Борислав подасть воду Східниці до 31 серпня. Якщо приймуть умови Вододару

15:18 30 липня 2021 р.

Фото до новини

Відтак громади двох міст та їхні комунальні установи укладуть постійну угоду про водопостачання.

Такий порядок дій оприлюднила Львівська обласна державна адміністрація, яка виступила у ролі посередника з вирішення проблеми водопостачання з Борислава до Східниці. 

Про це повідомила пресслужба ЛОДА, пише Dailylviv.  

Як повідомив голова Львівської облдержадміністрації Максим Козицький, до завершення переговорного процесу та підписання постійного договору щодо постачання води між відповідними комунальними установами “Вододар” (Борислав) та “Оазис Карпат” (Східниця) діятиме тимчасова угода на постачання води з Борислава до Східниці до 31 серпня включно.

“Об’єми поданої води обидва комунальні підприємства у праві контролювати спільно на ВОС “Бухів” впродовж усього часу дії тимчасового договору. Для нас важливі насамперед інтереси людей. Коли не може домовитися влада на місцях, як обласна влада, ми вважаємо за необхідне втрутитися для ефективного вирішення ситуації на користь місцевих мешканців. Надалі тримаємо руку на пульсі, адже найближчими тижнями має відбутися чіткий процес напрацювання та підписання постійного договору між громадами”, - наголосив очільник області.

Іншу версію донедавна оприлюднило КП "Вододар" у Бориславі:

"25 червня 2021 року з боку комунального підприємства «Вододар» Бориславської міської ради було підписано договір на постачання води з 1 липня 2021 року та передано для підписання цей договір комунальному підприємству Східницької селищної ради. Це був звичайний текст договору, який практично використовується іншими водоканалами. Більше того, з боку міста Борислава завчасно згідно з вимогами чинного законодавства було прийнято рішення про зниження тарифу на водопостачання для смт.Східниця майже вдвічі - до 14,64грн за 1 м3 води (таке зниження ціни на воду дає можливість Східниці встановити свій належний роздрібний розмір тарифу, що дозволятиме вкладати отримані додаткові кошти у свої мережі та господарювати в себе на свій лад). Підписання цього договору з боку східницького підприємства в будь-який момент спричинило б негайну подачу води комунальним підприємством «Вододар» на смт.Східниця! Не враховуючи короткотермінових ремонтних робіт, з боку комунального підприємства «Вододар» чи Бориславської міської ради не було абсолютно жодного застереження щодо подачі води для смт.Східниця. Для подачі води була лишень потрібна підстава – підписаний з боку Східниці договір, який би виявляв бажання Східниці отримувати воду від Борислава.

Окремо, 29 червня 2021 року з боку виконавчого комітету Бориславської міської ради було підписано акт про безкоштовну передачу усіх водопровідних мереж по смт.Східниця у власність Східницької територіальної громади. Підписаний з боку Борислава вказаний акт в той же день було передано для підписання Східницькій селищній раді.

Жоден з наданих Східниці документів не було підписано без будь-яких пояснень. Але ж це справа господарська. Очевидно, Східницька селищна рада вважала, що їй не потрібна централізована вода з Борислава. Тут слід наголосити, що відповідно до част.5 ст.30 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» саме місцева рада та її виконавчі органи уповноважені вирішувати питання водозабезпечення своїх населених пунктів. Який саме спосіб вирішення питання водозабезпечення – це також компетенція Східницької селищної ради.

Ситуація змінилась 16 липня 2021 року, коли Східницька селищна рада заявила про своє бажання отримувати централізовану воду з Борислава та була готова прийняти пакет необхідних рішень для реалізації такого наміру. Борислав без зволікань пішов назустріч Східниці та підписав меморандум. За цим меморандумом Борислав на два дні зобов’язався без договору подати воду Східниці, поки селищна рада готує в себе необхідні рішення, після чого питання з водопостачанням мало б бути завершеним шляхом підписання постійного договору на подачу води до смт.Східниця.

З часу підписання меморандуму минуло більше 10 днів. За цей час Східницька селищна рада визначила суб’єкта господарювання, який отримуватиме воду від КП «Вододар» та розподілятиме її серед споживачів у смт. Східниця. Таким суб’єктом стало своє комунальне підприємство «Оазис Карпат». А далі знову розпочались незрозумілі дії: статті в засобах масової інформації та на сайті селищної ради з бажанням перекласти відповідальність за водозабезпечення свого населеного пункту «на чужі плечі», нетипові умови щодо отримання мереж, непаритетні пропозиції до договору на подачу води тощо.

До прикладу. У запропонованій редакції договору з боку Східниці пропонується, щоб 50% усіх втрат на території смт. Східниця постійно оплачувались за рахунок Борислава (це в доповнення до зниженого тарифу); у випадку навіть одноразової неподачі води чи подачі води неналежної якості штраф для Борислава в розмірі 20% від загальної вартості поданої води за цілий рік! І в цій ситуації Східниця в себе на сайті описує поданий проект договору як типовий. Однак, таке твердження абсолютно не відповідає дійсності.

Комунальним підприємством «Вододар» запропоновано комунальному підприємству «Оазис Карпат» провести зустріч, на якій обговорити усі умови договору для його підписання, не гаючи часу на переписки. Але ми все ще перебуваємо в процесі".

Що стосується публічної позиції Східницької ТГ, то на її сайті з цього приводу є лише Графік підвозу технічної води в смт Східниця.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів