Адмінсуд у Львові не визнає меж історичного центру Львова для висотних забудовників

21:55 8 вересня 2021 р.

Фото до новини

Львівський окружний адміністративний суд відмовив у забезпеченні позову Галицькій окружній прокуратурі про заборону будівельних робіт на вул. Шота Руставелі, 7 у Львові.

Йдеться про реконструкцію офісної будівлі біля площі Євгена Петрушевича під готель висотою 28,9 метра.

Перші містобудівні умови та обмеження на оновлення будинку ПАТ «Центр енергетичних інновацій» отримав у квітні 2019 року. Тоді забудовник обіцяв зробити офісні приміщення, однак через рік змінив свої плани. В грудні 2020 року виконком дозволив облаштувати тут готель.

Тепер ж Галицька окружна прокуратура через суд намагається скасувати затвердження містобудівних умов та обмежень для компанії «Центр енергетичних інновацій». Як зазначено у позові, будівля розташована в межах історичного ареалу та буферної зони «Архітектурний ансамбль історичного центра Львова», яка включена до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. А тому затверджена виконкомом висота будинку 28,9 метра без належних обґрунтувань суперечить зонінгу.

Окрім того, в позові Галицька окружна прокуратура зазначила, що майбутня будівля буде дисгармонуючою спорудою в межах історичного реалу міста та його ландшафту. Це «буде наносити фізичну та естетичну шкоду пам’яткам, їхньому сприйняттю та сприйняттю історичного ареалу Львова».

Однак на думку судді Варвари Потабенко,  оцінка прокурорів про «дисгармонуючу споруду» є суб’єктивою, цей аргумент не можна вважати підставою для заборони будівельних робіт. Крім того, прокуратура не надала жодних доказів будівництва на цій ділянці.

Окрім того, на момент розгляду забезпечення позову суд ще не відкрив провадження у справі про скасування містобудівних умов та обмежень готелю на вул. Шота Руставелі, 7. Позовну заяву Галицької окружної прокуратури про це залишили без руху через пропущення строку звернення до суду.

За даними SMIDA, найбільшою часткою ПАТ «Центр енергетичних інновацій», а саме 47% володіє ТОВ «Ліо-ЛВ» Любові Грицишин та Олега Сластіона. Ще 28% компанії належить підприємцеві Любомиру Борису.

Біля майбутнього готелю також побудують 32-метровий житловий будинок на 40 квартир. Містобудівні умови та обмеження у квітні 2019 року отримало ТОВ «Руставелі 7’я», де по 40% належить згаданим Любомиру Борису та фірмі «Ліо-ЛВ». Тут буде житловий комплекс преміум-класу «Grand Residence».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів