Пожежу сухостою в Грибовичах неподалік Львова ліквідовували восьмеро вогнеборців (оновлено)

13:20 9 лютого 2016 р.

Фото до новини


Фото: зі сторінки Львівського обласного управління ДСНС в інтернет-мережі «Facebook»

Суха трава й чагарник горіли минулої доби в нашій області на площі близько 40 000 квадратних метрів.

«Рятувальники продовжують ліквідовувати горіння сухостою», – повідомили сьогодні, 9 лютого, в прес-службі Львівського обласного управління ДСНС, де також розповіли подробиці:

«8 лютого о 14:42 до Служби порятунку «101» надійшло повідомлення про пожежу на відкритій території в селі Бонишин Золочівського району. Внаслідок пожежі знищено суху траву та чагарник на площі 20 000 квадратних метрів. Вогнеборці ліквідували пожежу о 16:52.

8 лютого о 16:08 рятувальники отримали повідомлення про аналогічну пожежу на вулиці Богдана Хмельницького в Червонограді. Вже за п’ять хвилин на місце пожежі прибули надзвичайники. Вогнем знищено суху траву на площі 800 квадратних метрів та сміття на площі 15 квадратних метрів. Пожежу ліквідовано о 21:37. До ліквідації займання залучили дев’ятьох рятувальників та дві одиниці спецтехніки.

8 лютого о 17:13 пожежа сухостою та чагарнику виникла на вулиці Федьковича в Бориславі. Площа пожежі склала 250 квадратних метрів. Рятувальники приборкали займання о 17:54.

8 лютого о о 18:16 рятувальники отримали повідомлення про пожежу на відкритій території в селі Добрівляни в Стрийському районі. На момент прибуття пожежно-рятувальних підрозділів вогонь поширився на значну площу. Пожежу ліквідували о 19:29. Вогнем знищено суху траву на площі 20 000 квадратних метрів. До ліквідації горіння залучили сімох рятувальників та дві одиниці спецтехніки.

8 лютого о 18:41 пожежа сухої трави виникла в селі Грибовичі Жовківського району. Тут вогонь знищив суху траву окремими осередками на площі 400 квадратних метрів. Пожежу приборкували восьмеро рятувальників за допомогою двох одиниць спецтехніки. О 19:59 горіння повністю ліквідували.

Загалом, упродовж доби  площа пожеж сухої трави та чагарнику склала близько 40 000 квадратних метрів. Безпосередньою причиною виникнення більшості природних пожеж є людська діяльність: не загашені недопалки, залишені без нагляду вогнища у місцях відпочинку чи під час проведення господарських робіт, розбиті скляні пляшки, які на сонці виконують роль лінзи, від якої займається суха трава.

Головне управління ДСНС у Львівській області звертається до населення дотримуватися правил пожежної безпеки, перебуваючи поблизу торфовищ чи проводячи сільськогосподарські роботи. Дбайте про збереження навколишнього середовища та про власну безпеку».

Натомість у прес-службі Львівської обласної державної адміністрації повідомили сьогодні, 9 лютого: 

«Упродовж 8 лютого та вночі 9 лютого на Львівщині відбулось 27 пожеж у природних екосистемах. Через підпали сухої трави та чагарників на території 11-ти районів та двох міст обласного значення вигоріло майже 16 гектарів землі.

Про це повідомив директор департаменту з питань цивільного захисту ЛОДА Андрій Умрихін. За його словами, усі пожежі своєчасно ліквідовані. Для цього залучено 33 одиниці техніки та 130 осіб із пожежно-рятувальних підрозділів Головного управління ДСНС України у Львівській області.

«На сьогодні вже сформовані мобільні групи у складі фахівців Державної екологічної інспекції, департаменту екології та природних ресурсів, департаменту цивільного захисту, правоохоронних структур та місцевих органів влади, – розповів Андрій Умрихін. – Цього ж дня ми розпочинаємо рейди для виявлення та притягнення до відповідальності винних у підпалах осіб».

Департамент з питань цивільного захисту облдержадміністрації закликає мешканців області припинити спалювання сухостою на полях та присадибних ділянках, не допускати підпалів сухої рослинності, лісових насаджень і торфу, дбати про власне життя та здоров'я. Пам’ятайте, що наслідком таких дій є не лише шкода довкіллю, яка карається законом, але й травмування, каліцтво або смерть винуватців.

До слова, у 2015-му році порушення правил пожежної безпеки призвело й до людських жертв. Через самовільні підпали загинуло шість осіб, а загальна площа пожеж на території області становила понад 423 га.

Зазначимо, що за інформацією Львівського регіонального центру з гідрометеорології, найближчими днями на території області збережеться тепла, вітряна погода без істотних опадів. В умовах загоряння сухої рослинності, лісових насаджень і торфу, може призвести до масштабних пожеж. Відтак це становитиме загрозу довкіллю, об’єктам інфраструктури і житловим будинкам, а також життю і здоров’ю людей».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів