На вулиці Головацького у Львові обвалюються балкони

18:34 25 травня 2015 р.

Фото до новини


Фото: vgolos.com.ua

Мешканці будинків №5, №7, №9 та №11 на вулиці Головацького у Львова поскаржилися міському голові на спорудження житла поруч з їх помешканнями.

За їх словами, будівництво на вулиці Голубовича, 37 здійснюється з порушенням будівельних норм. Відтак сьогодні представники компанії-забудовника та Інспекції держархбудконтролю, спільно з директором департаменту містобудування ЛМР Андрієм Павлівом та райадміністрацією, здійснили виїзд на місце, оглянули квартири мешканців, та погодили зустрітись у тому ж складі цієї п’ятниці, аби прийняти остаточне рішення щодо відповідності будівництва нормам та здійснення подальших дій.

Як розповіли мешканці згаданих прилеглих будинків, коли торік у серпні на розпочалось це будівництво, вони неодноразово підходили до будівельників та намагались зустрітися з представниками компанії-забудовника, аби ті показали проект. Однак до них так ніхто й не вийшов.

За отриманою ними інформацією, на цій земельній ділянці має бути чотири багатоповерхівки, висотою у дев’ять поверхів, – попри те, що містобудівні умови та обмеження, видані департаментом містобудування ЛМР, передбачають  шестиповерхову забудову з мансардою не більше ldj[ рівнів. Однак, збудувавши вісім поверхів, забудовник не зупинився і продовжує будувати далі.

Мешканка будинку №9 на вулиці Головацького зазначила: «Ніхто з нами цей проект не узгоджував. Нам закривають освітлення, не тягне мобільна мережа, не можна провітрити кімнати. У нас з’явилися страшенні тріщини, почали обвалюватись балкони. І досі ніхто до нас не виходить». 

Відтак ініціативна група мешканців вимагає: позбавити генерального підрядника ТзОВ «Ескомбуд» та проектну організацію «Арніка» ліцензії на діяльність у сфері будівництва за численні порушення при будівництві житлового кварталу на вул. Голубовича, 37; скасувати декларацію на початок будівельних робіт від 31.05.2012 р.; прокуратурі Львова – порушити проти забудовника кримінальну справу; у найкоротші терміни зупинити та закрити будівництво житлового кварталу на вулиці Голубовича, 37 з обов’язковим знесенням усіх збудованих споруд; відремонтувати коштами забудовника всі пошкодження ззовні та всередині будинків. Натомість представник компанії-забудовника Марко Ткач запевняє, що до них ніхто не звертався.

Відтак, маючи всі необхідні документи та погоджений з усіма інстанціями проект, змогли зареєструвати декларацію про початок будівельних робіт в Державній архітектурно-будівельній інспекції. Як зазначає Володимир Ліщинський, представник Інспекції у Львівській області, компанія-забудовник і справді у червні 2012 року подала декларацію про початок виконання будівельних робіт, і станом на сьогодні жодних перевірок за цим об’єктом не було. Володимир Ліщинський відзначає:

«Чому не було? Тому що будівництво розпочалось лише нещодавно, а з січня до червня 2015 року такі перевірки і зовсім заборонено – їх можна здійснювати лише з дозволу Кабміну або на підставі постанови слідчого, а також за самою заявою замовника.

Станом на сьогодні в департаменті знаходиться колективне звернення мешканців, на підставі якого він скерував відповідні документи для отримання дозволу на проведення позапланових перевірок з дозволу Кабміну. Також до департаменту надійшла постанова слідчого про проведення позапланової перевірки. На підставі неї має бути проведено перевірку, про результати якої буде повідомлено мешканців». 

У результаті виїзної наради та огляду квартир мешканців прилеглих будинків, заступник міського голови з питань містобудування та інфраструктури Володимир Шевчук призначив додаткову нараду у такому ж складі на п’ятницю – тоді ж планують прийняти кінцеве рішення щодо цієї ситуації. Як зазначив директор департаменту містобудування ЛМР Андрій Павлів, зробити це можна буде лише ознайомившись з усією документацією та дозволами, в присутності представника прокуратури.

Повідомляючи при це сьогодні, 25 травня, «Щоденному Львову», в прес-службі міської ради також нагадали: «Під час минулої сесії міськради мер Львова Андрій Садовий запропонував розглянути питання публічно на засіданні виконавчого комітету ЛМР – за присутності мешканців, депутатів, Інспекції держархбудконтролю, правоохоронних органів, прокуратури та забудівельників. Опісля доповідь щодо будівництва повинні заслухати на сесії міськради».

Як інформував «ЩЛ», на вулиці Олени Степанівни у Львові з’явилися тріщини в будинку, поруч із яким будують новий.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів