Меню львівських курсантів змінюється щодня (відео)

19:47 30 вересня 2015 р.

Фото до новини


Фото: asv.gov.ua

Якщо раніше в Академії сухопутних військ готували страви з 35-ти продуктів, то сьогодні – з 248.

16 вересня у Львівській Академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного розпочало експеримент щодо поліпшення організації харчування курсантів. Щодня меню змінюється. Майбутні офіцери можуть обирати перші, другі страви, у раціоні обов’язково овочі і фрукти, кава, чай, узвар, йогурт, сир, риба.

Якщо раніше страви готували, згідно нормативів, із 35 продуктів, то сьогодні – з 248. Вартість харчування одного курсанта у день не змінилась – 57 гривень 20 копійок. Але раніше з цієї суми вираховували комунальні послуги і зарплату працівникам їдальні. 

Сьогодні вся сума йде на закупівлю продуктів. 44 працівники їдальні введені у штат Академії, комунальні послуги держава оплачує окремо. Експеримент у Львівській, а також і Одеській академіях триватиме до кінця року і, згідно з його результатами Міноборони змінить системи харчування для всіх військовослужбовців Збройних сил. Уже з квітня наступного року смачнішою і кориснішою буде їжа для мобілізованих на Яворівському полігоні.

Про це повідомили сьогодні, 30 вересня, на «Радіо Свобода», де також розповіли:

«Харчування за стандартами країн НАТО та електронний облік продуктів для українських бійців Міноборони обіцяє почати впроваджувати вже із наступного року. За словами представників міністерства, йдеться як про їжу у військових частинах, так і про сухі пайки.

Сьогодні пілотний проект діє у Львові та Одесі. Тим часом решта солдатів харчується відповідно до стандартів, незмінних із 60-х років минулого століття.

«Розширити асортимент харчування бійців, включивши туди свіжі овочі і фрукти, дозволити солдатові обирати з кількох варіантів, що йому їсти, зробити процес закупівель продуктів прозорим і купувати їжу, а не послугу харчування. Так виглядає пілотний проект реформи харчового забезпечення, який реалізується у двох військових частинах – у Львові та Одесі», – розповіла керівник проекту, учасниця «Волонтерського десанту» Міноборони Діана Петреня.

За її словами, волонтери розробили програмне забезпечення – каталог продуктів, із яким кожна військова частина працюватиме онлайн. Діана Петреня пояснила: «Там є практично все: починаючи від булочок і вафель – до замороженої спаржі. Із цих продуктів начальник продовольчого забезпечення військової частини може формувати меню на тиждень. Він і зараз це робить, але у паперовому вигляді і не спираючись ні на калорійність, ні на що. У нас програма вираховує калорійність на добу, відповідно до наказу МОЗ. Таким чином, начпрод, формуючи меню, обмежений тільки стандартом калорійності та вартістю харчування за добу». 

Готувати їжу будуть військові кухарі-контрактники. Вартість продуктового кошика – менше 60 гривень на день. Приблизно стільки ж платить міністерство зараз, каже вона.

Окрім того, за словами представниці «Волонтерського десанту», реформуванню також підлягають і сухі пайки для бійців.

Діана Петреня розповілша також: «Це буде сухий пайок за стандартами американської армії: індивідуальна упаковка на один раз, щоб поїсти. У нас буде трохи краще, тому що там буде включена перша страва. Тобто це буде повноцінне харчування. Крім того, у кожному пакеті буде хімічний розігрівач для їжі».

«Передати опіку над харчуванням військовослужбовців «зовнішнім» компаніям вирішили ще тоді, коли міністром оборони був Анатолій Гриценко», – розповів у коментарі для «Радіо Свобода» військовий експерт Центру Разумкова Олексій Мельник.  За його словами, тоді це було продиктовано відсутністю збройних конфліктів на території України.

Сьогодні, на думку Мельника, потрібно розрізняти польові умови та умови у військових частинах. Експерт вважає: «Що стосується пунктів постійної дислокації і полігонів, то більш ефективно, якщо цим (забезпеченням харчування солдатів – ред.) будуть займатися спеціалізовані компанії». 

«Однак щодо харчування безпосередньо у зоні бойових дій треба бути більш обережними», – зауважив Олексій Мельник. Тому що, з одного боку, є приклад Сполучених Штатів, де все це віддано бізнес-компаніям. І я особисто мав можливість в Іраку у миротворчих місіях не тільки спостерігати, а й користуватися цими послугами, і все це успішно працює. У нас же краще дотримуватися перевірених схем, коли серед військових будуть свої кухарі, що зможуть готувати свіжу їжу в умовах, коли є ризик для життя цивільного персоналу».

Також, за словами експерта, дуже важливим аспектом «харчової реформи» є створення ефективних бар’єрів від корупційних ризиків під час процесу закупівель. «Проект щодо харчування бійців є частиною реформи загальної логістики Збройних сил, – зазначив  голова проектного офісу реформ Міністерства оборони України Андрій Загороднюк. –Логістика, за визначенням НАТО – це вся комплексна система забезпечення військовослужбовців усім, що їм потрібно для виконання своїх завдань. Це стосується і закупівель, і планування, і транспортування, і складування, і таких речей як харчування тощо».

За словами заступника міністра оборони України Юрія Гусєва, 28 вересня робоча група за участі експертів із країн НАТО почала розробку державної «логістичної доктрини», а пілотний проект з логістики стартує наприкінці жовтня в Одесі».

Про це також повідомили сьогодні, 30 вересня, на «Радіо Свобода».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів