Порошенко не віддасть Україну Московії

18:26 20 листопада 2016 р.

Президент України Петро Порошенко пообіцяв, що не допустить здійснення сценарію Кремля, який не лише атакує країну ззовні, але й намагається розхитати державу зсередини.

«Метою Кремля є постійна внутрішня дестабілізація, анархія, отаманщина, дострокові вибори в Україні і посилення позицій проросійських сил у новому парламенті, а далі – ревізія європейського курсу. А ще потім – повна зміна зовнішньополітичного вектору держави. У фіналі – повернення України в імперське стійло. Якщо піти шляхом гострих внутрішніх конфліктів, можна дуже швидко кинути країну у прірву хаосу і безладу, зробити незахищеною перед зовнішньою агресією», – застеріг президент у зверненні з нагоди Дня гідності і свободи.

«Я вже неодноразово на історичних прикладах показував, як авторитарна Московія переваги демократії в сусідніх країнах використовувала у своїх інтересах – аж до поглинання цих країн. Впевнений, цього разу у неї нічого не вийде. Чому? Бо ми, українці – мудрий народ, який складно збити на манівці», – заявив Порошенко.

При цьому він закликав не таврувати всіх без розбору учасників масових акцій: «Зрозуміло, що в людей є підстави для невдоволення, і кожний вільний громадянин у вільній Україні має невід’ємне право на протест. Саме демократія та свобода стали очевидними здобутками Революції гідності. Війна і криза заважали зосередитись на питаннях добробуту. Зараз уже уряд і вся влада мають можливість сконцентрувати увагу саме на цьому».

У понеділок, 21 листопада, в Україні відзначають День гідності і свободи в пам’ять про початок того дня 2013 року Євромайдану після того, як тодішня влада України відмовилася підписувати Угоду про асоціацію з Європейським союзом.

Після розстрілу цієї демонстрації, що тривала місяцями, в лютому 2014-го і втечі тодішньої української влади Москва ввела свої війська до Криму й окупувала півострів, а відтак заявила про його вступ до Росії, а на Донбасі почала влаштовувати схожі заворушення й потім перейшла до прямої воєнної агресії. Офіційно Росія взагалі не визнає своєї причетності до агресії на частині Донбасу й інших втручань у внутрішні справи України, твердячи про «внутрішньоукраїнський конфлікт».

В Україні останнім часом активізувалися сили, що закликають до дострокових виборів чи й до скинення нинішньої української влади. На думку критиків, їхню діяльність інспірує Росія, що прагне привести до влади в Україні прихильні до себе сили, які б швидко завершили конфлікт на сході держави на умовах Москви.

Радіо Свобода