13 червня на Львівщині завершать підготовку першої групи бійців Національної гвардії (відео)

18:50 3 червня 2015 р.

Фото до новини


Фото: EPA

На Яворівському полігоні минає перший етап підготовки українських національних гвардійців за участі інструкторів зі США.

13 червня на Яворівському полігоні завершиться підготовка першої групи бійців Національної гвардії у рамках командно-штабних навчань із залученням американських військових «Безстрашний захисник 2015». Американські десантники 173-ї аеромобільної бригади сьогодні запросили на полігон українського прем’єра Арсенія Яценюка, послів США і Канади.

Які навики вже здобули нацгвардійці? Боєць Національної гвардії Ігор на запитання про те, чи впевненіше після тренувань почуватиметься на Донбасі, відповів: «Ми і так себе впевнено почували, але нові знання не бувають ніколи зайвими».

Ігоря та ще близько трьохсот українських нацгвардійців майже сім тижнів вчать американські інструктори. Позаду заняття з надання першої медичної допомоги, стрільби, захисту в бойових умовах, маскування.

Боєць підрозділу Національної гвардії «Ягуар». Андрій розповів: «Вся підготовка дуже добра, і медицина, і стрільба. Коли тебе поранять, то повинен вміти накласти собі джгут, надати першу допомогу, викликати допомогу».

«Ці останні десять днів навчань для першої групи нацгвардійців, зауважує командир підрозділу «Ягуар» Національної гвардії Володимир Перепічка, – бо, здобувши індивідуальні навики, вчаться їх застосувати у колективі, діяти спільно, а тут важливо передусім вміння командира керувати особовим складом. Добре підготували наших корегувальників. Солдатам було цікаво, як визначати сектор мінометного вогню, що зараз доречно у зоні АТО».

80% національних гвардійців, які беруть участь в навчаннях, побували у зоні бойових дій на Донбасі. Американські інструктори також мають воєнний досвід – пройшли Афганістан, Ірак, мали спільні навчання з військовими підрозділами різних країн. Американські солдати кажуть, що не лише свої навики передавали українським колегам, але й самі переймали досвід в українців.

Командир 173-ї аеромобільної бригади США Кайл Рід розповів: «Тренування розпочались з індивідуального рівня, а потім ці індивідуальні навики відпрацьовувались в колективі. Ще є чому вчитись, тому що нам потрібно впевнитись, що, коли вони виконуватимуть свою роботу, що вони до цього готові, достатньо адаптивні, що це сила, яка здатна виконувати завдання».

«У середині вересня українських бійців навчатимуть також канадські військовослужбовці. «Тому що для Канади важливо посилити обороноздатність Збройних сил України», –заявив посол Канади в Україні Роман Ващук.

«Російська агресія мусить натрапити на сильну обороздатність українського війська. Дипломатія і обороноздатна Україна – це розв’язка і шлях у майбутнє», – наголосив канадський дипломат.

«Підтримувати Україну є обов’язком США, а спільні тренування є фундаментом для майбутніх партнерських відносин, – вважає посол США в Україні Джеффрі Пайєтт. – Ми віримо, що вирішення проблеми залежить від дотримання усіма сторонами мінських угод. Очевидно, що Україна зробила максимум, коли Росія не дотримується даних обіцянок. Про що свідчить сьогоднішній штурм Мар’їнки».

Американські десантники запросили українського прем’єра Арсенія Яценюка на полігон, щоб продемонструвати тренування. «Українське військо тренують таким чином, щоб воно відповідало найкращим натовським стандартам, тобто нова тактика, техніка, новий український дух армії», – наголосив прем’єр.

Утім, не лише військові навики американців варто переймати українській армії, а й відкритість і вміння спілкуватись. За час перебування на Львівщині американські солдати спілкувались зі школярами, зіграли з львів’янами у футбол, продемонстрували свою комунікабельність.

Тим часом військові Національної гвардії й Збройних сил з’ясовували поміж собою численні бюрократичні питання. Власне, оте непорозуміння між двома українськими підрозділами створює найбільше труднощів під час навчань, про що розповіли американські інструктори.

Усі проблеми вирішують по ходу тренувань. Почути думку українського прем’єра про бюрократію у міністерствах не вдалося – Арсеній Яценюк відмовився відповідати на запитання журналістів, різко розвернувшись в інший бік. Уже з 15 червня на полігоні американські інструктори навчатимуть нову групу національних гвардійців.

Про це повідомили сьогодні, 3 червня, на «Радіо Свобода».

Як інформував «ЩЛ», національні гвардійці продемонстрували на Львівщині свої вміння прем'єр-міністру.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів