Бізнес хоче від держави більше карантинних пільг

09:55 31 березня 2020 р.

Фото до новини

30 березня Верховна Рада схвалила черговий антикризовий закон №3275, спрямований на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв'язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19).

Серед прийнятих рішень є 5 важливих для бізнесу заходів, які Європейська Бізнес Асоціація пропонувала врахувати.

По-перше, призупинено перебіг усіх процесуальних строків щодо оскарження рішень контролюючих органів як у адміністративному, так і у судовому порядку.

По-друге, відтерміновано застосування штрафів за несвоєчасне погашення векселів за авіаційне пальне.

По-третє, заборонено підвищення процентної ставки за кредитними договорами.

По-четверте, перенесено термін подання фінансової звітності.

По-п’яте, надано право органам місцевого самоврядування у 2020 році вносити зміни зі зменшення ставок місцевих податків  та/або зборів та зменшення ставок єдиного податку.

Водночас, частину рішень, яку пропонував бізнес, так і не було враховано, заявили в Європейській Бізнес Асоціації.

Найголовніше, що хвилює компанії наразі - це збереження штрафів, за порушення строків  декларування та сплати податків, а саме ПДВ, акцизного податку, рентної плати. А також штрафів за порушення порядку обліку виробництва, зберігання і транспортування пального та спирту етилового, про що бізнес-спільнота вже неодноразово наголошувала. 

Не врахованими є інші проблемні питання:

-  заборони будь-яких перевірок чи інформаційних запитів з боку податкової служби, як мінімум до кінця дії карантину. Наразі залишаються фактичні позапланові перевірки;

-  виконання рішення суду щодо реєстрації податкових накладних;

-  вчасне відшкодування ПДВ;

-  зниження податків на Фонд оплати праці, що дозволило б роботодавцям утриматись від скорочення персоналу, і як наслідок, країні уникнути масових акцій протестів;

-  скасування оподаткування доходів від банківських депозитів, як фізичних, так і юридичних осіб;

-  запровадження виплати допомоги з тимчасової втрати працездатності за рахунок коштів Фонду соціального страхування вже з 1-го дня хвороби;

-  вилучення з об’єкту оподаткування податком на доходи фізичних осіб і військовим збором страхових внесків за договорами добровільного медичного страхування здоров’я працівників;

-  прозорого механізму регулювання цін на лікарські засоби, товари медичного призначення та соціально значущі товари (законом передбачене регулювання, але механізм такого регулювання відсутній).

Також бізнес вважає несправедливим скорочення пільгового періоду звільнення від плати за землю та податку на нерухоме майно (було зменшено з 30 квітня до 31 березня).

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

 

новобудови Львів