Кожен третій українець потерпає через низький рівень життя – дослідження

5 січня 2016 р.

  • 0
  • 1452


Фото: Радіо Свобода.

Незважаючи на те, що майже половина української економіки нині перебуває в тіні, експерти прогнозують зростання економіки у п’ятирічній перспективі.

Українці рекордно низько оцінили рівень свого благополуччя в минулому – 2015 році. Про це свідчить дослідження міжнародної соціологічної компанії «Геллап». Прогнози громадян на наступні п’ять років також не надто оптимістичні. Хоч економісти і називають попередній рік «провальним для економіки», утім, на п’ятирічну перспективу вони переконані: рівень життя людей зросте. Цьому, як вважають експерти, сприятиме розширення ринків збуту, тиск суспільства і міжнародних партнерів.
​​
Оцінюючи рівень свого життя у попередньому році, українці визначили своє благополуччя на 4 бали із 10 можливих. Про це свідчить щорічний моніторинг міжнародної соціологічної компанії «Геллап». Прогноз громадян на наступні п’ять років досить стриманий: 5,2 бала із 10, рейтинг визначали за шкалою Кентріла. Загалом, порівнюючи з минулорічними показниками, українці в 2015 році були ще менше задоволені своїм рівнем життя і наразі мають нижчі очікування на майбутнє, ніж раніше.

Ослаблена економіка, невиплачені зовнішні позики та бойові дії на сході України призвели до того, що українці усіх вікових груп, рівня освіти та статі відчули падіння рівня життя, свідчать дані. Очікувано, що жителі західних регіонів держави задоволені своїм становищем значно більше (4,6 із 10), аніж ті, хто живе на сході (3,8) чи півдні (3,2) країни.

Зрештою, понад половина – близько 56% – українців зауважили, що «зазнають труднощів». Кожен третій житель держави – 36% опитаних респондентів – «потерпає» за теперішніх умов життя. Лише майже кожен десятий українець (9%) у минулому році відчув на собі те, що відповідає поняттю «процвітання».

Благополуччя міряють власними доходами – економіст

Українці, визначаючи рівень життя, зважають, у першу чергу, на зростання чи скорочення власних доходів, каже економіст Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь. Окрім цього, вони порівнюють можливості власної «кишені» із тим, як жили раніше.

«Треба розуміти, що суб’єктивна оцінка благополуччя значною мірою показує не абсолютний рівень, а відносний до попереднього періоду», – каже Жолудь.

​​Минулий рік дійсно можна вважати «провальним для економіки», вважає виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко. Українці на власному рівні життя відчули, як у 2015 році падіння рівня економіки прискорилось та склало майже 12%, що наклалось на падіння 2014 року на рівні 7%, каже він. Фактично за два останні роки українська економіка втратила близько однієї п’ятої своєї частини на тлі суттєвої девальвації гривні, інфляції та зростання безробіття, додає Устенко.

«За 2015 рік ми досягли дна, далі – повільне зростання» – економіст

Окрім того, на низький показник, яким українці визначили рівень свого життя, суттєво вплинули очікування після революції. Також до цього призвели агресія Росії, зникнення російського ринку як головного торговельного напрямку та збільшення тіньового сектору. Окрім того, темпи реформ були надто повільними у 2015 році, щоб суттєво позначитись на економіці, додає економіст.

«Так чи інакше, 2015 рік українці закінчили з рівнем ВВП на душу населення у дві тисячі доларів. Це занадто низький параметр не лише по країнах Східної та Центральної Європи, але і занадто мало за світовим рівнем», – говорить Олег Устенко.

Водночас, економіст зауважує, що майже половина української економіки перебуває в тіні, тож така, на перший погляд, загрозлива цифра ВВП може бути вдвічі більшою.

​​«Я сказав би, що за 2015 рік ми досягли дна, і 2016 рік – це рік зростання. На жаль, дуже повільного зростання, як це прогнозується Міністерством економіки України, Кабінетом міністрів чи Нацбанком – на рівні 2%», – додає експерт.

«Українським елітам не залишатиметься нічого, крім як реформувати державу» – експерт

На п’ятирічну перспективу, вважає економіст Олег Устенко, українська економіка має хороші перспективи зростання. На політичні еліти суттєво тисне громадянське суспільство, яке за останні роки стало значно зрілішим, а також міжнародні партнери, зазначає він. «Я вважаю, що під дією цих двох тисків українським елітам не залишатиметься нічого, крім як реформувати державу», – прогнозує експерт.

На те, як українці визначать рівень свого благополуччя через п’ять років, суттєво вплине, чи реформують суди, чи приборкають корупцію в державі та чи зменшать адміністративне регулювання бізнесу. Окрім цього, експорт на нові світові ринки та зростання інвестиційної привабливості держави можуть суттєво покращити рівень життя громадян України, каже Устенко.

​​«У п’ятирічній перспективі я все бачу повністю оптимістично в Україні. Я навіть не бачу жодних причин говорити про дуже важливі ризики, навіть якщо відносини з Росією залишатимуться в дуже поганому стані», – резюмує Устенко.

Результати дослідження, яке провела міжнародна соціологічна компанія «Геллап», базуються на індивідуальних інтерв’ю загальної вибірки тисячі респондентів віком 15 років та старших, які провели упродовж липня-серпня 2015 року в Україні.

«Ґеллап» проводить дослідження на цю тему щороку, проте з 2014 року населення Криму не включають до вибірки. Населення Донецької та Луганської області брало участь в опитуванні.

Радіо "Свобода"

До теми

15:23 6 січня 2023 р.

Путін уже програв війну, яку розпочав ще в 2007 році промовою у Мюнхені

Захід відкинув ультиматум Кремля: російські вуглеводні в обмін на ексклюзивні, особливі, відносини з Росією. Війну вже завершено. Її результат - повна втрата європейського ринку і запуск руйнування всієї російської експортної галузі.

Рубрика: Економіка

  • 0
  • 34

13:18 12 жовтня 2022 р.

Уродженець Львова перекаже Україні $1 млрд за звільнення від санкцій ЄС і Великобританії

The Wall Street Journal повідомило, що Міхаїл Фрідман готовий перевести Україні ще $1 млрд, розраховуючи тим самим пом'якшити санкції, проте сам Фрідман корисливі мотиви заперечує.

Рубрика: Економіка

  • 0
  • 70

10:56 4 серпня 2022 р.

Перевірка благодійників: як не віддати гроші аферистам

Двоякість світу не знає винятків, скільки існує людяне прагнення допомагати ближнім – стільки ж тривають шахрайства і спекуляції на гуманних почуттях. Тому разом з підняттям волонтерського руху в Україні збільшилася й кількість шахрайств.

Рубрика: Економіка

  • 0
  • 21