ЛМР запропонувала батькам дітей з інвалідністю спільно визначити послуги їм

15:18 24 квітня 2018 р.

Фото до новини


Фото: city-adm.lviv.ua

У ЛМР запевнили: «Львівська міська рада створює мережу якісних послуг для дітей з інвалідністю та особливими освітніми потребами».

Про це повідомили сьогодні, 24 квітня, в прес-службі Львівської міськради, де також розповіли: «Зокрема, ЛМР вдосконалює вже існуючі напрацювання, які є в місті, а також створює ті необхідні, наближені до місця проживання сім’ї послуги, забезпечуючи при цьому інтереси дитини, її розвиток та виховання. Щоб зрозуміти, які конкретно потрібні послуги для такої дитини та її сім’ї, відділ «Служба у справах дітей» міста розробив спеціальну анкету, і запрошує батьків спільними зусиллями визначити послуги, які потрібно зреалізувати – розповісти про свою потребу в конкретних послугах для сім’ї та дитини. Загалом у Львові проживає близько трьох тисяч дітей з інвалідністю».

Начальник відділу «Служба у справах дітей» Львівської міської ради Ростислав Тимків розповів: «В країні розпочалися заходи з реформування системи інституційного догляду та виховання дітей. Мова йде про зміну системи надання послуг дітям, насамперед з інвалідністю чи особливими освітніми потребами. Ці послуги мають бути наближені до дітей, до місць їхнього проживання. Якщо це зробити, то саме перебування дитини в інтернаті відпаде як таке. Батьки мали би працювати, а дитина – отримувати ті чи інші послуги, але проживати в сім’ї».

Ростислав Тимків запевнив: «Ми хочемо змінити систему надання послуг, вдосконалити ті речі, які вже є у нас в місті, і активно розвиваються, як завдяки урядовим структурам, так і неурядовим організаціям. Щоб це зробити якісно, ми маємо почати від тих, хто цього потребує – тобто прийти в сім’ю, поговорити з батьками, визначити, що їм потрібно для якісного розвитку їхньої дитини. І тільки тоді ми зможемо якісно створити ті чи інші послуги. В ідеалі має бути так, що якщо є така дитина з такими потребами, батьки мають мати можливість, щоб дитина впродовж дня отримувала всі необхідні послуги, а ввечері, повертаючись з роботи, могли цю дитину забирати, бо вона має жити в сім’ї».

Начальник відділу «Служба у справах дітей» ЛМР доповнив: «Тому розроблено оцінку потреб в послугах дитини та сім’ї. Вона складається з декілька блоків: освітні послуги, медичні і реабілітаційні послуги, дозвілля, роль громади в житті родини, і є місце, де батьки можуть самі відзначити те, чого немає в цій анкеті. Краще за батьків ніхто не може сказати, що їхній дитині потрібно. Бо саме батьки найкраще знають свою дитину, її потреби, вподобання та здібності. Тому звертаємося до батьків, щоб вони нам допомогли якісно створити ці послуги в місті: зрозуміти, де доцільно створити те, чого ще немає, або розвинути те, що вже є».

Ростислав Тимків зазначив: «Як це можна зробити? Найпростіший спосіб – заповнити анкету в онлайн-режимі на сайті Львівської міської ради (http://city-adm.lviv.ua/lmr/di-lviv).  Після заповнення ця анкета потраплятиме до нас, і ми будемо аналізувати її. Другий шлях – можна звернутися у Службу у справах дітей Львівської міської ради, у Львівський центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді. Це дуже великий обсяг роботи – мова йде не про одну тисячу дітей, але цей процес треба почати, і я переконаний, що з часом якість отримання послуг буде набагато кращою. Бо послуга має «ходити» за дитиною, а не навпаки».

Більше подробиць – на сайті ЛМР.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів