Міський голова Львова розповів про ситуацію на «сміттєвому фронті»

15:00 26 червня 2017 р.

Андрій Садовий запевнив: «Ситуація не сильно змінилась».

У Львівській міськраді повідомили сьогодні, 26 червня: «Міський голова Львова Андрій Садовий прокоментував на брифінгу актуальну інформацію щодо вивезення сміття з міста».

У міськраді також цитують сказане на брифінгу Андрієм Садовим: «Ситуація не сильно змінилась, бо у третині міста Львова є критично з вивезенням відходів, але мені приємно, що ми вже на 40-50 тонн в день більше вивозимо, ніж продукуємо. Реально почали відкриватись полігони в Львівській області. Я бачу по Західній Україні також планують сесії міських рад. Ті сесії, які раніше приймали рішення не працювати, зараз приймають рішення відкривати свої полігони, щоб приймати.

Відтак, міський голова запевнив: «Я оптимістично дивлюсь у завтрашній день. Ця блокада, у якій ми живемо більше року часу, починає тріщати. Сказати,  що вже блокада знята, я поки не можу, цього не відчуваю. Як ви знаєте, за дорученням пана Зубка була проведена комісія по надзвичайних ситуаціях, яку він проводив. Перший раз за рік ми почули слова, що треба допомогти Львову, що треба відкривати полігони, що усі мають працювати скоординовано. Ще раз наголошую, якби не Олег Березюк та Оксана Сироїд, які вийшли на граніт, якби не було звернення Ради Церков знати блокаду, я не знаю, що було б сьогодні в місті».

Андрій Садовий також поінформував: «У середньому зараз вивозять за добу 680-640 тонн сміття. Вчора я їздив у село Брониця біля Дрогобича. Там є полігон Дрогобича. Я також звертався до мешканців з проханням підтримати, а ми готові коштами допомогти на рекультивацію існуючого полігону. Бо якщо вони його хочуть закрити у перспективі, там треба зробити рекультивацію. Є проблеми по селу. Мої заступники, керівники департаментів щодня виїжджають, максимально спілкуємось з мешканцями, щоб подавати їм правдиву інформацію. На жаль, рік часу людей вводили в оману і накручували людей один проти одного. Сьогодні дуже багато треба працювати у плані роз’яснення, у плані промоції нормальних стосунків».

Міський голова також розповів: «Друга річ – це роздільний збір сміття. Ми почнемо на цьому тижні вже наклеювати сміттєві баки, які є можливі, щоб там чітко було вказано, що і куди треба викидати. Окремо – органіка, скло, ПЕТ, змішані відходи. В першу чергу, звичайно, треба буде забирати органіку, щоб мінімізувати запах».

Андрій Садовий також зазначив: «Але майданчики, які сьогодні переповнені, а їх сьогодні багато, там жахлива ситуація. Перевізники, які були у блокаді – це «АВЕ», «САТ» – вже починають вивозити. Хороша динаміка є в «САТ». Він, фактично, за суботу-неділю вивіз більше 200 тонн. Динаміка зберігається. «АВЕ» ще не оговталось від тих проблем, але виходить з глухого кута».

Міський голова також повідомив: «У Стрий виїжджав Іван Рудницький, колеги з обласної ради, депутати, домовились, що рішення комісії буде виконуватись по прийняттю відходів зі Львова. Ми за це платимо кошти і вони ці кошти використають, в першу чергу, на рекультивацію власного полігону. Наразі співпраця є».

Міський голова також зазначив: «На сьогоднішній день до восьми міст включилось у роботу. Працюємо ще з іншими містами. При сьогоднішньому об’ємі полігонів в області, на жаль, область не може прийняти весь об’єм зі Львова. Потрібна підтримка з інших полігонів по Україні, або робити у межах області перевантажувальну станцію, де би можна було швидко вивезти відходи, які накопичені у Львові, і плавно вивозити по полігонах по Україні. Я знаю, що завтра в одному-другому місті в Україні мають бути сесії міської ради. динаміка починає відчуватись».

Андрій Садовий також повідомив:  «Грінера» працює, фактично, ідеально, у них нема перевантажених майданчиків. «Спецкомунтранс» також справляється з об’ємом. Але Грінера взагалі не возить по області, вони возять за межі області. «Спецкомунтранс» трошки користується підтримкою Буська, все інше – в межах інших областей. Санком частину вивозить у Новояворівськ, «САТ» почав працювати по Стрию, «АВЕ» починає домовлятись з Самбором, трошки по невеликих полігонах в області по 10-20 тонн вивозять. «Екосвіт» має попередні домовленості з полігоном в одній з областей. Він має невеликі об’єми, в основному майданчики ОСББ».

Міський голова також запевнив: «На сьогоднішній день ми політично задекларували нашу позицію – будь ласка, область має бажання, ми будемо допомагати, треба гроші, будемо відкуповуватись, будемо платити. Будемо працювати у юридичній площині, бо ми повинні правильно це юридично прописати. Була б можливість, бо бачимо, що від четверга, а вивезення сміття не сильно змінюється, хоча працюють всі разом».

Андрій Садовий також зазначив: «Майже 11 тисяч тонн сміття лежить на землі і на перевантажувальних станціях. Не діло сказати, що ми впораємось. Пан Зубко дав чітке доручення до 5 липня очистити місто. А куди його вивозити? Якщо рік часу усі полігони залякували, то зараз за один день вони не відкриються, багатьох людей переконали, що це не можна робити. Для мене головне, щоб місто було чисте і ми вивезли все, що є».

Про це повідомили сьогодні, 26 червня, в прес-службі Львівської міськради. Більше сказаного Андрієм Садовим можна почути на її відео:

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів