29 травня у Львові відбудеться акція протесту на підтримку орендарів ТЦ Інтерсіті

15:48 28 травня 2021 р.

Фото до новини

Малі підприємці, працівники трудових колективів і мешканці Сихова захищатимуть громадський простір, якому загрожує великий бізнес. До акції, яка триватиме у суботу з 12 до 13 години, організатори запрошують всіх львів'ян, яким небайдужа доля прилеглої до їхніх будинків інфраструктури.

Пресконференція у Львівському пресклубі 27 травня 2021 року
Відео: Львівський пресклуб

Уже тиждень у Львові тривають суперечки між орендарями та власником ТЦ ІнтерСІТІ - компанією Інтергал-Буд Львів, яка вимагає від орендарів торгового центру на Сихові достроково звільнити приміщення впродовж 30 днів - нібито для його капітального ремонту. Орендарі вважають таку вимогу порушенням угоди про оренду, яка чинна до 30 листопада 2021 року, і наполягають на тому, що мають першочергове право на її пролонгацію надалі. Це своє законне право вони захишатимуть у судах. Натомість орендодавець принципово хоче виселити орендарів уже 15 червня, навіть якщо йому доведеться для цього припинити елетропостачання до орендованих приміщень. Про це орендарі розповіли на пресконференції у Львівському пресклубі, пише Dailylviv.

Орендарка Оксана Новікова, співвласниця домашньої пекарні "Кримська перепічка", заявила на пресконференції:

- У нас всіх є підписані договори оренди, які пролонговані до 30 листопада поточного року. Ми всі маємо переважне право на пролонгацію нашої оренди - за Господарським кодексом України. Те, що зараз відбувається, порушує всі наші права орендарів, конституційні права наших працівників на працю. Закон на нашому боці, і ми хочемо, щоб справедливість перемогла. Радіо Свобода робила репортаж і брала коментар у міського голови Львова. І після цього з нами вийшов на зв'язок перший заступник міського голови Андрій Москаленко, і він намагався влаштувати нам це поле для перемовин з орендодавцем на базі міської влади. Прийшов представник Інтергал-буду, сказав, що тільки з поваги до влади міста прийшов, і сказав, що його позиція чітка. Вони вважають, що мають право нас виселяти. Формальним приводом до цього є так званий капітальний ремонт. Ми отримали листа від Інтергал-буду, що вони хочуть розірвати з нами договори оренди. Наша позиція була така, що ми не можемо виселитися у ті терміни, які вони нам пропонують. Це - нереально. Навіть технічно. Тому що, наприклад, наша пекарня лише монтувалася три місяці. І її нам треба демонтовувати. Це дуже складний процес. Після 15 червня представники орендодавця будуть перешкоджати нашій роботі: неофіційно озвучили, що вимкнуть електропостачання - і робіть що хочете. 

- Цей конфлікт торкнувся і внутрішньо переміщених осіб у Львові, - сказав Ернест Абкелямов, представник кримськотатарської громади і трудового колективу "Кримської перепічки". - Тому що за 7 років були десятки проектів, з яких переселенці мали би можливість годувати свої сім'ї. Але зараз жодного проекту, крім "Кримської перепічки", на території Львова вже немає. Карантин з'їв останні з них. І зараз захист "Кримської перепічки" - це не тільки моя особиста справа, але й усіх, хто приїхав до Львова з Криму. Це - майданчик збереження кримської ідентичності. Там представлена культура кримських татарів, там завжди відбуваються зібрання. Це місце, де відчинені завжди двері для всіх кримчан. "Кримська перпічка" в час карантину, коли ніхто не працював, зберегла колектив, і менеджмент платив працівникам майже 80 відсотків заробітної плати. Тому всі майже десять тисяч переселенців з Криму будуть підтримувати нас.  

Орендар у ТЦ Інтерсіті з 12-річним стажем Владислав Орлов пояснив зміну інтересів орендодавця:

- Це заїжджає відомий супермаркет. Це інсайдерська інформація, але про неї говорять всі. Угоди з такими підрядниками точно не укладаються за один день. Точно перемовини велися ще на момент переукладання угод на 2021-й рік з нами, діючими орендарями. І точно орендодавець знав, що буде чинити у травні-червні цього року. Нам не було про це повідомлено заздалегідь. А тепер поставлено вимогу звільнити приміщення протягом 30 днів. Всі наші аргументи впираються в глуху стіну. Єдиний їхній аргумент: ми - власники і маємо право робити зі своєю власністю все, що вважаємо за потрібне. Так, сильні завжди поглинають слабких. Так, це, звичайно, закон джунглів, і закони капіталізму ніхто не відміняв, але є моральні, етичні і бізнесові правила. На жаль, у нашій державі маленький не захищений. Я категорично протестую проти цього і будемо робити все, що в наших силах, щоб захистити орендарів. Великі - сильні, тому що у них багато грошей. А ми сильні, тому що нас більше. Тому я сподіваюся, що і громада Сихова підтримає нас та й інші підприємці Львова. Тому що не сьогодні-завтра таке може трапитися з кожним у Львові. Сподіваюся, що судові наші позови будуть задоволені. Я планую залишатися у торговому центрі, якому віддав 12 років свого бізнесу. Був одним із перших орендарів у ньому і пам'ятаю, коли в ньому було три орендарі замість нинішніх кількасот. 

Орендарка Катерина Бетлів-Козярська вірить, що малі підприємці захистять свої права:

- Наша - і максимальна, і мінімальна мета - це надати цій справі розголосу. Для нас це принципова справа. Це буде прецедент. Це буде подія, яка багатьом українським підприємцям, не тільки міста Львова, дозволить мати голос. Дозволить виступити і вимагати дотримання умов угод, які були укладені попередньо. І зараз група юристів, досить потужна копманія, буде захищати наші інтереси, і бачить багато моментів, які буди порушені (орендодавцем - DL). 

Позицію мешканців мікрорайону озвучила Тетяна Продан, членкиня правління “ОСББ Червоної Калини 2009”:

- Наш будинок збудований компанією Інтергал-буд.  Це був такий, напевно, комплексний проект: торговий центр Інтерсіті і наш будинок. І в цьому проекті напочатку мала би бути передбачена інфраструктура - дорожньо-транспортна, пішохідна. Чому я тут? Я представник правління ОСББ - а це 252 квартири - мешканці цікавляться, а що відбувається, є чутки, що буде велика продуктова мережа. А за 15 метрів від будинку вже є один великий продуктовий супемаркет. А за 25 метрів - ще один. Ми вже потерпаємо від того, що у нас немає достатньої кількості тротуарів, паркінгу. Нова велика торгова мережа збільшить навантаження на нашу структуру. Це так само збільшить навантаження і на інженерні мережі. Коли ми звернулися із запитанням до представників Інтергал-буду, то нам сказали, що вони не зобов'язані нам надавати цю інформацію, що це - особиста справа, приватна справа цього бізнесу. Ми цим обурені. Будь-який бізнес, який вибудовується у мікрорайоні... - ми маємо право знати, що буде поруч з нашим будинком. Мешканців нашого будинку турбує ця ситуація, бо це зневажання наших інтересів як громади. Це руйнування тих соціальних зв'язків, які вже створилися за останніх десять років. Ми в обличчя знаємо всіх представників малого бізнесу, які є і в нашому будинку, і в ТЦ Інтерсіті. І всі наші конфлікти, якщо й виникали в житті, були вирішені. Натомість ми маємо досвід конфліктів з великими мережами і знаємо, що великий бізнес - це знеособлений бізнес і в ньому головний інтерес - гроші. Тож цей громадський простір, який вибудовується разом із послугами малого бізнесу у мікрорайоні, фактично буде знищений. 

Головна редакторка “СихівМедіа” Світлана Ваврищук переконана,  що ця акція 29 травня повинна підштовхнути до активності й інших пдіприємців, які мають подібні ситуації:

- Я щиро сподіваюся, що підприємці знайдуть підтримку не тільки один в одного, але й у громади загалом. Як редакція ми з самого початку виникнення цього конфлікту відстежуємо розвиток подій. Нам дуже хочеться почути точку зору другої сторони конфлікту. Я знаю, шо ці люди не хочуть спілкуватися з підприємцями, діалог там дуже лаконічний. Ми теж намагалися зв'язатися з компанією - власником приміщення, але, на жаль, наша розмова зараз відбувається у письмовій площині. З журналістами також неохоче йдуть на зв'язок, що є для нас також відповіддю. Ми не можемо уточнити багато деталей. Ми не можемо почути багато роз'яснень. Ми також подали інформаційний запит у мережу супермаркетів, яку, за припущеннями, мають вселити. Мусимо дочекатися офіційної відповіді, щоб сказати, що це дійсно так. 

Скайп-зв'язком з Києва народна депутатка Наталія Піпа нагадала, що кожен бізнесмен і орендар має право обирати, з ким він буде укладати договір оренди і як вести свій бізнес. І все, що в рамках закону, є дозволене. Але при цьому Наталія Піпа наголосила на соціальній відповідальності бізнесу.

- Я би просила орендодавця виконувати взяті на себе обов'язки договорів оренди. Переглянути свої плани і піти назустріч сихівчанам. Я би закликала орендодавця: якщо він хоче робити ремонт, то робити ремонт, а не замінювати того, кому він здає в оренду. І як громадянка, і як сихівчанка просила би прислухатися до потреб мікрорайону і мешканців, які насправді сприймають ТЦ Інтерсіті і "Кримську перепічку" як частину простору. А місто би просила - є детальні плани забудови, є соціальні, культурні плани розвитку міста - дотримувати їх.  

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів