У центрі Львова видобувають бруківку з-під асфальту

17:55 18 серпня 2015 р.

Фото до новини


Фото: Леся Межва / «Gazeta.ua»

Частина проспекту Свобода повністю буде встелена натуральним каменем – від Городоцької до Вороного.

На центральному проспекті Свободи у Львові продовжують капітальні ремонти. Тут замінюють інженерні мережі та здобувають з-під асфальту закатану кам'яну бруківку. Її виймуть назовні та покладуть наново.

Тепер проїжджа частина центрального проспекту повністю буде встелена натуральним каменем – від Городоцької до Вороного. Частково ці роботи по поверненню бруківки наверх розпочали ще три роки тому – робили біля оперного театру.

Зараз робітники працюють на площі Міцкевича. Так місто відновить історичну привабливість центральної частини.

«Однак питання не лише в красі, - говорить начальник управління житлового господарства Львівської міської ради Юрій Голець. – Інженерні мережі не ремонтувалися тут десятиліттями. Ми викопуємо такі кабелі, яким по 150 років. Все замінюємо» .

Коли робітники зрізали верхніх 15-20 см асфальту, то виявилося, що колись у центрі тротуари були значно ширшими. А проїжджа частина вужчою. Вона мала по дві смуги в одну сторону, зараз – три.

Вартість такої бруківки із натурального колотого каменю, яку дістали, сягає 4 тисяч за квадратний метр. Голець пояснив: «Як пригадують старші люди, камінне покриття радянська влада закатала асфальтом у 1970-х роках. Це не через безгосподарність. На камінну дорогу добре класти асфальт, так міцніше. А асфальтований центр був потрібен для того, щоб проводити масові паради і демонстрації. По ньому краще кладеться крок солдата і краще іде парад техніки». 

Також поміняли плитку на тротуарі біля Міцкевича. Тут багато років були масові вибоїни під ногами пішоходів. Прокладуть тут і велодоріжки.

Додатково працюють на «львівському майдані» – укріпляють центральну стелу біля пам'ятника Шевченка та викладають наново плиткою сам постамент. Усі роботи завершать 1 жовтня. Тоді центром знову зможе їздити транспорт.

Про це повідомили сьогодні, 18 серпня, в київському інтернет-виданні «Gazeta.ua».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів