5 ліній для сортування відходів запустили на Львівщині

12:15 2 липня 2024 р.

Фото до новини

Нещодавно у м. Новояворівськ Яворівського району запрацювала нова лінія сортування відходів.

Про це повідомила пресслужба ЛОВА, пише DailyLviv.com.

У межах реформи системи управління відходами, впровадження сміттєсортувальних ліній є невід’ємною частиною сучасної стратегії управління відходами. Цей процес дозволяє ефективно відділяти різні типи відходів, що, і собі, полегшує їх подальшу переробку та утилізацію.

Нещодавно у м. Новояворівськ Яворівського району запрацювала нова лінія сортування відходів МСЛ 1-50, яку закупили коштом резервного фонду держбюджету. Її потужність становить 50 тис. тонн у рік, що дасть змогу зменшити кількість заховання відходів та відібрати вторинну сировину для повторного використання.

Львівська область вже зробила черговий крок у цьому напрямку, запустивши попередньо п’ять ліній для сортування відходів на полігонах у Самборі, Червонограді, Золочеві та дві лінії у Стрию.

Читайте також: На Львівщині запустили лінію зі сортування відходів

Нагадаємо, що згідно з прийнятим євроінтеграційним Законом України «Про управління відходами», всі полігони в Україні до 1 січня 2030 року мають бути приведені у відповідність до європейських стандартів екологічної безпеки або закриті. Держава має передбачити сортування сміття ще на етапах збору, що дозволить відділити різнотипні відходи та налагодити їх перероблювання. Такий підхід спрямований на зменшення обсягів заховання відходів та збільшення обсягів їх перероблення.

Зокрема, у проєкті Національного плану управління відходами, закладено такі цільові показники: 

  • охоплення послугами з управління побутовими відходами 98% міського та 95% сільського населення – до 2033 року;
  • охоплення роздільним збиранням 100% великих міст, 95% міського та 70% сільського населення – до 2033 року;
  • зменшення обсягів захоронення побутових відходів до 30% – до 2030 року.

 «Підприємства, які займаються обробленням відходів, повинні отримати дозвіл на здійснення операцій з оброблення відходів. Для цього необхідно подати заяву до Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України, додавши до неї необхідні документи.  Видача, відмова у видачі, анулювання дозволу здійснюється  виключно в електронній формі через інформаційну систему управління відходами, що є функціональним модулем Єдиної екологічної платформи «ЕкоСистема»», – зазначила т.в.о. директора департаменту екології та природних ресурсів Львівської ОВА Оксана Війтик.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів