Усі "старі" посвідчення водія будуть чинними, - МВС

20:07 29 січня 2017 р.

Керівник Головного сервісного центру МВС Владислав Криклій виступив із заспокійливими роз’ясненнями щодо наміру запровадження нових правил для посвідчень водія.

По пунктах:

    У другій половині 2017 року планується подання на розгляд до профільного комітету Верховної Ради проект змін до Закону «Про Дорожній рух», відповідно до яких у посвідченнях водія з’являться додаткові категорії (наприклад, трицикли, квадроцикли, та інше).

    Термін дії прав становитиме від 5 до 15 років залежно від категорій.

    Водії категорії «В» зможуть користуватися своїм посвідченням водія - 15 років, а водії категорії «С» та «D» – 5 років. Після завершення терміну дії водій має пройти медичний огляд для перевірки психофізичної відповідності.

    Проект змін ще в стадії розробки, а директива ЄС несе більше рекомендаційний характер, тому всі напрацювання будуть проходити ретельні консультації та громадські обговорення.

    Закон не має зворотної дії. Відповідно, водії, які на момент вступу в дію нових правил матимуть посвідчення водія із терміном дії на 30, 50 років та безстрокові, зможуть користуватися посвідченням відповідно до зазначеного у них терміну.

    Опрацьовується також питання щодо підтвердження практичних і теоретичних навичок водіїв, щоправда, це стосуватиметься виключно професійних категорій «С» та «D», категорії комерційного транспорту, які несуть підвищену небезпеку для учасників дорожнього руху.

    Щодо можливих корупційних ризиків у отриманні медичних довідок. Розробники дуже розраховують на створення МОЗом електронного реєстру довідок, тобто ліквідацію різних фіктивних «папірців» з доставкою до дому або офісу.

     Екзаменаційна система. Ідеологи змін працюють над розробкою нових екзаменаційних білетів з категоризацією питань та встановлення відеофіксації під час складання іспитів

«Розуміючи загальну стурбованість, точно можу сказати, що громадянам не треба хвилюватися щодо майбутніх нововведень. Усі законодавчі ініціативи є на стадії розробки, будуть ретельно підготовлені, винесені на обговорення і лише потім введені в дію. Громадянам будуть надані зрозумілі роз`яснення, а пропозиції матимуть винятково позитивний характер у площині дотримання водіями правил дорожньої безпеки», - зазначив пан Криклій для агенції Укрінформ.

dailylviv.com