На Львівщині навчаються протистояти ядерному терору (+відео)

15:45 5 липня 2016 р.

Фото до новини


Фото: Володимир Скоростецький

У контексті українсько-американського командно-штабного навчання із залученням військ «Репід Трайдент-2016» український взвод радіаційного, хімічного та біологічного захисту практично відпрацював один з ймовірних сценаріїв застосування зброї масового ураження під час бойових дій.

Про це повідомив  «Щоденному Львову» підполковник Володимир Скоростецький з прес-групи навчання «Репід Трайдент-2016», який також розповів подробиці:

«Що робити військовим, коли терористи застосували боєприпаси зі збідненим ураном? Звичайно, виконати поставлену задачу і якомога швидше покинути заражену радіоактивними частками територію. Але, як поступити після цього зі зброєю, обмундируванням та технікою, на якій пересувався особовий склад у зоні зараження? Адже невидимі оку отруйні частки несуть небезпеку. Це питання допоможуть владнати фахівці спец військ, а саме – підрозділів РХБ-захисту!

У контексті українсько-американського командно-штабного навчання із залученням військ «Репід Трайдент-2016» український взвод радіаційного, хімічного та біологічного захисту практично відпрацював один з ймовірних сценаріїв застосування зброї масового ураження під час бойових дій.

– Нам надійшла ввідна про те, що один з наших підрозділів потрапив у зону зараження радіоактивними елементами. Бойовики привели в дію фугас, начинений збідненим ураном. Наша задача – на шляху відходу підрозділу у безпечну зону, організувати пункт обробки особового складу та техніки, знешкодити ризик радіаційного, хімічного, або бактеріологічного зараження, – розповів командир батальйону РХБЗ майор Олександр Титов.

Командир взводу РХБЗ лейтенант Сергій Шмат віддає бойовий наказ і взводна колона спеціальної техніки рушає у визначений для розгортання район. Взвод укомплектований військовослужбовцями служби за контрактом. Переважна більшість особового складу побувала у зоні АТО і має реальний бойовий досвід. Один з них, сержант-контрактник В'ячеслав Ващенко, розповів, що в АТО застосувати на практиці професійні знання воїнам-хімікам не довелося. Втім, ситуація із загрозами, на які повинні реагувати підрозділи РХБЗ, на Донбасі досить нестабільна.

– Багато підприємств важкої промисловості, хімкомбінати тощо. А це означає, що у виробничому циклі використовуються хлор, аміак. Ми були в постійній готовності зреагувати і знешкодити небезпеку у разі застосування бойовиками важкого озброєння для ударів по об’єктах промислової інфраструктури, – говорить сержант. – Втім, обійшлося, і ми виконували інші бойові завдання командування.

У якості «навчальної мішені» воїни хіміки використали звичайну армійську вантажівку. Спеціальна техніка утворила своєрідний «коридор», крізь який проходили «заражені» машини. Перший спецавтомобіль, з стаціонарно розміщеним приладом РХБ розвідки, сигналізував, що вантажівка заражена і потребує обробки. Далі, особовий склад, вдягнутий у засоби індивідуального захисту, тричі обробив машину спеціальними дезактивуючи ми розчинами. Наприкінці, військовослужбовець-дозиметрист перевірив якість обробки. Прилад показав нормальний фон.

Декілька слів про устаткування українських бійців РХБЗ. На заміну старим радянським ЗЗК прийшли прийняті на озброєння декілька років тому фільтруючі захисні комплекти. Виглядають, як звичайні камуфльовані куртки та штани. Не має не зручних ґудзиків-«пуколь» – самі липучки та блискавки. Воїни-хіміки кажуть, що із старими хімкомплектами не порівняти. Значно легші, але захищають від агресивних сполук краще.

– Внутрішній шар комплекту складає речовина, яка полімеризується при контакті з отруйною речовиною. Комплект розрахований на 5 одягань. Між циклами використання його можна прати. Та й одягається він за пару хвилин. Виробляється в Україні, – розповів командир взводу лейтенант Сергій Шмат.

До слова, протигази також українського виробництва. Зі зручним «панорамним» склом в якому дуже зручно стріляти з автомата. Та й загалом огляд значно більший. Індивідуальні дозиметри у кожного бійця також вітчизняного виробництва. Як й прилад РХБ-розвідки.

Інструктор програми JMTG-U сержант 1 класу армії США Олатунгі Месса, який спостерігав за практичними діями бійців взводу РХБЗ зауважив, що воїни-хіміки діяли дуже професійно. Зокрема, йому сподобалось, що разом із сучасними радіостанціями, солдати використовували для подачі сигналів під час вправи і звичні червоно-білі прапорці.

– Це дуже слушно – не забувати про прості способи комунікації та подачі сигналів. Адже є ситуації, коли радіозв’язок не доступний, а задачу треба виконувати. Загалом, ваші солдати РХБЗ діяли професійно і злагоджено. Я б залюбки служив із ними. Оскільки знаю, наскільки важлива і важка ця робота. Зважаючи на те, що терористи по усьому світу все частіше вдаються до використання отруйних речовин, радіоактивних матеріалів для здійснення своїх жахливих злочинів, війська РХБЗ не втрачають актуальності в усіх арміях світу, – зазначив він».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів