста та Руслана Печенків. Орест Печенко у 2010 та 2020 роках двічі обирався депутатом Львівської міськради, з 2017 року входить до складу виконавчого комітету міськради.

Доля Козицького

Якщо говорити про Зіновія Козицького, батька нинішнього керівника ЛОВА, то у рейтингу орендарів ділянок під зелену енергетику він лише на шостому місці. З 2018 року ЛОВА передала його компаніям 20 ділянок загальною площею 8,3 га. Розпорядження на 18 з цих 20 ділянок видавались вже під час головування його сина Максима Козицького. Проте варто зауважити, що це було продовження попередніх договорів оренди – раніше у 2016 році ті ж ділянки під будівництво Орівської ВЕС  виділяла ЛОВА під керівництвом Олега Синютки.

Зазначимо, що отримання землі – це тривалий процес. Якщо бажана ділянка ще не сформована та не має кадастрового номеру, компанія спершу повинна звернутися до обласної адміністрації за дозволом на розробку проекту відводу, оформити землевпорядну документацію та зареєструвати в Держгеокадастрі, а вже потім – просити в оренду.

Ми припустили, що після приходу Максима Козицького на посаду голови ЛОВА у лютому 2020 року, у компаній його батька міг відбутися сплеск отримання дозволів на розробку проектів, просто зробити решту документів вони ще не встигли. Але ця гіпотеза не підтвердилася. За останні п’ять років Зіновій Козицький отримав лише два таких дозволи: один від Синютки, один – за підписом сина. Лідерами ж за кількістю дозволів на розробку проектів землевідводу знову виявилися брати Дубневичі.

Надрокористувачі

Якщо говорити про видобування корисних копалин, то цей ринок на Львівщині ділять між собою зовсім інші гравці. Найбільшим серед них є держава – за останні п’ять років ЛОВА передала ДП «Шахта «Зарічна» і ПАТ «Укрнафта» в оренду або постійне користування майже 41 га землі.

Зазначимо, що на момент підписання договору оренди «Укрнафта» була лише напівдержавною – другим найбільшим пакетом акцій володів олігарх Ігор Коломойський. Проте наприкінці 2022 року Національна комісія з цінних паперів примусово передала приватну частку акцій Міністерству оборони.

Наступним лідером за площею орендованих ділянок є ТОВ «Стрийський гравійний дробильно-сортувальний завод». У 2019 році компанія отримала в оренду понад 28 га під розробку піщано-гравійного родовища. На той момент вона належала ексдепутатам Стрийської та Городоцької районних рад Роману Гладію та Омеляну Дунасу. Проте влітку минулого року її переписали на Володимира Лисейка та Зоряну Науменко.

Лідери за площею орендованих ділянок під видобуток корисних копалин на Львівщині (інфографіка)

Замикає трійку лідерів рейтингу ТОВ «Гірпром» Михайла Блонського та Ігоря Турчиняка. Ця компанія орендує 7,7 га землі під видобування піску у Жовківському районі.

«Бурова компанія «Горизонти» Зіновія Козицького опинилася лише на четвертому місці. Але варто зазначити, що після того як Максим Козицький очолив Львівську ОВА, справи у компанії пішли краще – адже обидві ділянки загальною площею 7,4 га вона орендувала саме за його керівництва.

Перші 2,4 га для розміщення та експлуатації будівель, пов’язаних з користуванням надрами, ЛОВА передала «Горизонтам»  у 2021 році. Ще 5 га по сусідству, про які у відповіді на запит ЛОВА вирішила промовчати, передали у 2023 році. Відповідні розпорядження підписував перший заступник голови ЛОВА Андрій Годик.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів