100 нових автобусів комунального підприємства стоять у гаражі, а люди - в чергах на зупинках, - експертка

19:39 31 липня 2020 р.

Фото до новини

Про це сьогодні, 31 липня, під час засідання у Львівському пресклубі на тему «Транспортний тупик у Львові: як виїхати з нього по-європейськи?» сказала експертка з містобудування та інженерії, членкиня ВО "Батьківщина" Алла Нижник.


За її словами, нинішня виконавча гілка влади у Львові буде мати чудовий аргумент: якби не пандемія, то, мовляв, план сталої міської мобільності можна було би втілити у життя швидше і якісніше. Та чи так це насправді?

На її думку, пандемія не — причина для пригальмовування у вирішенні транспортної проблеми. Це, радше, лакумсовий папірець, який показує ставлення міської влади до населення.

- Ніщо не завадило саме зараз, під час пандемії, облаштовувати смуги громадського руху на вулиці Липинського, Стрийській, виконувати роботи на вулиці Богдана Хмельницького. І в той самий час – зовсім не враховувати зміну пасажиропотоку, потоку транспорту. Навіть з порушенням чинних норм на двосмуговій дорозі облаштували смугу громадського руху, - говорить Алла Нижник.
Алла Нижник наголосила, що не бачить системного і комплексного підходу до вирішення транспортного колапсу, а всі дії влади називає хаотичними і незрозумілими. Вона назвала найбільші помилки чиновників, які призводять до того, що Львів щодня стоїть у заторах.

- Я не дуже радію, коли транспортну стратегію пишуть нам іноземні фахівці, які не так вже й добре знаються на львівських реаліях, – пояснила Алла Нижник.  – Колись транспортна система була прив’язана до заводів, а тепер все змінилось. Раніше на 100 квартир планували 12 паркомісць, а сьогодні будівельні норми мають бути – 80%. Має бути стоянка для приватних автівок хоча би на відстані 150 м від будинку, де живе людина. Проблему з транспортом більш-менш вирішили на Сихові, а в Рясне-2, та багатьох інших районів люди дуже потерпають від неї. Ми не знаємо ні точної кількості мешканців у нових житлових кварталах, ні те, наскільки це впливає на пасажиропотік.

Експертка зазначила, що у Львові є кілька «похоронених» проєктів, зокрема із тролейбусним маршрутом № 33 та трамвайними №4 та №6.
Вона повідомила, що 100 нових автобусів комунального підприємства нині стоять у гаражі і не виходять на маршрути, тоді як люди стоять у чергах на зупинках.

- Виглядає так, що у влади немає розуміння ситуації з технічного боку. Таке враження, що права рука не знає, що робить ліва. На мою думку, потрібно щонайменше п’ять років, щоб цей хаос впорядкувати, - підсумувала Алла Нижник.

Довідково
13 лютого 2020 року сесія Львівської міської ради ухвалила «План сталої міської мобільності м. Львова». Його розроблено у межах проєкту «Інтегрований розвиток міст в Україні», що виконується німецькою урядовою компанією «Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH» за фінансування Урядів Німеччини та Швейцарії. Це стратегічний документ, який визначає транспортну політику міста на найближчі десять років і дає відповідь на питання: як оптимізувати місто для того, аби переміщення мешканців у ньому були ефективними з точки зору часу, комфорту, вартості. Такими планами мобільності керуються у більшості міст Західної Європи.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів