Чому долар дешевшає? Прогноз до 11 червня

7 червня 2021 р.

  • 0
  • 20

У перші дні літа-2021 гривня зміцнилася до 27,3 грн/$. Це – найнижчий курс цього року і один з кращих показників за останні 12 місяців.

Тепер тільки НБУ може перешкодити зміцненню гривні до 27 грн/$ вже найближчими тижнями, зазначають опитані LIGA.net фінансисти. Чому так і що ще зараз впливає на курс? Детально про ситуацію на валютному ринку – в щотижневому курсовому огляді.

Рекорд року все ближче. Що відбувається з курсом

Гривня продовжує наближатися до рекорду останнього року – 27 грн/$. Долар стабільно коштував дорожче за цю позначку з початку липня 2020-го (тоді девальвацію викликала скандальна відставка голови НБУ). Зараз – добрий момент, щоб курс оновив дванадцятимісячний курсовий мінімум.

Поки що гривня бере проміжні "висоти": в перший тиждень червня ринок зупинився на 27,31 грн/$ ("плюс" 20 копійок до п'ятниці, 28 травня). З 21 квітня, долар подешевшав на 77 копійок.

Вранці, 7 червня, долар в банках можна було купити за 27,25-27,45 грн/$, євро – за 33,15-33,45 грн/€.

Гарний час для гривні. Чому дешевшає долар

Що зміцнює гривню? Травень-2021 закінчився знаковою подією для валютного ринку: гривня вперше з серпня-вересня 2020 року сягнула рівня 27,5 грн/$.

Опитувані LIGA.net фінансисти очікували цього і раніше, але вирішальну роль відіграв період квартальних і річних податків наприкінці травня: компаніям-експортерам потрібно було продавати валюту для розрахунків з держбюджетом.

Це додало ринку пропозиції валюти, хоча і без того попит на долар протягом усього місяця був порівняно слабким. Тенденція триває і зараз. У червні її підтримає чотири фактори.

По-перше, експортери продовжують активний продаж. Цьому сприяють високі ціни на товари українського експорту в світі (зернові, соняшник, руда, метали). Другий аспект – багато компаній поспішають продати валюту зараз, поки курс не опустився ще нижче. Це підсилює ревальвацію, кажуть опитані фінансисти.

По-друге, іноземні інвестори, які вкладаються в гривневі борги українського уряду, поступово відновлюють свій інтерес до ОВДП (у березні-квітні спостерігався відтік через військову ескалацію з боку Росії). Минулого тижня вони збільшили портфель гривневих держоблігацій майже на 2 млрд грн.

Учасники ринку не очікують великого припливу валюти від нерезидентів наступними тижнями, оскільки Мінфін пропонує інвесторам не дуже високу прибутковість з поправкою на інфляцію (8-12% річних проти інфляції 8,4% в квітні). Але продаж долара з їхнього боку може стати однією з підстав для зміцнення гривні до 27 грн/$.

По-третє, купівля валюти дочками іноземних компаній під виплату дивідендів – фактор, який грав останніми тижнями проти гривні – поступово сходить нанівець (велика частина охочих розрахувалася з материнськими компаніями, але прибуток у 2020 році загалом був порівняно невисоким). Тепер на ринку майже не залишилося об'єктивних причин, які могли б перешкодити ослабленню долара, вважають опитані банкіри.

По-четверте, населення продовжує активно здавати валюту. У травні різниця між продажем і купівлею склала $342 млн (у квітні було ще більше – $546 млн).

Ситуацію, можливо, змінить туристичний сезон: туркомпанії вже наростили купівлю валюти, що пов'язано з відкладеним попитом українців на закордонні поїздки (хоч ті і доступні в дуже обмеженому режимі), вважають фінансисти.

НБУ – головний на ринку

Одна з ключових подій тижня на валютному ринку – вихід Нацбанку з інтервенціями, в рамках яких регулятор придбав $40 млн.

Чому відносно невелика сума заслуговує на окрему увагу? До цього моменту НБУ два місяці взагалі не брав участі в торгах на валютному ринку (деякі аналітики запідозрили в цьому спробу вплинути на інфляцію: зміцнення гривні сприяє її уповільненню. Але прямого зв'язку тут немає).

Для повернення Нацбанк використав "екстравагантну тактику": спочатку регулятор скористався можливістю виходити на ринок анонімно і виставив заявку на купівлю лише $500 000 за курсом 27,32 грн/$ (до того моменту ринок уже йшов нижче) і тільки потім став купувати серйозніші обсяги валюти. Банкіри зазначають, що вихід регулятора стався після того, як гривня зміцнилася на 12 копійок за одну торговельну сесію.

Поки рано робити висновки про те, чи готовий НБУ "захищати" будь-які курсові рівні, але саме Нацбанк, на думку опитаних фінансистів, залишається головним гравцем ринку, здатним зупинити ревальвацію гривні.

Що далі. Прогноз до 11 червня

Поки що опитані банкіри не виключають, що вже наступного тижня долар на міжбанку подешевшає до 27 грн/$.

Прогнозний діапазон до 11 червня: 27-27,45 грн/$.

У складанні огляду LIGA.net допомагали Руслан Королик (Форвард Банк), Ярослав Кабін (Ідея банк), Василь Невмержицький (Кредитвест банк), аналітики Райффайзен Банку Аваль, ОТП Банку та інвесткомпанії ICU.

dailylviv.com

До теми

15:23 6 січня 2023 р.

Путін уже програв війну, яку розпочав ще в 2007 році промовою у Мюнхені

Захід відкинув ультиматум Кремля: російські вуглеводні в обмін на ексклюзивні, особливі, відносини з Росією. Війну вже завершено. Її результат - повна втрата європейського ринку і запуск руйнування всієї російської експортної галузі.

Рубрика: Економіка

  • 0
  • 34

13:18 12 жовтня 2022 р.

Уродженець Львова перекаже Україні $1 млрд за звільнення від санкцій ЄС і Великобританії

The Wall Street Journal повідомило, що Міхаїл Фрідман готовий перевести Україні ще $1 млрд, розраховуючи тим самим пом'якшити санкції, проте сам Фрідман корисливі мотиви заперечує.

Рубрика: Економіка

  • 0
  • 70

10:56 4 серпня 2022 р.

Перевірка благодійників: як не віддати гроші аферистам

Двоякість світу не знає винятків, скільки існує людяне прагнення допомагати ближнім – стільки ж тривають шахрайства і спекуляції на гуманних почуттях. Тому разом з підняттям волонтерського руху в Україні збільшилася й кількість шахрайств.

Рубрика: Економіка

  • 0
  • 22