У Львові спричинили паніку сморід зі сміттєзвалища й чутки про повінь (відео)

00:50 1 червня 2016 р.

Фото до новини


Фото: зі сторінки Львівського обласного управління ДСНС в інтернет-мережі «Facebook»

Влада намагається заспокоїти городян.

Після пожежі на сміттєзвалищі Львів охопила паніка. У соцмережах почали писати, буцімто з кранів тече бура вода. Як з'ясувалося згодом – це було перебільшення. А от смог, неприємний запах на вулицях і неприбрані сміттєві баки – це реальність.

Активісти нагадують, що Грибовицьке сміттєзвалище мало функціонувати не більше 20 років, але в результаті смітник Львова отруює життя мешканцям довколишніх сіл уже понад півстоліття. Допоки рятувальники борються з вогнем на сміттєзвалищі та шукають тіла людей, яких накрило лавиною з відходів, львів'яни нарікають, що смог і неприємний запах звідти уже дійшов і до міста. У деяких районах не вийти на вулицю.

«Неможливий сморід. То не те, що смог, а сморід», – кажуть жителі міста. У місті –дощенту переповнені смітники. Люди скаржаться – відходи не вивозять. Посадовці переконують – це тимчасово.

Через надзвичайну ситуацію Грибовецьке сміттєзвалище закрите. Міські чиновники звітують, що вже знайшли альтернативні полігони. Щоправда, куди саме вивозитимуть відходи зі Львова і хто погодиться їх приймати – не розголошують.

Нерукотворні гори, які давно стали частиною місцевого ландшафту, густий смог, що отруює повітря та гудронні озера, де поховано тисячі тонн отруйних речовин. Екологи кажуть – Грибовецьке сміттєзвалище уже давно вичерпало усі терміни експлуатації. Зараз це бомба сповільненої дії. І наслідки можуть бути жахливі.

Еколог Марко Шпикула пояснив: «На сміттєзвалищі захоронювали всі хімічні підприємства Львівщини. Тобто, який там склад того сміття – важко сказати. Горить воно тому, що є велика кількість біогазу, який утворюється від гниття. Тому і стався підпал. Невелика іскра може призвести до запалювання». 

На додачу виникли проблеми із водоймами. «Піднявся рівень інфільтратів в озерах. Ті озера мають глибину коло 10 метрів. Дамби почали давати тріщини. Якщо, не дай Боже, прорве, то двохметрова хвиля може знести деякі села», -– розповів голова комісії екології Жовківської міськради Ігор Муравський.

У ситуації, що склалася, люди звинувачують міську владу Львова, яка відповідає за звалище. Депутати показують документи, за якими сміттєзвалище уже давно могло бути рекультивоване. 

Голова депутатської фракції УКРОП у Львівській міськраді Ігор Телішевський заявив:  «43 компанії приходили та пропонували побудувати завод з переробки – і їм було відмовлено. Звичайно, що було відмовлено, бо, за різними версіями, або долю хотіли, або хотіли запхати додатково свої фірми». 

Сьогодні «укропівці» ініціювали скликання позачергової сесії міської ради. Туди депутати принесли сміттєві баки з надписами: «Хотів відкати – тепер сідай за грати». 

Вони вимагали звіту від міського голови Андрія Садового, однак той не прийшов. Щоправда, перед тим пообіцяв, що проблему буде вирішено. Міський голова Львова пояснив: «Єдиним партнером, якого ми маємо на сьогоднішній день, з яким ми працюємо – це є Європейський інвестиційний банк, який погодився виділити кошти на рекультивацію в повному об'ємі, на завод із сортування сміття і весь комплекс робіт». 

Щоправда наразі жодної конкретики немає, тож коли велетенську гору сміття бодай розпочнуть переробляти – ніхто не знає. Тим часом рятувальна операція на Грибовицькому сміттєзвалищі поблизу Львова триває, але тільки на вершині схилу. Біля підніжжя гори із сміттям роботи тимчасово припинили через загрозу нових обвалів.

Про це розповіли 31 травня в «Телевізійній службі новин» каналу «1+1». Натомість у прес-службі міської ради повідомили:

«Сьогодні міський голова Львова Андрій Садовий прокоментував ситуацію, що склалась на Грибовицькому сміттєзвалищі. Мер зазначив, що окрім трьох рятувальників, тривають пошуки еколога ЛКП «Збиранка». Також мер спілкувався з міністром щодо співпраці міста та Європейського інвестиційного банку, який готовий фінансувати проект рекультивації існуючого полігону та будівництво сучасного сміттєпереробного заводу. Андрій Садовий зазначив

«Кожного дня все сміття буде вивезено. Я дякую всім міським головам Львівської області, які висловили свою підтримку – на ці легітимні полігони, які сьогодні в області, прийняти частину нашого сміття. Для мене це дуже важливо. Це були дзвінки та пропозиції.

Зараз ми припинили вивіз сміття на полігон. Там тривають слідчі дії. Я би дуже хотів, щоб слідчі дії мали результат, щоб сказали про циганський табір, який там знаходиться. Покажемо фотографії з гелікоптера про приватні полігончики, які там знаходять. Це компетенція правоохоронців, а не міста.

Ми один на один з великою проблемою. А це проблема загальнообласного та державного рівня. Цього року ми більш-менш фінансово самі стоїмо на ногах. Але минулого року ми навіть не могли собі думати, що будемо мати кошти на рекультивацію. Тому Європейський інвестиційний банк – це єдина можливість для нас вирішити цю проблему. І ми чітко йдемо до вирішення цієї проблеми.

Якщо би не було підпалу, якщо би не створилась наступна ситуація, думаю, що можна було уникнути цього. Я сьогодні не маю морального права на цю тему дебатувати. Думаю, слідчі органи приймуть своє рішення. Я сьогодні гордий за всіх працівників МНС, які там, фактично, цілодобово працюють, за курсантів, які допомагають укріплювати дамбу.

Також були дискусії щодо хлопців, що їх десь не там використовують. Вони запрошені лише на підсилення дамби. Вони допомагають носити пісок у мішках. Вчора ми привезли достатню кількість мішків, піску, глини. Якщо хтось має бажання долучатись, будь ласка.

Потрібна глина, пісок, мішки. Ми зараз це купуємо за міські кошти. Хтось може подарувати, будь ласка. Хлопцям потрібна вода, бо ми не знаємо, скільки ці роботи будуть тривати.

На сьогодні опрацьована лише 10-та частина. 300 метрів на 100 метрів, 30 тисяч метрів, 100 тисяч тонн породи треба перелопатити. На сьогодні перелопатили лише 10%. Це може бути три-чотири дні, тиждень. Я переконаний, що ми повинні працювати до останнього. Ми повинні їх знайти.

Відповідальність є на всіх, на мені, в тому числі. Я міський голова і коли в місті виникає будь-яка форс-мажорна ситуація, я несу відповідальність. Ми не можемо передбачити, що буде. Ми бачимо багато біди. Я би хотів, щоб ця ситуація нас об’єднала.

Мені дуже боляче, коли сьогодні замість того, щоб усі сили витратити на локалізацію та вирішення проблеми, багато політиків дебатують і шукають крайніх. Це не личить. Не час.

Моє завдання – щоб новий і сучасний полігон і рекультивація були зроблені. Я дав таке слово. Ми домовились з Європейським інвестиційним банком, ми будемо мати рекультивацію полігону, ми це зробимо, але це не робиться за один день. Вся можливості, які ми мали три-чотири роки тому – це інші можливості, ніж сьогодні. Ми мали великий спротив, не розуміння, інсинуації. Це правда. Я про це говорив неодноразово.

Вчора одному з рятувальників стало погано, викликали швидку і коли його везли швидкою, то у багатьох з’явилась така думка, що це один хлопець з-під завалу. Тому така інформація пішла. Велике прохання: є обласний штаб, який очолює голова обласної адміністрації, є працівники МНС. Я прошу користуватись тільки перевіреною інформацією.

На сьогодні ми маємо інформацію про трьох рятувальників і маємо інформацію, що пропав наш еколог з ЛКП. Ми не маємо точної інформації, що він знаходиться під завалом, але є його одяг, у якому він прийшов на роботу, він перевдягнувся у спецодяг і з вчорашнього вечора його не можна знайти. Ми припускаємо, що він теж може бути під тими завалами.

Вчора я говорив з паном міністром. Я сконтактував його з представниками Європейського інвестиційного банку, щоб пришвидшити процес. Сьогодні це питання також піднімали депутати Верховної Ради.

Думаю, в рамках місяця це питання можна вирішити. Передова група фахівців банку вже була у Львові два рази. Вони повністю змоніторили ситуацію, вивчили. Ні один інвестор в світі рекультивацію робити не буде, бо це не бізнес, це те, що ми маємо зробити.

Цей полігон працює ще з часів Австрії. Це реалії нашого часу і це одна з найбільших проблем, яка є в нас. Треба це разом вирішити, мені одному це буде важко зробити.

Якщо, наприклад, брати поляків, то сьогодні Європейський Союз їм фінансує 75% коштів на побудову заводів по спалюванню сміття.

Якщо подивитись на всі скандинавські країни, там сміття спалюють. Треба мати 300 мільйонів євро, щоб такий завод збудувати. Ми таких коштів не маємо. Пропозиції підняти в десятки разів вартість на вивезення сміття сьогодні є не можливими, бо люди в Україні бідні. Ми бідна країна і виходимо з тої ситуації, як можемо. Власне, коли є банк, який дає на 25 років живі кошти під 1-1,5% річних – це єдина можливість і ми за це схопились.

Експерти повинні оцінити, ми зараз не маємо кінцевої ціни. Мова йде орієнтовно про суму в середньому 40 млн євро – це вартість цього проекту. Львина доля, звичайно, це рекультивація. Цей проект, який ми маємо повинен, з точки зору, європейського законодавства пройти експертизу щодо вимог усіх норм екології. Я би хотів, що усе нове, що ми будемо будувати, робилось за високими європейськими стандартами.

Загрози для людей там сьогодні нема. Дамба укріплюється. Думаю, що ми сьогодні додаткові кошти виділимо. Щодо самої ситуації, так відбувся зсув. Найбільша трагедія – це ті хлопці, які знаходяться під завалами. Я не почув від МНСників, що з цього може бути нова загроза».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів